Pinsefrokost i det grønne

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ud, ud i den grønne skov i hælene på Ib Schønberg, Sangforeningen Morgenrøden og et kor af glade cykelpiger. Slæbende på madkurve, kolde øller og småbørn lod nationen sig forføre til kollektiv kuller i halvskygge fra den nyopslåede bøgeparasol.

Rundbold og to mand frem for en enke iført svedige pander og skjorteærmer. En sodavandsbøvs med smag af æggemad, myggestik og numsen brændt på brændenælder, når man tissede. Græspletter på genfundne trusser, sporvogne, der for længst var kørt, og en stigning i fødselstallet det følgende år.

En pinseskovtur - ikke afviklet som et kostumebal eller en årsfest for danske folkemindesamlere - men en ganske enkel, eller helt overdådig, tidssvarende skovtur frister mig mere end en pinse på terrassen i selskab med grillen.

Supermarkederne kan beholde deres spareribs og tilbudsbøffer. I stedet vil jeg købe æg, kapers, ansjoser eller sardiner, søde og modne tomater, frisk basilikum, oliven, romainesalat, en kylling, en pølse, dijonsennep, radiser, agurk, et par oste samt bage eller købe det bedste rugbrød og et hvedebrød, der er sejt, salt og ganske let syrligt. Det søde bliver en rabarberkage eller noget frugt og et stykke chokolade.

Æggene skal koges, til de er hårdkogte, cirka ti minutter (i min familie kan vi lide dem næsten grønne, så vores får cirka 20 minutter). De spises til skiver af hvedebrød, der er penslet med olivenolie og lagt sammen med ansjoser (den salt slags, der ligger i olivenolie), lidt kapers og skiver af tomat. De salte sardeller og kapersene gør alt det, som salt, peber og en god mayonnaise gør for en rugbrødsmad med æg- og mere til. Hvis man er bange for, at smagsløgene ikke er blevet gamle nok til ansjoser, kan sardiner indgå i stedet.

Kyllingen skal grilles i ovnen om morgenen før skovturen. Gnid den grundigt ind- og udvendigt med salt, peber og hvidløg. Lad den rotere på grillspyddet i knap en time, til den er dejlig brun og sprød - og den saft, der kommer ud, når man stikker i lårene, er klar. Eller kyllingen kan bindes op (det vil sige lårene bindes sammen og ind til kroppen) og lægges i et lille, ildfast fad og ovnsteges nænsomt i sit 'eget fedt'. En kylling, der vejer omkring to kilo, skal stege i cirka fem kvarter. Først ti minutter ved 225 grader med brystet opad, så skrues der ned på 175 grader, og dyret vendes på siden i 15 minutter. Vend den og lad den stege resten af tiden med skiftevis den ene og den anden side opad. Dryp med stegeskyen, hver gang den vendes. Lad kyllingen hvile i 20 minutter, før den parteres, drysses med salt og pakkes ned til turen. Spis den med oliven, blade af skyllet romainesalat og brød.

Pølsen skæres i skiver og laves til pølsemadder. Hvis det er en røget spegepølse af dansk herkomst, lægges den mellem rugbrødsskiver smurt med sennep. Er den derimod ikke røget, men lufttørret af fransk eller italiensk tilsnit, lægges den imellem skiver af hvedebrød smurt med sennep.

Danske oste gør sig godt i grønsværen. En lagret Samsø laves til klapsammen-madder mellem skiver af rugbrød smurt med smør. Fuldfed rygeost passer også bedst til rugbrød, smurt enten med smør eller en god mayonnaise. Med lidt god balance kan den mad spises med skiver af både agurk, tomat og radiser ovenpå. Vent med at lægge dem på, til maden skal spises, så bliver brødet ikke blødt. De fleste udenlandske oste, undtagen de 'blå', gør sig bedst til - ikke på- hvedebrød uden smør.

Ovenstående skovtursmenu kan i velsmag hamle op med både Manet og damebladene. Men i udstyr og arbejde kræver den ikke meget mere end de fem flade i pergament. God tur og husk et tæppe, servietter eller køkkenrulle, salt og peber og noget at drikke.

Nanna Simonsen er freelancejournalist

Powered by Labrador CMS