Håb for skriftlig tyskprøve og mundtlig prøve i matematik
Et oplæg fra Undervisningsministeriet til nye prøveformer, giver håb for den mundtlige matematikprøve, som har været taget af programmet de seneste to år, ligesom en skriftlig prøve i tysk/fransk er på tapetet påny.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Danmarks Matematiklærerforening har kæmpet for, at den mundtlige matematikprøve ikke skulle gå glemmebogen, efter at den blev aflyst i 2007 på grund af uafklarede arbejstidsregler - hidtil forgæves. Men nu lægger Undervisningsministeriet ifølge folkeskolen.dk's oplysninger op til nye forsøg med udvikling af en mundtlig prøve i matematik, der matcher de nye Fælles Mål for faget, som vil kunne indgå som en naturfaglig udtræksprøve. Der var mundtlig afgangsprøve i faget fra 1995 til 2006.
Sproglærerforeningen har kæmpet for, at alle elever, der har tysk eller fransk, kommer til både en mundtlig og en skriftlig prøve i faget. I dag er der kun en mundtlig prøve, og kun en del af elever bliver udtrukket til at tage prøven. Undervisningsministeriet lægger nu op til at styrke elevernes skriftlige sprogkundskaber ved også at lægge en skriftlig prøve ind i udtræksbunken. Den enkelte elev vil altså ikke komme op til flere prøver end hidtil, men kan blive udtrukket til enten en mundtlig eller en skriftlig prøve i tysk/fransk.
Flere netbaserede prøver på vej
Dele af netop de skriftlige sprogprøver er nogle af de afgangsprøveelementer, som formentlig vil blive gennemført over nettet i fremtiden.
Ved de nuværende digitale afgangsprøver i biologi og geografi, får eleverne deres karakter med det samme, og der er ingen udgifter til censur. Prøverne blev i 2007 ramt af et servernedbrud og måtte aflyses, og de har været kritiseret for at forsimple stoffet. Men på baggrund af det såkaldte Thune-udvalgs plan om at spare på afgangsprøverne ved at indføre flere it-baserede prøver, har arbejdsgruppen med deltagelse af blandt andet Danmarks Lærerforening og Skolelederne kigget på, hvilke prøver, der er bedst egnede, hvis der skal laves forsøg med flere it-prøver. Gruppen konstaterer, at færdighedsdelen af matematikprøven, retskrivningsprøven, den nye læseprøve i dansk samt dele af de skriftlige fremmedsprogsprøver kan være egnet til en it-prøve, der dokumenterer færdigheder og faktisk viden.
Thune-gruppen, der barslede med sine spareforslag for et år siden, foreslog også mere avancerede digitale prøver på lang sigt, og Undervisningsministeriet lægger da også op til, at man følger de igangværende forsøg i ungdomsuddannelserne og ser på, hvordan man kan udnytte mulighederne for interaktivitet på nettet.