Vestsjællandsk startløn: Fire ekstra løntrin

Det er en stolt vestsjællandsk kredsformand, der netop har sat sin underskrift på en aftale med Høng Kommune, der giver nye unge lærere en startløn på løntrin 30 og de ældste lærere 5500 kroner mere om året fra det år, de fylder 59.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I forvejen har den vestsjællandske kommune haft en lønaftale, der gav nye lærere et ekstra løntrin. Nu kommer der tre trin oveni:

"Den nye aftale giver de nye lærere en forøgelse af livslønnen på 222.000 kroner. Lønforbedringen har også pensionsmæssige konsekvenser - med en realrente på pensionsopsparingen på to procent, vil pensionsdepotet være 60.000 kroner større efter 37 års opsparing", fortæller kredsformand Reinhard Werner og kalder aftalen et eksempel på, at Ny Løn kan bruges konstruktivt.

Reinhard Werner er godt klar over, at en del af tjenestemændene på Høng Kommunes skoler er knap så begejstrede. Dem er der nemlig i første omgang ingen ekstra penge til ud over det ekstra løntrin, Vestsjællands Lærerkreds tidligere har forhandlet hjem til samtlige lærere i kommunen. Til gengæld får alle lærere yderligere et ekstra løntrin det år, de fylder 59, hvis de lover at blive i jobbet, til de er 61. Med andre ord kan de gå på pension fra løntrin 42 modsat det centralt aftalte trin 40 og dermed få en væsentligt forbedret levefod gennem hele pensionisttilværelsen.

Vestsjællands Lærerkreds har arbejdet temmelig utraditionelt med Ny Løn-forhandlingerne, og lærerne i Høng har allerede tidligere givet afkald på en del af deres overenskomstmæssige undervisningstillæg og nogle af de arbejstidsbestemte tillæg:

"De ældre lærere har afleveret undervisningstillæg for 50 timer - det vil sige omkring 250 kroner om året - til gengæld fik de et løntrin svarende til omkring 4500 kroner", fortæller Reinhard Werner og har ingen skrupler over at indgå en aftale, der bryder med punkter i både overenskomstens løn- og arbejdstidsaftale, så længe det sker til gavn for medlemmerne.

Tilsvarende aftaler er undervejs i kredsens tre andre landkommuner, Gørlev, Dianalund og Hvidebæk, mens man i kredsens største kommune, Kalundborg, har sagt nej.

"10 procent af lærerstillingerne i Kalundborg er besat af ikke-uddannede. Men i Kalundborg går de ind for en mere individuel løndannelse", siger Reinhard Werner.