Hver måned søger cirka 1,2 millioner danskere på lex.dk, som blev lanceret i maj 2020.

Lex.dk kom på finansloven: Skal sikre elever mod fake news

Den Store Danskes online-version, lex.dk, overlever, hvilket var et stort ønske i Danmarks Lærerforening. Opslagsværket bliver kun vigtigere i takt med, at flere risikerer at fare vild i junglen af misinformation på internettet, påpeger fagredaktør.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En stor lettelse. Sådan beskriver Rikke Alberg Peters nyheden om, at opslagsværket lex.dk endte med at blive en del af det finanslovsforlig regeringen mandag indgik med sine støttepartier samt Alternativet og Kristendemokraterne.

Rikke Alberg Peters er lektor og ph.d. ved professionshøjskolen UCL og fagansvarlig for emnet internetkultur på lex.dk. Hun er desuden en del af det faglige personale ved det nationale videncenter HistorieLab.

DLF og LL: Positivt med penge til læreruddannelsen - men der skal flere til 

"Vi lever i en tid, hvor rigtig mange mennesker får deres nyheder og information fra sociale medier. Både som borger, men i særdeleshed som skoleelev, kan man blive i tvivl om, hvad der er sand og falsk information", siger hun og tilføjer:

"Der kan et autoritativt opslagsværk som lex.dk give en sikkerhed for, at der er et sted, man kan gå hen og få god, pålidelig og verificeret viden, formidlet af fageksperter, der har lavet grundigt kildetjek".

43 millioner over de næste fire år

Lex.dk er online-versionen af Den Store Danske og står til at få 13 millioner kroner i 2022 på finansloven og derefter 10 millioner kroner årligt i 2023-2025.

En forudsætning er, at indholdet stilles gratis til rådighed og ikke udnyttes til kommerciel brug.

Opslagsværket indeholder mere end 225.000 artikler skrevet af danske forskere og fageksperter.

Rikke Alberg Peters har for nylig blandt andet skrevet et opslag om den amerikanske konspirationsbevægelse QAnon og vaccinemodstand.

I slutspurten af forhandlingerne slog Danmarks Lærerforening til lyd for, at man burde sikre opslagsværkets fortsatte eksistens med en bevilling på finansloven.

DLF: Bevar gratis opslagsværk på finansloven

"Vi lever i en tid med fake news, konspirationer og direkte målrettet misinformation, som er svær at navigere rundt især for de børn og unge mennesker. Derfor er det helt vitalt, at vi som lærere kan henvise vores elever til informationskilder, vi stoler på", lød det i den forbindelse fra formand for foreningens undervisningsudvalg Regitze Flannov.

Rikke Alberg Peters understreger, at de fleste artikler på lex.dk er kendetegnet ved grundige kildehenvisninger, der gør det let for brugerne både at tjekke belægget for artiklerne på sitet, men også at komme videre til yderligere viden, hvis man vil mere i dybden.

"Alle lande, vi normalt sammenligner os med, har en frit tilgængelig online-encyklopædi. Det ville være et stort tab, hvis man ikke også valgte at støtte det i Danmark på finansloven. Det ville nærmest være uhørt i Norden", siger hun.

Lex.dk blev lanceret i maj sidste år. Det er Trap Danmark, Gyldendal og G.E.C. Gads Fond, som står bag. Adgangen til sitet er gratis, og hver måned søger 1,2 millioner danskere blandt de 225.000 artikler på lex.dk, som er skrevet af danske forskere.

I dag får danske elever fri adgang til 'platform for autoritativ viden'