Lærerne myldrer ind ad dørene på Susåskolen i Næstved. Lise-Lotte Horn Jakobsen rykker borde frem, som lærerne kan sidde på, for alle stole er optaget.
»Det er jo supergodt, at der kommer flere, end der er tilmeldt. Men jeg har en udfordring med forplejningen«, siger formanden for Næstved-kredsen med et bekymret blik mod bordene med mad og drikke.
Denne vinter afholder Danmarks Lærerforening (DLF) i alt 13 møder for foreningens medlemmer, hvor formand Anders Bondo Christensen orienterer om de aktuelle overenkomstforhandlinger. Denne aften har de lokale lærerkredse, der dækker Ringsted-Sorø, Næstved, Slagelse, Faxe-Vordingborg og Lolland-Falster, slået sig sammen og lægger hus til orienteringsmødet.
Lærerne kommer for at høre, hvordan det egentlig går med overenskomstforhandlingerne. Folkeskolen må ikke skrive fra selve medlemsmødet, men har fået lov til at komme med og snakke med Anders Bondo og de lærere, som deltager i mødet.
»Tingene forandrer sig hele tiden. Så det, jeg siger på møderne, er et øjebliksbillede«, siger Anders Bondo.
På mødet fortæller han medlemmerne, at den opbakning, DLF har fået fra de andre organisationer, er enestående, men at den også forpligter. De andre organisationer har i en periode sat alle overenskomstforhandlinger på standby, indtil lærerne får reelle forhandlinger om en arbejdstidsaftale. Og det arbejder Anders Bondo hårdt på sker.
»Jeg er ikke stædig. Jeg er vedholdende. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at få en aftale i hus«, siger han og løfter sløret for, hvad der skal til, for at der er reelle forhandlinger:
»Det er helt afgørende, at vi begynder at forhandle konkrete forslag. At vi ikke bare stiller spørgsmål og drøfter temaer, men at vi forholder os til konkrete forslag. Jeg har en klar forhåbning om, at det kommer vi i hus med på det kommunale område«.
Forhandlinger flytter sig
Tillidsrepræsentant Kirsten Weiss fra Faxe er taget til medlemsmødet for bedre at kunne forklare sine kolleger, hvad der sker, og tage noget af bekymringen fra dem. Hun håber på en arbejdstidsaftale, der kan sikre lærerne tid til forberedelse.
»Jeg håber, at der ikke længere er kolleger, som skal undervise 30 lektioner om ugen. For det er simpelthen barsk for dem«.
Lærer på Ellebækskolen i Næstved Lene Nilsson er også kommet for at blive orienteret: »Får vi en overenskomst, eller skal vi arbejde efter en lov? Det betyder rigtig, rigtig meget. Vi er de eneste, der har en lov, der beskriver vores arbejdstid«, siger hun.
Bifald indikerer sammenhold
Da medlemsmødet efter små to timer er forbi, runger klapsalverne i det store rum. Anders Bondo træder af scenen og tager imod et par lærere, som har ekstra spørgsmål. Han sætter stor pris på den opbakning, han får på møderne.
»Jeg oplever, at der er lydhørhed og engagement. Medlemmerne er interesserede i at forstå, hvorfor vi gør, som vi gør«, siger han.
Lærernes formand: »Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan«
Vi har lavet en ny flot platform. Desværre kunne vi ikke flytte de gamle profiler, så hvis du vil kommentere en artikel, skal du oprette en profil. Og er du ny i debatten – så velkommen til. Tjek eventuelt vores retningslinjer for debatten.
Tak fordi du deltager.