For mange børn til for få voksne. Det var lærernes budskab til kommunalpolitikerne, da de i en undersøgelse blev spurgt om, hvordan de i Gentofte oplever arbejdsforholdene. Derfor valgte kommunen at begynde et treårigt forsøg, hvor man ansætter lærerstuderende på skolerne.
»Vi ønskede at øge elevernes læring, og vi ønskede at kvalificere læreruddannelsen og fastholde samt rekruttere uddannede lærere til skolerne«, siger leder for projektet i Gentofte Kommune Elsa Tromborg.
I Gentofte bliver de lærerstuderende kaldt trainees. De er alle studerende fra fjerde årgang og går på Professionshøjskolen UCC. Der er tre trainees ansat på hver skole, og hver trainee er ansat 13 timer om ugen. Trainee bliver en så ligeværdig del af lærerteamet, som rammerne giver mulighed for.
De foreløbige resultater viser, at det giver bonus for de studerende at have været ansat som trainee.
»Alle de trainees, vi havde med i det første år, var i ansættelse per 1. august i år. En trainee kommer med i teamet og bliver taget alvorligt. Det er noget andet end at være en praktikant på gennemrejse. De studerende får i højere grad fokus på børnenes læring og trivsel, hvor praktikken ofte har fokus på undervisningen«, siger Elsa Tromborg. »Lærerne fortæller, at der er en større grad af arbejdsro i de klasser og hjemområder, hvor en trainee er tilknyttet«.
Henrik Fischer er studieleder på Professionshøjskolen UCC. Han er sikker på, at både studerende og skolen nyder godt af ordningen. Hvis det stod til ham, måtte der godt være mange flere af den slags ordninger.
»Det er ikke guds gave til befolkningen, men det er en sindssyg god måde at lave læreruddannelse på«, siger han. Og mener, at det er meget attraktivt for kommunen, at skolerne kan håndplukke nogle gode studerende.
»På læreruddannelsen taler vi om ansvar, mens man som trainee i Gentofte får et ansvar. Trainee er også i høj grad et skoleudviklingsprojekt. De studerende undrer sig, kvalificerer nogle ting i opgaver og kommer tilbage på skolen med det igen«, mener Henrik Fischer.
Elsa Tromborg er enig i, at de studerende bidrager med mere end de timer, som står på skemaet.
»Vi oplever en øget didaktisk refleksion i vores team. Det er her, trainees kommer og stiller spørgsmål, som ellers ikke ville blive stillet. Og så får skolerne adgang til ny viden gennem de studerendes bacheloropgaver«. |
Studerende hjælper lærere i Gentofte
Vi har lavet en ny flot platform. Desværre kunne vi ikke flytte de gamle profiler, så hvis du vil kommentere en artikel, skal du oprette en profil. Og er du ny i debatten – så velkommen til. Tjek eventuelt vores retningslinjer for debatten.
Tak fordi du deltager.