Resultatet af regeringens genopretningsplan kan sætte en stopper for Husholdnings og Håndarbejdsskolerne, frygter Karin Hansen Møller.
Privatfoto
Forening: Husholdnings- og håndarbejdsskoler under afvikling
Regeringen og Dansk Folkepartis genopretningsaftale sætter Husholdnings- og Håndarbejdsskolerne under voldsomt pres, og deres forening forudser, at skoleformen kommer under afvikling.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Sådan kan det nemt gå", siger Karin Hansen Møller, formand for Foreningen af Husholdnings- og Håndarbejdsskoler. "I forbindelse med genopretningsaftalen lægges der op til en væsentlig konkurrencemæssig skævvridning i forhold til andre skoleformer, og det er absolut tænkeligt, at en del af vores skoler bliver nødt til at blive højskole eller efterskole."
Skrækscenariet er, at nogle skoler får så dårlig økonomi, at de bliver nødt til at lukke.
"Det er formentlig ikke hensigten med genopretningsaftalen, men det kan blive resultatet, fordi besparelserne rammer så skævt", siger foreningsformanden.
Skæv konkurrence
Kort fortalt er problemet, at elevstøtten for Husholdnings- og håndarbejdsskoler nedsættes for alle elever, hvilket ikke er tilfældet for hverken højskoler eller efterskoler.
Højskolernes taxameter for de lange kurser vil ligge omkring en tredjedel højere end taxameteret for de tilsvarende kurser på Husholdnings- og Håndarbejdsskoler, og efterskolerne får ikke beskåret deres taxameter, men i stedet reduceres elevstøtten for nogle af eleverne.
"Husholdnings- og Håndarbejdsskolerne får i 2011 reduceret sit taxameter så meget, at det ikke er nok til at dække de meromkostninger, skoleformen har. Derfor kan den eneste løsning for Husholdnings- og Håndarbejdsskoler, der har særligt fokus på 10. klasse være at forlade skoleformen", siger Karin Hansen Møller.
Møde med folketingets uddannelsesvalg
Hun har på vegne af foreningen anmodet om en møde med Folketingets Uddannelsesudvalg, så medlemmerne kan få indsigt i situationen.
"Det er der i høj grad brug for. Efterhånden er det kun få politikere, der ved noget om de frie skoler, og vi er bange for det kan få utilsigtede konsekvenser. Derfor gør vi hvad vi kan for at informere om situationen."