Hjælp at hente til børn af alkoholikere

Ensomhed, utryghed og skyldfølelse plager mange børn, når far eller mor drikker for meget. De påtager sig ofte et alt for stort ansvar i familien, og det resulterer i manglende voksenkontakt. Nu kan lærere få hjælp til at spotte og støtte børnene.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

60.000 børn lever i familier, hvor enten far eller mor har været indlagt med en alkoholrelateret sygdom, men langt flere børn vokser op i en familie med et alkoholproblem.

Mange undersøgelser dokumenterer, at børnene har en forhøjet risiko for at udvikle psykiske, fysiske og sociale vanskeligheder. Ti procent vurderes at være behandlingskrævende i børnepsykiatrisk regi, mens 40 procent har forskellige former for psykiske belastninger. Dertil kommer, at hver tredje selv får et alkoholproblem.

I næste uge udsender Sundhedsstyrelsen et nyt materiale med budskabet om, at der er hjælp at få for både børn, forældre og professionelle voksne omkring børnene. I materialet kan lærere og andre voksne tæt på se, hvordan de bedst hjælper børnene og deres forældre. Lærere kan blandt andet få at vide, hvordan de spotter børnene.

Skolefeen på Langeland

Materialet byder på fem eksempler på, hvordan skoler og institutioner støtter børn af alkoholikere. Et af dem er fra Longelse Skole på Langeland.

Som skolefe har lærer Susanne Kastrup et særligt øje for børn, der har behov for ekstra omsorg. Skolefeen er en slags poetisk arbejdstitel for en opgave, der dels dækker kontakten med det enkelte barn, dels er tovholder for skolens indsats over for børn, der har det svært. Da Susanne Kastrup er idrætslærer, har hun en naturlig mulighed for at møde næsten alle skolens 120 elever.

"Jeg kan holde fokus på barnet og sige til forældrene: 'Jeg kan se, at jeres søn sjældent får lavet lektier. Var det ikke en idé, at han deltog i skolens lektiecafé?' Det har jeg ikke oplevet, at forældrene havde noget imod," fortæller Susanne Kastrup i materialet og giver et andet eksempel:

"Vi har for nogen tid siden fået en biograf på Langeland, og børnene snakkede meget om en film, som de havde været inde at se. Men der var en pige fra en familie med alkoholproblemer - hun havde ikke været i den nye biograf. Så jeg ringede til moderen og sagde, at jeg ville ind og se filmen, og om jeg ikke måtte invitere hendes datter med, for hun havde heller ikke set den. Det sagde moderen jo ikke nej til. Vi havde en rigtig hyggelig aften, og jeg kørte pigen hjem, mens vi snakkede."

Ud over pjecen med de fem eksempler på støtte til børnene, er der en pjece til henholdsvis teenagere og forældre.

To ud af tre kommuner er med

To tredjedele af landets kommuner er med i "Børn i familier med alkoholproblemer".

Projektet omfatter et systematisk samarbejde mellem de professionelle i den pædagogiske sektor, den sociale sektor og i alkoholbehandlingen. Kommunerne har ansat børnefamiliesagkyndige til at sikre, at indsatsen bliver indarbejdet i institutionerne.

Læs mere om projektet via linket til højre.

www.naarmorellerfardrikker.dk