Anmeldelse

Faghæfte 48 (Fælles Mål 2009)

Faghæfte 48 (Fælles Mål 2009)

"Faghæfte 48" stiller store krav til integrationen af it i folkeskolen

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selv om det sandsynligvis er it-vejlederne, der først downloader dette længe ventede faghæfte om it i folkeskolen, er indholdet faktisk målrettet lærerne. Og de har bestemt også efterspurgt konkrete eksempler på, hvordan it skal integreres i skolens hverdag og i de enkelte fag. Hæftet starter med at nævne to overordnede mål for eleverne, nemlig den digitale dannelse, hvor gode it- og mediekompetencer ses som en forudsætning for at deltage i et moderne samfund, og de bedre læringsresultater, hvor it kan facilitere elevernes læreprocesser og dermed skabe et større fagligt udbytte. Herudover pointeres vigtigheden af, at eleverne med it får øget indflydelse på deres egne læreprocesser, og at it kan medvirke til at opøve elevernes kompetencer i selvstyring.

Fakta:

Titel: Faghæfte 48 (Fælles Mål 2009)

Type: Hæfte

Forlag: Undervisningsministeriet

På tilsvarende måde som i Junior-pc-kørekortet sættes fokus på fire kompetenceområder inden for it: Informationssøgning og -indsamling, Produktion og formidling, Analyse samt Kommunikation, videndeling og samarbejde. På den måde struktureres de temaer, som undervisningen kan opdeles i, og faghæftet giver for hvert område en beskrivelse af, hvad indholdet konkret kan være. Det nyeste stof findes inden for det sidste tema om kommunikation, videndeling og samarbejde. Her nævnes vigtigheden af, at eleverne kender og behersker internettet og web 2.0's særlige kommunikationskonventioner i forhold til både afsender- og modtagerpositioner, hvilket må siges at være lidt af en udfordring for lærerne, der skal undervise eleverne i området.

Sidst i hæftet opridses en række faglige og tværfaglige undervisningsforløb, som læreren/lærerteamet kan lade sig inspirere af. Her er kendte eksempler som billedmanipulation med eleverne som statuer og tøjbamser på rejse, men også nye, hvor man ikke viger tilbage fra at henvise til indretningsprogrammer fra Ikea. 

Man kunne selvfølgelig nævne alt det, som ikke er med i dette forholdsvis korte faghæfte - en anke kunne være, at hæftet netop er for kortfattet! Men det væsentligste er samlet her, og det vigtigste bliver nu at bruge faghæftet til at komme i gang i den konkrete praksis. Her får it-vejlederne en afgørende rolle som bindeled mellem faghæftets anvisninger og skolens virkelighed. Danmarks IT-vejlederforening har da også straks uddybet hæftet ved at etablere hjemmesiden faghæfte48.dk med gode råd og ideer, som it-vejlederen kan anvende i rådgivningen af lærerne.

Faghæftet skal ses som en overbygning på de faglige Fælles Mål, og da disse er meget forskellige, med hensyn til i hvor høj grad integrationen af it er medtænkt, vil nogle faglærere sandsynligvis stadig savne mere konkrete anvisninger. Man må dog forvente, at faghæftets overordnede målsætning indebærer, at der ude på skolerne afsættes resurser til den konkrete udmøntning, for "Faghæfte 48" stiller store krav til skolerne og lærerne og har høje forventninger til eleverne. Så hvad enten skolen downloader faghæftet eller bestiller det som printudgave, er det vigtigt, at alle skolens lærere får kendskab til indholdet.