Ifølge årsberetningen fra Rådet for Børns Læring bliver der inden længe etableret et repræsentativt grundskolepanel med elever, lærere og ledere fra folkeskoler og fri- og privatskoler.
Ifølge årsberetningen fra Rådet for Børns Læring bliver der inden længe etableret et repræsentativt grundskolepanel med elever, lærere og ledere fra folkeskoler og fri- og privatskoler.

Efter følgeforskningen: Årlig dataindsamling på vej – nu også med de frie skoler

Et repræsentativt grundskolepanel ser ud til at være på trapperne. Her skal samles spørgeskemasvar fra elever, lærere og ledere på både folkeskoler og fri- og privatskoler.

Publiceret

Følgeforskningspanel

Følgeforskningen til folkeskolereformen byggede i høj grad påspørgeskemabesvarelser fra et panel på 400 folkeskoler, som blevetableret i 2014. Over fem år blev forældre, elever, lærere,pædagoger og skoleledere årligt bedt om at besvare et spørgeskemabl.a. om oplevelsen af folkeskolereformens forskelligeelementer. 

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En ny stor dataindsamling af forholdene i folkeskolen ser ud til at være på vej. Ifølge Rådet for Børns Læring vil Børne- og Undervisningsministeriet etablere et repræsentativt grundskolepanel med elever, lærere og ledere på folkeskoler og fri- og privatskoler. Det fremgår af et bilag til rådets årsberetning, der blev offentliggjort i tirsdags.

Ifølge årsberetningen er der tale om en årlig dataindsamling på baggrund af spørgeskemaer i årene 2021-2024. Det er ikke konkret beskrevet, hvad elever, lærere og ledere skal spørges ind til andet end "aktiviteter og udfordringer på skolerne".

Ifølge årsberetning sker oprettelsen af panelet på baggrund af en anbefaling fra Formandskabet for Rådet for Børns Læring om at videreføre erfaringerne fra følgeforskningsprogrammet til folkeskolereformen og lave et nyt forskningsprogram, som skal følge og undersøge kvalitet i grundskolen.

FSL hilser panel velkommen

Mens der ikke er begejstring at spore hos foreningen for lærerne i folkeskolen, er lærerforeningen for lærerne på de frie grundskoler omvendt positive over udsigten til at indgå i en større dataindsamling.

"Jeg hilser det meget velkomment. Jeg synes altid, at det er godt at tage diskussioner på et oplyst grundlagt, og der er masser af ting omkring grundskolen, som vi ikke ved noget om", siger formand for Frie Skolers Lærerforening Uffe Rostrup.

Også støtte fra privatskolerne

I foreningen for landets privatskoler glæder man sig også over den mulige udsigt til, at der kommer mere data om privatskolerne.

"Danmarks Private Skoler hilser alle initiativer, hvor den praktiske virkelighed kan få mulighed for at komme til orde i forhold til Christiansborgpolitikere og ministeriet, velkommen. Jeg er sikker på, at både medarbejdere og elever på de frie og private skoler vil deltage i undersøgelser og foreningen ser frem til at være med i et repræsentativt grundskolepanel", skriver formand for Danmarks Private Skoler Karsten Suhr i et svar til folkeskolen.dk.

Børne- og Undervisningsministeriet har ikke ønsket at kommentere på oplysningerne om en forestående etablering af et repræsentativt grundskolepanel.

Powered by Labrador CMS