Nødplanen klar

Skolelederforeningen ruster sig

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Til og med den sidste dag før Lærerforeningens kongres i november vil formanden for skolelederne, Hans Martin Jepsen, arbejde for, at hans medlemmer slipper ud af lokalkredsene.

Det lovede han adskillige gange i løbet af repræsentantskabsmødet i Danmarks Skolelederforening i Aalborg. Men han regner tilsyneladende ikke selv med, at det lykkes ham at få fuld gevinst. Det afslørede han, da repræsentantskabet skulle fastsætte kontingentet for det kommende år.

Her annoncerede han et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i december. Mødet skal dog kun afholdes, hvis kongressen i Lærerforeningen siger nej til at lade skolelederne forlade lokalkredsene.

I sin beretning havde Hans Martin Jepsen lovet foreningens pensionerede medlemmer, at de ikke længere skal betale en procentdel af det ordinære kontingent, som er steget kraftigt i de senere år. I stedet skal de betale et fast beløb. Men han havde ikke taget højde for, at det kræver en ændring af foreningens vedtægter.

- Så det klarer vi på det ekstraordinære repræsentantskabsmøde, sagde han uden tøven.

Det fik forsamlingen til først at fnise og dernæst grine højlydt. Så opdagede Hans Martin Jepsen, at han havde fortalt sig.

- Altsåhvis det bliver nødvendigt med et ekstraordinært møde, skyndte han sig så at tilføje med et bredt smil på læberne.

Hans Martin Jepsen var ikke ene om at fortale sig. Flere andre talere havde svært ved at skelne mellem når og hvis. Det fik en kommentar med fra Lærerforeningens formand, Anni Herfort, som talte til repræsentantskabsmødet, efter at de delegerede havde lagt politikken fast.

- Jeg er selvfølgelig hverken blind eller døv over for, at spørgsmålet om jeres organisatoriske tilhørsforhold stadig eksisterer. Det bør vi kunne løse ved et kompromis, så jeg opfordrer jer til at lade de store linier være afgørende for jeres valg efter kongressen, sagde hun.

- Men det er mit indtryk, at nogle af jer har en skjult dagsorden, nemlig at skolelederne skal ud af Lærerforeningen. Jeg håber, jeg tager fejl, fortalte hun.

Men der er noget om snakken. Skolelederforeningen har afsat 180.000 kroner i budgettet til et repræsentantskabsmøde efter kongressen, ligesom bestyrelsen har en nødplan klar for foreningens fremtid.

- Den første konsekvens af et nej på kongressen må blive, at vi siger samarbejdsaftalen med DLF op. Ellers kan vi ikke organisere de skoleledere, der melder sig ud af Lærerforeningen, sagde Erik Lorenzen fra udvalget for løn og tjenestelige anliggender i Danmarks Skolelederforening. Han gjorde samtidig opmærksom på, at foreningen ikke kan omdanne sig til en fagforening fra dag til dag.

- Vi skal nøje beskrive foreningens opgaver, for vi vil ikke kunne yde den samme service som DLF, sagde Erik Lorenzen.

Ogsåøkonomisk ruster Skolelederforeningen sig. Regnskabet for 1996-97 viser et driftsoverskud på 1,7 millioner kroner, og i indeværende år har medlemmerne betalt 800 kroner i ekstra kontingent. Bestyrelsen budgetterer således med et overskud på 2,1 millioner kroner i år.

Hvis skolelederne vælger at gå solo, vil lokalkredsene i DLF fortsat have forhandlingsretten for deres løn- og arbejdsforhold. I hvert fald indtil overenskomstforhandlingerne i 1999.

- Det skal vi være klar over. På den anden side må det vække til eftertanke, både hos Lærerforening og blandt kommunerne, hvis et stort antal skoleledere ikke kan få indflydelse på deres egne forhandlinger, sagde Erik Lorenzen, der mener, det bliver trist, hvis Danmarks Lærerforening skal leve op til sit navn ved kun at være for lærere.stan