Det mobile laboratorium byder på masser af moderne digitalt udstyr, som eleverne kan bruge til naturvidenskabelige forsøgPR Foto
Østjyske elever får et mobilt laboratorium
Elever i Horsens, Vejle og Hedensted kommuner får nu mulighed for at få naturfagsundervisning i et mobilt laboratorium. Mandag indviede 7.b på Torstedskolen i Horsens Mobil Lab, som er rullende naturfagsundervisning med fokus på krop og energi.
På en af stationerne i det mobile laboratorium kan eleverne cykle og virtuelt deltage i et cykelløb, mens udstyret måler for eksempel, hvor meget energi eleverne brugerPR Foto
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
De tre kommuner har i samarbejde med foreningen Energi Horsens, som blandt andet støtter innovationsprojekter, investeret i det mobile laboratorium.
Annonce:
Det mobile laboratorium er lastbilsanhænger, som indeholder nyt teknologisk udstyr inden for data-logging, og som vil køre rundt mellem skolerne i området.
Det fangede eleverne
Dagens indvielse vakte stor begejstring blandt eleverne fra 7.b på Torstedskolen i Horsens, fortæller naturfags- og idrætslærer Kristian Kjersgaard.
"Det fangede virkelig eleverne, og mange af dem blev lang tid efter det ringede ud", siger han til folkeskolen.dk.
Annonce:
Inde i lastbilen er der flere stationer, hvor eleverne blandt andet kan måle kadence, ind- og udåndingsluften og energiomsætning, mens de cykler af sted på en racercykel og virtuelt kæmper sig op ad Alpe d'Huez.
Der er også en isoleringskasse, hvor eleverne kan sætte sig ind i og måle, hvordan indholdet af ilt og co2 ændrer sig, mens de er i kassen. En af stationerne foregår udendørs, hvor eleverne med gps-ure er på orienteringsløb, som læreren forinden har planlagt. Også her indsamles data, som blandt andet kan overføres til Google Map, så eleverne kan se, deres rute.
De indsamlede data fra de forskellige forsøg kan bruges i naturfagsundervisningen, og målet er at få eleverne til at engagere sig i undervisningen og udforske de muligheder, som moderne it giver.
Forsøg ud fra egen krop
Annonce:
"Der er udstyr for op mod en halv million kroner, og det giver mulighed for at lave nogle helt andre forsøg, end vi ellers har på skolen. Normalt er det svært at måle for eksempel tråd og effekt", siger Kristian Kjersgaard.
Han mener, at noget af det, der især fanger elevernes interesse, er, at de i så høj grad bruger deres egen krop i forsøgene.
Og det er ifølge uddannelseschef i Energi Horsens Hans Jørgen Hansen også en af intentionerne med Mobil Lab.
"Undervisningen er baseret på leg og kreativitet. Opgaverne som eleverne vil blive stillet er åbne, og opfordrer eleverne til at tilpasse dem til deres egen interesse. På den måde vil alle elever kunne arbejde med de samme principper, men på måder der passer til deres individuelle læringsstil", siger han.
Annonce:
Stof til flere timers undervisning
Kristian Kjersgaard vurderer, at man kan bruge cirka fire timer i det mobile laboratorium, og derefter vil man have masser af data, som efterfølgende kan inddrages i naturfagstimerne.
Det mobile laboratorium skal vække elevernes nysgerrighed for naturfag - både her og nu og på sigt.
"Mobil lab er ikke bare en times ny inspiration. Vi har lavet ordningen så mobil lab skaber nysgerrighed for naturfagene før, under og efter besøget. Dermed er det mobile laboratorium også aktuel når den ikke er på skolerne", siger Hans Jørgen Hansen.