Anmeldelse
Samfundsfag
Oppe på kommunen
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
- et tema om amtet, kommunen og dig
Hjemmeside: http://www.dr.dk/kommunen
Ide og tilrettelæggelse: Jane Kofod
DR i samarbejde med DR Undervisning
Telefon 5575 3400
Kommunalvalget står for døren. På de ældste klassetrin er det næppe til at komme uden om, selv om emnet måske ikke umiddelbart vækker jubel hos alle elever. Men netop her kan dette nye, friske og helt aktuelle initiativ på nettet være med til at sætte skub i elevaktivitet. Og trods alt er et kommunalvalg vel en af de bedste anledninger til at arbejde med lokalt demokrati.
Ved tidligere valg var der ikke mange andre muligheder end at stikke eleverne en bog - måske oven i købet en gammel bog, en video, en pjece eller en avis som baggrund for undervisningen. Nu er der pludselig denne helt enestående chance for at få dugfriskt, vedkommende og interaktivt indhold direkte ind og ud af klassen. Eleverne kender teknikken og mediet, og de får her rig mulighed for at være aktive medspillere i aktuelle begivenheder i eget amt eller kommune.
Hjemmesiden har efter min mening en særdeles bred målgruppe, idet der satses såvel på de ældste klasser i grundskolen som ungdomsuddannelserne. En del eksempler tager udgangspunkt i gymnasieelevernes verden, vel blandt andet med henblik på førstegangsvælgere herfra. Men da stoffet er så varieret, fyldigt og fleksibelt, vil der med omhyggelighed sagtens kunne plukkes ud, så det også vil være rigtig interessant for samfundsfag at lege med.
Eleverne kan hente konkret viden og fakta om kommuner og amter, og der er en række interaktive tiltag til direkte involvering i form af chat, cases, links, quiz, tv, radio og debat på nettet. Hver uge frem til valget slipper redaktionen et nyt, aktuelt debatemne løs. Der lægges kort op til, hvordan elever landet over kan arbejde videre i form af læserbreve, artikler, rapporter og meget andet, der så kan lægges til offentlig beskuelse på hjemmesiden.
I en kort lærervejledning forklares, hvordan siden er opbygget, og der gives ideer til, hvordan forløbet kan gribes an. Ved tilmelding til et nyhedsbrev får man fra redaktionen løbende informationer tilsendt om nye emner, aktuelle temaer, gæster og andre aktiviteter, så undervisningen hele tiden kan planlægges og rettes til. Redaktionen stiller også praktiske faciliteter til rådighed, hvis eleverne ønsker at møde en lokal politiker i en chatsession på nettet. Dette kræver dog, at gæsten har mulighed for at stille fysisk op på redaktionen hos DR Regionalen i Næstved eller evt. på en af landets øvrige regionalradioer.
Projektet er støttet økonomisk af Kommunernes Landsforening og Amtsrådsforeningen - og forhåbentlig kan det være med til at øge interessen for at sætte et spændende, anderledes og vedkommende undervisningsforløb i gang som oplæg til kommunalvalget den 20. november. Når valget er overstået - ja, så har dette korttids-læringsmiddel udspillet sin rolle. Så det er netop nu, det skal bruges.
Et godt valg.
Kaare Øster