Solenergi MED FEJL

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der var en fejl i opgavesættet ved 10. klasses udvidede afgangsprøve i år, mener fysiker Mads Hammerich. Fejlen er i en opgave om udnyttelse af solenergi.

Ifølge Mads Hammerich består fejlen i, at solindstrålingen i opgaven er gjort 1.000 gange mindre, end den er i virkeligheden. Dermed kommer det til at se ud, som om solen kun kan dække en femtedel af Danmarks energiforbrug.

'Pointen er, at opgavestilleren og ministeriet ikke har opdaget det hårrejsende urimelige i den påstand', siger Mads Hammerich.

Fagkonsulent Marianne Holmer har været med til at lave opgaven. Hun er ikke enig med Mads Hammerich.

'Solindfaldets størrelse, som det er angivet i opgaven, kan diskuteres. Ud fra en teoretisk fysisk opfattelse er det tal, der er oplyst i opgaven for lille. Betragtes størrelsen af det solindfald, der i øjeblikket kan udnyttes, er angivelsen rimelig ifølge de baggrundsmaterialer, der er benyttet', siger hun.

Mads Hammerich fastholder, at der er tale om en fejl. 'Det kan man se i næste opgave', siger han.

'Det værste er næsten, at opgaven giver et forkert billede af, hvor meget solenergi der kan udnyttes til gavn for os alle, hvis vi vil', siger Mads Hammerich.