Ny dom: I orden at gøre skoleleder til afdelingsleder

Lemvig Kommune var i sin gode ret til at ændre Vibeke Lunds stilling fra skoleleder til afdelingsleder, da Fabjerg Skole blev lagt ind under ledelsen på den større Nr. Nissum Skole. Det slår Vestre Landsret fast i en dom i dag.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I retten fremhævede Vibeke Lund, at hendes job på Fabjerg Skole har ændret sig betydeligt, siden hun er blevet afdelingsleder. Hun er utilfreds med, at dagsordenen for skolen sættes et andet sted, og hun føler sig begrænset i den pædagogiske og ledelsesmæssige tilrettelæggelse af arbejdet. Hvis lærerne er utilfredse, henvender de sig normalt til hende, men hvis de er uenige i hende afgørelse, kan de gå videre til regionslederen. Og der er eksempler på, at de er gået uden om hende.

Men selv om Vibeke Lund nu er ansvarlig over for lederen på Nr. Nissum Skole, er hendes arbejdsopgaver i vidt omfang de samme som tidligere, mener de tre dommere. Hun har stadig de daglige beføjelser som leder i forhold til skolens ansatte, og hun har den daglige kontakt til elever og forældre. Dertil kommer, at hendes tid til ledelse kun er beskåret med 50 timer om året.

Dommerne gør også opmærksom på, at Vibeke Lund som skoleleder var underlagt rammer og budgetter fra kommunalbestyrelsen. Nu er det blot den regionale leder, hun er underlagt, så forskellen er ikke så stor, at stillingen som afdelingsleder er upassende for den tidligere skoleleder.

Sagen begyndte, da Lemvig Kommune i 2003 lagde seks små skoler parvis ind under ledelsen på tre større skoler. I alt gav det fem ledere i overskud, og de blev pålagt at fortsætte som afdelingsledere på deres skoler. Siden er den ene rejst fra kommunen, og af de tre, der er medlemmer af DLF, har kun Vibeke Lund ført sag mod kommunen. Men DLF og kommunen har fra begyndelsen været enige om, at dommen skulle gælde alle tre ledere.

Dommen falder kun få uger efter, at Vestre Landsret afgjorde, at Sydals Kommune var galt på den, da den degraderede skoleleder Ole Stisen til afdelingsleder. I modsætning til sagen fra Lemvig blev Ole Stisens skole lukket, og han blev flyttet hen på naboskolen. Men her adskiller opgaverne sig så meget fra hans job som skoleleder, at han har krav på at blive afskediget med fuld rådighedsløn i tre år. En dom, som Sydals Kommune har anket.