Socialdemokratiske lærere tager afstand fra overbygningsskoler

Mens kommuner rundt om i Danmark planlægger særlige overbygningsskoler kun for 7.-9. klasse, tager lærerne i Socialdemokratisk Skoleforum afstand fra tendensen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Socialdemokratisk Skoleforum tilslutter sig ambitionen om at mindske andelen af unge, der på grund af en kuldsejlet skolegang aldrig får en videregående uddannelse.

"Socialdemokratisk Skoleforum ønsker på denne baggrund at advare imod den igangværende udbredelse af store overbygningsskoler, hvor elever fra mange skoler samles på 7., 8. og 9. klassetrin, domineret af projektorienteret og tematisk arbejde på skiftende hold i åbne læringsmiljøer. Det hidtil eneste, i 2007 nedlukkede, femårige forsøg med denne skoleform, der fandt sted på Heimdalsgades skole i København, viser, at selv et relativt lavt elevtal, store bygningsmæssige investeringer og hårdt arbejdende lærere ikke kan hindre fremvæksten af et belastet miljø, hvor ikke mindst de demotiverede elever finder hinanden i negativt afvigende grupper og dermed tabes på gulvet", hedder det i en udtalelse fra Socialdemokratisk Skoleforums årsmøde. Foreningen mener, at en del af de unges problem er, at de er ofre for en flimmerskole, der i for høj grad overlader det til dem selv at tage ansvar for egen læring i et nedslidt miljø, hvor det fælles fokus i den lærerstyrede undervisning er nedprioriteret til fordel for individuelle forløb.

Overbygningsskoler vil bringe dem fra asken og i ilden, mener Socialdemorkatisk Skoleforum. Formand for forummet er hovedstyrelsesmedlem i Danmarks Lærerforening Niels Christian Sauer.