Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
VISO åbnede 1. januar i år, samtidig med at kommunerne overtog det fulde ansvar for handicappede borgere fra amterne. VISO tilbyder gratis, vejledende specialrådgivning og udredning i de mest specialiserede enkeltsager på det sociale område og inden for specialundervisning.
Både kommuner og borgere kan søge hjælp hos VISO. Men det sker alt for sjældent, mener De Samvirkende Invalideorganisationer, DSI.
"Kommunerne tror, de kan magte opgaven selv og betragter ikke VISO som en del af markedet for specialrådgivning. Men personalet i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning ved ikke, hvilken støtte et fysisk handicappet barn, som også er ordblindt og har generelle indlæringsvanskeligheder, har brug for. Det kræver, at man har set én med en lignende kombination af handicap før", siger Morten Carlsson, der er næstformand i DSI
Han retter ikke kun skytset mod kommunerne. Set med DSI's øjne har VISO været for tilbageholdende med at yde specialrådgivning til nogle af de borgere, der har henvendt sig.
"Handicappede borgere oplever, at de helst skal være multihandicappede, før VISO vil gå ind i deres sag. Rådgivningerne i vores medlemsorganisationer er under stærkt pres, fordi de i stedet kommer til os. Jeg er selv formand for Landsforeningen Autisme, og der går ikke en dag, uden at vores to socialrådgivere hører fra et medlem, som er gået forgæves til VISO", siger Morten Carlsson.
Problemet er, at VISO har sat overliggeren alt for højt, mener han.
"VISO forsøger ikke at suge området til sig, måske i frygt for at få for mange opgaver om tre år. De burde tage ud til kommunerne og spørge, hvem der tidligere har haft brug for specialrådgivning, og hvilke borgere som kan tænkes at få det. Men de har muret sig inde i Odense", siger Morten Carlsson.
Han foreslår, at VISO sender medarbejdere ud i alle kommuner for at fortælle, hvilke ydelser de kan få.
"VISO har haft omkring 150 sager indtil nu, og det er åbenlyst for lidt", siger Morten Carlsson.
800 henvendelser indtil nu
I VISO afviser vicedirektør Helle Thiele kritikken.
"Det er meningen, vi skal bruges mere, ellers giver det ikke mening, at vi findes. Men vi er en ny organisation i en ny kommunal struktur, så det er naturligt, at vi ikke er oppe i fulde omdrejninger", siger vicedirektøren.
VISO har haft 800 henvendelser siden 1. januar, hvoraf over halvdelen er kommet efter 1. maj. Så der begynder at ske noget, fremhæver Helle Thiele.
"Det er ikke alle henvendelser, der er blevet til sager endnu. I andre sager står vi midt i en proces, fordi vores rådgivning kan bestå af et antal timer fordelt over et halvt års tid", siger Helle Thiele.
Både kommuner og borgere begynder at kende VISO, men der skal fortsat ydes en indsats for at udbrede kendskabet, vedgår Helle Thiele.
"Før sommerferien var vi rundt til ti temadage med i alt 800 sagsbehandlere og ledere, og lige nu er vi på vej ud til de små 30 kommuner, vi endnu ikke har haft sager fra. Her vil vi fortælle om os selv, vise eksempler på sager, vi behandler, og invitere sagsbehandlerne til, at vi sammen gennemgår nogle af deres sager. Vi er også repræsenteret på messer og sociale årsmøder, og vi samarbejder med brugerorganisationer. Vi prøver at være der, hvor vi har potentielle samarbejdspartnere", siger hun.
Enhver logik siger, at kommunerne ville bestorme VISO for at få hjælp, mener Morten Carlsson fra DSI. Men VISO har aldrig været KL's kop te.
"Det var tydeligt under forhandlingerne, og jeg har siden hørt ledende politikere fra KL sige til socialministeren på konferencer, at de hellere vil have pengene ud i kommunerne. Derfor frygter jeg, at KL snart vil opfordre landspolitikerne til at nedlægge VISO", siger Morten Carlsson.
Succesen skal måles på indholdet
Tiden vil først være moden til at evaluere VISO hen mod slutningen af 2008, mener vicedirektør Helle Thiele.
"Indtil da skal brugen af os gå den rigtige vej, og det gør den også. Vi kender vores historik, men vi har faktisk sager fra 72 kommuner og oplever, at sagsbehandlere, socialchefer og børne- og kulturchefer synes, det giver mening at bruge os".
Om VISO bliver en succes, skal ikke kun måles på antallet af henvendelser, understreger hun.
"Det vil alligevel ændre sig, efterhånden som kommunerne opbygger deres egne kompetencer inden for det specialpædagogiske område. Succeskriteriet må være, at ingen borgere falder igennem systemet, hvor VISO kunne have været en hjælp", siger Helle Thiele.