Anmeldelse

Forstand og følelse

- kulturkampen alvorligt talt

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kanondebat mig her og der og alle vegne. Vi gør så meget for hele tiden at bevare overblikket i en uoverskuelig og foranderlig verden. Hvad er det vigtigste, som vore børn skal have med sig ind i de kommende generationer? Er der noget, der er vigtigere end andet? Og hvorfor netop det? Der lægges op til politisk kamp mod VK-regeringens kulturudspil, og om det er der nu udkommet en interessant samtalebog, hvor ni kendte forskere, politikere og meningsdannere i Danmark fortæller, hvad de mener, der bør kæmpes for i det, nogle har kaldt "kulturkampen". Bogen rummer nye og tankevækkende perspektiver, der tilsammen tager statsministeren på ordet, når han siger, at fremtidens samfund ikke afgøres af den økonomiske politik, men af kulturkampen. Det er en af bogens mange gode pointer, at den økonomiske politik og kulturkampen er to sider af samme sag.

Kulturkampen kaldes i bogen "et billede på den politik, der er blevet ført", siden VK-regeringen kom til magten. De politiske reformer, hvad enten de syltes eller gennemføres, er hentet fra kulturkampens drejebog, og omvendt er kulturkampen bestemmende for den politiske dagsorden. Skattestop og kulturkanon, universitetsreform og skoletest, startpakke og senest ignoreringen af velfærdskommissionens anbefalinger er alt sammen bidrag til kampen om kulturen og værdierne i samfundet. Så selv om man med rettesnore (kanoner) forsøger at fastfryse og forstørre det, som man mener skal have en særlig opmærksomhed, er det samtidig meget vigtigt, at man i et moderne og dynamisk samfund holder gang i diskussioner og forhandler med hinanden om, hvordan vi sammen skal udvikle fremtidens samfund.