Bolde har eksisteret lige så længe som leg; som en oppustet svineblære, en sammenbundet bunke klude eller en fint sammensyet læderkugle. Men de fodboldkampe, som nutidens børn (og voksne) så fascineret ser på i tv og spiller i fritid og frikvarterer, er en relativt ny ting i den danske skole.
I den gymnastikhåndbog, der blev udgivet i 1899 efter et langvarigt kommissionsarbejde, skelnede man mellem »egentlig gymnastik« og »anvendt gymnastik«. Egentlig gymnastik var rene legemsøvelser, mens den anvendte gymnastik var »ordnede lege«; det vi i dag kalder sport, herunder forskellige boldspil. Nogle fagfolk kritiserede, at leg og spil skulle være del af gymnastikundervisningen, men det blev erkendt, at for eksempel langbold og fodbold vækkede børnenes interesse i højere grad end bøj og stræk- og stå ret-øvelser.
Særligt på landet manglede man dog faciliteter til at dyrke boldspillene. Skolegården var oftest en lille gruset gårdsplads, og mange ældre lærere havde hverken kendskab eller lyst til at sætte gang i løjerne.
Derfor nedsattes Udvalget til danske Skolebørns Fælleslege i 1897 med formålet at »fremme indførelsen af ordnede Lege og Boldspil ved Landets Skoler«. Udvalget kunne give skoler økonomisk tilskud til indkøb af materiel og anlæggelse af boldbaner (såkaldte spillepladser) og afholdt kurser for lærere i de nye lege og spil.
Udvalgets årsberetninger gengav breve fra lærere om, hvordan boldspil gav eleverne lyst til både almindelig gymnastik og til at dyrke sport og gymnastik i lokale foreninger. At fodbolden var noget nyt, der var kommet for at blive, vidner et citat fra en »lille fyr« fra Falster i 1902 om: »Det var ligegodt den bedste leg vi nogen Tid har leget«.
Old School: Bold
Vi har lavet en ny flot platform. Desværre kunne vi ikke flytte de gamle profiler, så hvis du vil kommentere en artikel, skal du oprette en profil. Og er du ny i debatten – så velkommen til. Tjek eventuelt vores retningslinjer for debatten.
Tak fordi du deltager.