På folkeskolen.dk kan du se en tv-udsendelse med Gunnar Clausen og læse mere om fysik/kemi-fagets historie.

Tv om fysik/kemi

dk4 og folkeskolen.dk fortsætter serien om læreruddannelse før og nu med en udsendelse om fysik/kemis historie.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Hvilke ere de fornemste Særsyn, som lade sig forklare af Tyngdens almindelige Love?« Sådan lød et spørgsmål ved den første eksamen i naturlære i 1806 på Skolelærerseminariet i Skaarup. Naturlære var et fag, som datidens lærerstuderende, seminaristerne, havde i vinterhalvåret. I sommerhalvåret havde de naturhistorie.

De hadede det og forstod det ikke

I naturlære behandlede man emner fra fysik, kemi og astronomi. Formålet var »at udrydde Overtro og de deraf kommende skadelige Følger«. Samt at lære »den Behandlingsmaade, som bør gives dem, der i pludselige ulykkelige Tilfælde staae i fare for at miste livet«.

Tidligere seminarielektor Gunnar L. Clausen fortæller om, hvordan fysik/kemi-læreren i 1800-tallet skulle lære bønderne fornuftig brug af maskiner »i Landmandens daglige Livs Sysler« og »som et fornuftigt Menneske, at betragte de intreffende Naturbegivenheder«. Han viser et eksempel fra 1930'ernes sløjd-fysik og fra 1960'ernes undervisning efter Sputnik-chokket. Om »rulleskøjtevognen« og den tilhørende »timer« fra 1970'ernes »naturvidenskabelige øvelser« siger Gunnar Clausen i udsendelsen: »Forsøget var svært at forstå, og eleverne hadede det!«

Udsendelsen vises første gang på dk4 fredag den 16. september, klokken 19.30. Den genudsendes mange gange og kan også altid ses på folkeskolen.dk

tt@dlf.org

Læs mere

Fysk/kemi i læreruddannelsen og skolen