Blog
1   69

Det er ikke iPadens skyld

Abonner på nyt om Anne Hammer i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Undervisningsministeren vil have færre skærme i undervisningen. Men skærmene er ikke det reelle problem, det er lærernes manglende tid til forberedelse til gengæld.

De fleste børn bruger meget tid foran en skærm hver eneste dag. Både i skolen og derhjemme. Derfor er der heller ingen tvivl om, at vi bliver nødt til at forholde os kritisk til den stigende digitalisering, og jeg er fuldstændig enig med undervisningsministeren i, at vi skal have en balance mellem bøger og digitale læremidler.

Men jeg savner en diskussion af, hvorfor brugen af digitale læremidler og e-bøger fylder så meget i folkeskolen. Jeg oplever, at politikerne lige nu står i kø for at give iPads skylden for alt, hvad der er galt med folkeskolen. Min påstand er, at man fastholder et regime med at finde løsninger på de forkerte problemer. Og iPad'en er et let offer at skyde skylden på.

Computer, chromebooks, iPads og mobiltelefoner kan sagtens være gavnlige for min undervisning og for mine elevers læring, men det kræver didaktiske overvejelser. Skærmene kan ikke stå alene.

Jeg oplever ofte, at jeg ikke har tilstrækkelig tid til at forberede min undervisning. 28 lektioner om ugen betyder, at jeg i perioder må sænke forventningerne og kravene til min undervisning. Forestillingen om den veltilrettelagte, differentierede og inspirerende undervisning må vige til fordel for et hurtigt klik på en af Gyldendals undervisningsportaler. Her kan jeg som regel finde et færdigt forløb om et emne, som er relevant for min undervisning, og jeg kan kort efter stå i klassen og præsentere det for eleverne. Godt nok er der dele af forløbet, jeg godt kunne have undværet. Det kan være spørgsmål, jeg havde formuleret anderledes, en utilstrækkelig evaluering eller illustrationer jeg ikke ville have valgt. Desværre er det virkeligheden.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er ikke iPadens skyld, at børnene møder så mange skærme i skolen. Det virkelige problem skal findes i lærernes manglende forberedelsestid. Det kræver tid at forberede god undervisning, hvor der er sund balance mellem bøger og digitale læremidler.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.045 andre er allerede tilmeldt