Anmeldelse
Euklid
- dynamisk geometri
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Dynamisk geometri, hvad bedre kan man tænke sig. I årtier har 'Euklid' været statisk, en konstruktion, en, to eller måske fire løsninger, faste normer, faste regler har vi lært børnene uden mulighed for at eksperimentere.
Nu kommer der så et program, der provokerende hedder 'Euklid' og handler om dynamisk geometri. Det kan andet og mere end 'Euklid'.
Nu kan vi på skærmen tegne alt det, 'Euklid' prøvede på at lære os. Der kan tegnes alle mulige konstruktioner med kendte geometriske former, men man kan meget mere. Der kan eksperimenteres og undersøges, de tegnede objekter kan flyttes, og man kan beregne afstande og vinkelstørrelser. Den fuldendte tegning, du har lavet, kan selvfølgelig lægges over i dit tekstbehandlingsprogram. Eller man kan lave konstruktionsteksten, forklaringen i programmet.
Og du kan hjælpe Søren. Søren er nemlig god til det med musen, men en lineal kan han ikke lide. Man kan ikke beskrive alt det, man kan i et program som 'Euklid', det skal ikke læses, men opleves og forsøges på skærmen.
Ja, du kan også lave perspektivtegninger og for eksempel se, hvad der sker med et legeme, hvis du flytter forsvindingspunktet. Selvfølgelig kan man lave alle tegningerne i et koordinatsystem, hvis det er det, man ønsker. Og indstille på menuoversigten, så ikke alle muligheder vises for eleverne. Her har oversætterne glemt at få rettet nogle tyske tekster til dansk. Men mon ikke det allerede er sket.
Den indbyggede hjælpefunktion er kontekstafhængig, man får altså en hjælp, der vedrører lige det sted, man er, dejligt.
Synd, at programmet leveres uden medfølgende eksempler og opgaver. Mon ikke der kommer nogle på et tidspunkt? Måske er det godt nok, at hjælpen kun fås på skærmen, personligt foretrækker jeg også en manual i bogform, så jeg kan sidde uden en pc'er i min lænestol og danne mig et indtryk af programmernes formåen. Skærmkikkeri får man nok af indimellem.
Altså, matematiklærere, sådan et program bør I også anskaffe til jeres skole, det må være et must ved siden af et godt regneark. Og mon ikke du kan bruge det fra 6. klassetrin.