Holluf Pile Skole i Odense skrotter efter sommerferien de gamle kønsopdelte drenge- og pigetoiletter.

Odense-skole gør toiletterne kønsneutrale

Fra næste skoleår er alle toiletter fra 6.–9. årgang for både drenge og piger på Holluf Pile Skolen i Odense. Ønsket er kommet fra eleverne, og både skolebestyrelse og skoleleder synes, det er en god idé.

Publiceret Senest opdateret

Efter sommerferien bliver der kun brug for én type toiletskilt på Holluf Pile Skolen i Odense. Skolebestyrelsen har efter ønske fra elevrådet besluttet at skrotte kønsopdelte toiletter i ungemiljøet.

Mads Sørensen Jensen er elevrådsrepræsentant i 8. klasse og medlem af skolebestyrelsen på skolen. Han er en af dem, som har arbejdet for at få kønsneutrale toiletter på skolen.

”Vi var til et trivselstopmøde i Odense, og her snakkede vi med Danske Skoleelever om køn, og så fik vi den idé at prøve at se, om vi kunne indføre det på vores skole. Vi nævnte det i elevrådet, og så kom det med i skolebestyrelsen, og nu begynder det til næste skoleår”, siger han.

Skoleleder på Holluf Pile Skolen Mohammad Bibi bakker 100 procent op om elevernes ønske, selv om han godt kan se, at der kan komme nogle udfordringer.

”Vi har mod på at prøve det. Det er ikke uproblematisk i forhold til skolens kultur. Vi har også hygiejneproblemer i indskolingen, som kunne være kønsafhængig. Drengetoiletter er lidt mere uhumske end pigetoiletter. Så det er ikke helt uproblematisk”, siger han.

Foreløbig bliver de kønsneutrale toilettet derfor afprøvet i ungemiljøet på skolen. Det kommer til at ske på alle toiletter. Både dem som er enkelte og dem, hvor der er mange båse.

Mohammed Bibi mener, at det er en meget aktuel problemstilling.

”Eleverne har min fulde opbakning. Vi taler meget om mangfoldighed. Det gør vi på nationalt plan, og det gør vi også i Odense. Både når det gælder køn og vores personlige identitet og i LBGT+miljøet - der er mange dialoger om, hvem vi er og hvem vores fællesskaber består af”.

Skolelederen udelukker ikke, at Holluf Pile Skolen på sigt indfører kønsneutrale toiletter på hele skolen.

”Nu går i vi i gang efter sommerferien. Jeg håber og tror, det bliver en succes. Vi må tage den derfra. Det er en proces, hvor vi skal lære at være sammen - også på toiletterne”.