Folkeskolen klarer Pisa bedre end privatskolerne

Folkeskolerne i Danmark klarer sig bedre i Pisa end de private skoler. Den danske folkeskole er ikke verdens dyreste, og elevernes præstationer i matematik svarer fint til de anvendte resurser, påpeger økonomiprofessor Christen Sørensen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Han kalder det helt uanstændigt, som undervisningsminister Ulla Tørnæs og dagspressen har skudt på folkeskolen efter offentliggørelsen af Pisa-undersøgelsen den 6. december.

"Læser man Pisa-undersøgelsen "Learning for Tomorrow's World. First results from Pisa 2003" vil man for det første kunne konstatere, at den danske folkeskole faktisk klarer sig bedre end de private skoler", påpeger Christen Sørensen i en analyse, som kan downloades til højre for denne nyhed.

"For det andet er det, i hvert fald efter OECD's oplysninger i Pisa 2003-undersøgelsen ikke korrekt, at den danske folkeskole er verdens dyreste", skriver han og henviser til en graf, hvor elevernes matematikpræstationer udgør den lodrette akse og landenes udgifter per grundskoleelev den anden. Den viser, at eksemplvis Finland og Japan får meget høje præstationer for pengene, mens USA, Italien og Norge bruger flere penge og får ringere resultater. For Danmarks vedkommende skærer de to akser hinanden perfekt.

"Og hvis der blev korrigeret for, at folkeskolen klarer sig bedre end de private skoler, er det endda muligt, at vi får mere", siger Christen Sørensen.