Sofie skyper med Isaac Newton om tyngdekraftenfoto: Teater uden vægge
Isaac Newton interviewet på Skype om tyngdekraften
Sofie vender tilbage til sin gamle skole ti år efter, at hun forlod den – for at holde dét oplæg om universets opståen, som hun aldrig fik holdt, da hun gik der. Det bliver til overraskelsesteater for udskolingselever om atomer, tyngdekraft og Big Bang.
Sofie og Henrik - og universetfoto: Teater uden vægge
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Fysiklæreren er lige gået i gang med dagens lektion. Der er nogenlunde ro i klassen, men han bliver nødt til lige at hente noget, han har glemt. Lyset går ud, og en høj stemme lyder i mørket: "I begyndelsen var der intet. Intet lys. Intet mørke. Ingen stilhed. Ingen larm. Intet!"
Annonce:
Lyset tændes, og Sofie tumler ind i klassen. "Blev i forskrækkede? Det var min stemme, I hørte".
Overraskelsesteaterforestillingen er i gang. Det er Teater uden vægge, der spiller "Fra Big Bang til Facebook". I aften foregår det i København Nordvest hos teater Batida, og det er lærere, der er inviteret til en særforestilling. Danmarks Fysik- og Kemilærerforening har arrangeret særforestillingen sammen med Teater uden vægge. Normalt optræder de i fysik/kemi-lokaler ude på skolerne. Her synger Sofie om det periodiske system, danser en atomdans, hvor to dejlige unge hotte atomer bliver tiltrukket af hinanden og ikke kan lade være med at binde sig til hinanden. Hun sætter også en dej i gang og udpeger en univers-ansvarlig, der skal passe på dejen/universet, så det stille og roligt kan hæve.
Sofie vil fortælle eleverne om universets opståen. Hun skulle have holdt et oplæg, da hun gik i skole, men hun kunne ikke. Blev usikker, kendte ikke alle svarene, syntes hun. Læreren stillede hende et spørgsmål, som hun ikke kunne svare på, og så gik hun i sort. Fysik var ellers hendes store interesse. Hendes far havde givet hende fysikbøger længe før, hun fik faget i skolen. Men da hun så fik fysik/kemi, blev hun i tvivl. Syntes, hun stillede dumme spørgsmål og mistede selvtilliden. Nu er hun tilbage på skolen for at fortælle udskolingseleverne om Big Bang.
Annonce:
Med sig har hun teknikeren Henrik - der også er hendes kæreste. Det giver nogle afbrydelser undervejs. Henrik bliver jaloux, da Sofie inddrager lærer Lasse i sin fortælling. Henrik stiller spørgsmål midt i oplægget, og Sofie bliver irriteret. For eksempel spørger han, om der findes et kærlighedsatom?
Men det er Henrik, der skal sætte Skype-interviewet op med Isaac Newton. Han toner frem på skærmen, et velkendt billede men med øjne og mund, der bevæger sig, når han taler. Sofie går i gang med at interviewe ham om tyngdekraften, der er den kraft, der holder os her på Jorden og holder Månen og planeterne på plads i deres baner. Men tyngdeloven gør, at Newton må afbryde interviewet. Han skal simpelt hen på toilettet, og det skal være nu. Han giver hende adressen på Galileo Galilei, som hun kan skype med i stedet.
Sofie klasker æg ud på en globus, hun ælter en dej, der skal symbolisere universet, og hun prøver at kaste en papirkugle hen i hovedet på Henrik i sin irritation. Men papirkuglen falder til jorden. Hun spørger publikum, der fortæller, at det er luftmodstanden og tyngdekraften, der forhindrer papirkuglen i at nå helt hen til Henriks pande.
Lynkursus i atomopbygning
Annonce:
Niels Bohr er den næste, der toner frem på Skype og giver et lynkursus i atomopbygning. Han taler til os, munden bevæger sig, og sammen med Sofie får han nogle fra publikum til at vise et atom. En rød badehætte på hovedet betyder, at personen er et neutron. En anden får en blå badehætte på og er et proton. De holder fast i hinanden, mens en lærer med grøn badehætte på får at vide, at han skal løbe rundt om dem og se lidt sur ud.
"Lidt mere fart på", lyder det fra Sofie, der får opbygget endnu et atom. De to atomer fusionerer. To personer med grønne badehætter drøner rundt på gulvet. "Tak til brint og helium", lyder det, og Sofie går i gang med en æggende dans om de to hotte atomer, der tiltrækkes. Der opstår god kemi, og de binder sig til hinanden, fordi deres elektroner er perfekte for hinanden. Da dansen bliver for sexet for Henrik, får han teknikken til at bryde sammen.
Hyldestsang til Dimitri
Tingene går absolut ikke som planlagt af Sofie. Og nu havde hun ellers lige alle svarene. Troede hun.
Annonce:
Efterhånden tør både hun og Henrik erkende, at de ikke har alle svarene. At det er vigtigt at stille spørgsmål og at slippe kontrollen.
Sofie bryder også ud i hyldestsang til Dimitri Ivanovitj Mendelejev, der fandt på det periodiske system.
Hun synger forklarende om de otte hovedgrupper, der står lodret i systemet og om, hvor let systemet har gjort det hele. Hun peger med sit lyssværd fra det letteste hydrogen og til de tungeste grundstoffer som for eksempel uran. Det går lystigt afsted i sang, mens Dimitri kigger med fra skærmen.
Det ender mere jordnært med Sofie og Henrik i omfavnelse, erkendelse og skabelse.
Annonce:
En fysiklærer blandt publikum fortæller, at hans elever blev virkelig overraskede, da Sofie dukkede frem i hans time med et Big Bang og forklaring om universet.
Forestillingen varer 40 minutter og er for 7.-10 klasser. Der er undervisningsmateriale til forestillingen. Læs mere på http://teateruv.dk Her er der også en lille bid video, der viser, hvor overraskede eleverne blev på Katrinedals Skole, da forestillingen startede.