Anmeldelse Skønlitteratur
0   33

Smukke digte for børn

Det er ikke hver dag, der udgives en digtsamling for børn, men "Drømmecykler og fodboldhunde" er en finurlig, fantasifuld og humoristisk digtsamling for børn i alle aldre.

Drømmecykler og fodboldhunde

Fakta


Titel
Drømmecykler og fodboldhunde

Forfatter
Carsten René Nielsen

Illustrator
Mette Marcussen

Pris
230

Sider
32

Forlag
Vild Maskine

Alt begynder med alfabetet, hedder det i digtet ”Alfabet”. Når man kan stave til lys, er der ikke længere mørkt i universet (bliv lys – og der blev lys!). Det kan også blive til lus, men så er det, fordi man ikke kan stave.

Artiklen fortsætter under banneret

”Hjerteløs” fortæller om en dreng, der påstår, at han er helt tom indeni, intet hjerte, ingen mavesæk, ingen lunger. Til gengæld regner det altid derinde. ”Hvorfor løber der så ikke vand ud af dig?” spørger en pige mistroisk.

"Det gør der da også,” / svarede drengen, mens tårerne løb / ned over hans kinder.

Mange forfattere har igennem årene haft ”noget på” lærerne, og især hvis man bruger glosen "skolelærere", er der altid noget særligt i vente. I det morsomme digt ”Heksen” er det eneste, der kan få en heks ud af klædeskabet, en kedelig lærer, der fortæller ”noget om digte eller folkeviser eller noveller” – eller ”symboler og rim”. Så falder heksen simpelt hen i søvn, og man kan så forsigtigt bære den sovende heks ud af huset og sætte hende på fortovet.
Man kan også godt cykle i søvne. Alt hvad det kræver, er en cykel, der kan køre i drømme. Det fremgår af digtet ”Drømmecykel”. Det er en af den slags cykler, der kan køre selv – og selv finde hjem. Og den står altid klar i cykelstativet om morgenen, når man står op.

”Fodboldhunde” fortæller en historie om hundene, der hver aften kommer listende fra alle indkørsler og løber hen til fodboldbanen ved skolen – og så bliver der spillet fodbold til den store guldmedalje. Hundene må bruge alle fire poter, der må heades, men det er kun målhunden, der må gribe bolden med tænderne.

Efter kampen er spillerne varme og tørstige, / men de tager alligevel en omvej hjem, / så ingen skal kunne gætte sig til, / hvad de har lavet / Næste morgen er eneste spor fra kampen, / at endnu ét af kvarterets børn / ikke længere kan finde sin fodbold.

Carsten René Nielsen skriver skarpt, morsomt, sørgeligt, altid med fine pointer, og så er der sådan en dejlig tone hele vejen igennem. Det har været en fornøjelse at læse denne fine digtsamling for børn i alle aldre. ”Drømmecykler og fodboldhunde” kan bruges både i undervisningen og som højtlæsning, der jo også er undervisning.

Til digtsamlingen har Carsten René Nielsen lavet en række skriveøvelser med et tilhørende lille forord om at skrive digte, hvilket formentlig især er relevant for dem, der underviser børn og unge i at skrive, eller for dem, der selv skriver. Det ligger frit tilgængeligt på www.vildmaskine.dk/undervisning


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.599 andre er allerede tilmeldt