LST-kompasset sætter eleven i centrum, hvilket gør det lettere at finde ud af, hvilken støtte eleven har brug for i sin læse-skriveteknologi.

Nyt kompas gør det let at føre ordblinde til den rette hjælp i deres læse-skriveteknologi

Det rækker ikke i sig selv, at en ordblind får stillet læse-skriveteknologi til rådighed. Eleven skal ledes hen til de funktioner, som kan hjælpe med elevens vanskeligheder. Læsevejleder Astrid Monrad har lavet et kompas, som gør den opgave lettere.

Offentliggjort

LST-kompasset

LST-kompasset er et gratis inspirations- og opslagsværktøj tillæsevejledere, ordblindeundervisere og andre undervisere, som iforvejen kender lidt til læse-skriveteknologi.

Kompasset består af:

  • en introduktionsvideo.
  • et kompas med fokusområder, indstillinger og strategier.
  • tilhørende opslagsbøger til både cd-ord 10 og appwriter.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I stedet for at tage udgangspunkt i cd-ord eller appwriter og læse hele manualen til programmet fokuserer man med det nye LST-kompas på den ordblinde elev. Eleven befinder sig i kompassets centrum, og den første ring rundt om eleven angiver forskellige vanskeligheder, ordblinde kan have, for eksempel med læseforståelse, ordforråd og afkodning.

"Som læsevejleder kan man tage udgangspunkt i manualer, instruktioner og hjælpevideoer til de forskellige støtteprogrammer, men det bliver hurtigt et helt kursus og et fokus på, hvad programmet kan. Jeg vender det om og oversætter programsynet til et elevsyn. Så kan læsevejlederen tage afsæt i de ting, hun vil have fokus på sammen med eleven", fortæller Astrid Monrad, som har skabt LST-kompasset. Hun er læsevejleder på professionshøjskolen UC Syd i Esbjerg.

Kompasset henviser til, hvor i manualen man kan læse mere

Med hjælp fra LST-kompasset kan læsevejlederen lave indstillinger i programmet til at støtte lige netop dét, der volder eleven problemer. Kompasset giver også forslag til strategier, eleven kan arbejde med for at få det optimale ud af programmet på det givne område.

Har eleven for eksempel vanskeligt ved at afkode, foreslår kompassets anden ring indstillinger i henholdsvis cd-ord og appwriter, alt efter om eleven er relativ god til at afkode, eller om eleven har svært ved det.

I det sidste tilfælde kan det være en god ide at tilpasse stemmen i programmet. Med et tal henviser kompasset til, hvor i manualen man kan læse om, hvordan man gør det. På den måde slipper man for at skulle læse hele manualen.

Læsevejleder skaber overblik over, hvad ordblinde må få af hjælp til eksamen

Herfra bevæger man sig ud i den tredje og yderste ring. Den angiver funktioner og strategier, som det kan være en god ide, at eleven lærer at bruge. Har eleven svært ved at afkode, kan man - ud over at tilpasse stemmen - se på læsestrategier, fonologisk opmærksomhed og OCR-muligheder.

I tredje ring henviser et bogstav til, hvor i manualen man kan læse mere om de foreslåede funktioner og strategier.

En elev har ikke brug for at kende alle programmets funktioner

Ideen til kompasset har Astrid Monrad fået fra sine studerende, der uddanner sig til læservejledere, ordblindeundervisere eller lærere i forberedende voksenundervisning (FVU).

"Jeg fornemmede gennem de studerende, at mange ordblinde ikke udnytter deres læse-skriveteknologi godt nok. Men en elev har ikke nødvendigvis brug for alle funktioner i programmet. Det handler om at finde frem til de funktioner, eleven har brug for at støtte fra", siger Astrid Monrad.

Ny guide viser vej til ordblindevenlig didaktik

Selv om mange af hendes studerende skal undervise voksne ordblinde, kan kompasset også bruges i folkeskolen. Man skal dog ikke bare overlade LST-kompasset til eleven selv.

"Kompasset består af forskellige spor, og det er vigtigt, at en fagperson er med til at vurdere, hvilket spor der er relevant for eleven. Fagpersonen kan også vurdere, om forslagene i kompasset giver mening for eleven. Kompasset er ikke en facitliste, men det kan give læsevejlederen ideer til, hvad der skal til for at hjælpe en given elev", siger Astrid Monrad.

Netværksdeltagere giver kompasset en varm velkomst

UC Syd præsenterede LST-kompasset på sin hjemmeside lige før påske, og da Astrid Monrad efterfølgende gjorde opmærksom på værktøjet på Ordblindenetværket, kom der reaktioner som "Tusind tak, Astrid. Det skal helt klart afprøves", "Tak. Det ser meget spændende og brugbart ud" og "Tak for din deling, det bliver spændende at arbejde med".

»Computeren kan være god eller irriterende«

Astrid Monrad er glad for tilbagemeldingerne.

"Det ser ud til, at folk oplever, at de kan bruge kompasset. Det var lige præcis det, jeg gerne ville opnå. Hvis det ender med, at eleverne får bedre støtte, vil jeg være rigtig godt tilfreds", siger hun.

Vigtigere at ordblinde får hjælp end at tjene penge på kompasset

En deltager i Ordblindenetværket bemærker, at det er gratis at bruge LST-kompasset.

"Mange tak for at dele så rundhåndet ud", skriver han.

Læse- og skriveteknologi skal både tilpasses elev og opgaver

Der er en helt bestemt årsag til, at Astrid Monrad stiller redskabet til rådighed for fri afbenyttelse.

"Det er vigtigere, at ordblinde elever og studerende får den hjælp, de har brug for, end at jeg tjener lidt penge. Hvis jeg tog betaling for LST-kompasset, ville det ikke blive så udbredt, og det er jeg ikke interesseret i", siger læsevejlederen fra UC Syd.

Du kan downloade og se en vejledningsinstruktion til LST-kompasset via dette link:

Læs mere

LST-kompasset