En vandet historie

En kommune kan ikke pålægge en skoleleder snævre rammer for, hvordan han skal føre tilsyn med elever

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er op til skolelederen at vurdere, hvor mange lærere der skal til for at føre tilsyn med eleverne.

Det slår Undervisningsministeriet fast på baggrund af en sag fra Sydthy Kommune, hvor politikerne i de seneste tre år har bundet skolelederne til kun at sende én lærer med til svømmeundervisning uanset antallet af elever. Dermed har de afskåret lederne på kommunens fem skoler fra at kunne udøve et konkret skøn over behovet for lærerkræfter.

Kommunen bruger de penge, den sparer på lærerne, til en livredder, som kun skal have omkring det halve i løn, så der er to voksne til stede i svømmehallen. Alligevel er skoleleder Jan Lillelund fra Bedsted Skole blevet ved med at holde sig til bekendtgørelsen om tilsyn med elever i skoletiden. Bekendtgørelsen anbefaler to svømmelærere for hver 15 elever.

'Jeg har selv været svømmelærer i mange år, så jeg ved, at undervisningen bliver bedre, når der er to lærere til stede. Som skoleleder er jeg desuden ansvarlig i forhold til love og cirkulærer. Derfor forventer jeg at have de beføjelser, der ligger i stillingen', siger Jan Lillelund, der nødig vil lægge navn til noget, han ikke finder forsvarligt.

'Hvis jeg vurderer, at der er behov for ekstra timer eller ekstra støtte, vil jeg gerne have mig frabedt et diktat fra kommunen om, at det ikke er nødvendigt. Det vil være en indskrænkning af min ledelsesret', siger han.

Ud over den principielle side af sagen havde Jan Lillelund det reelle problem, at han har en centerklasse med syv elever, der har et særligt behov for tryghed.

'Eleverne har brug for forudsigelighed, struktur og tæt fysisk kontakt. Derfor er det ikke nok, at de kun har én lærer i svømning. De skal have flere - nøjagtig som de har det i andre fag', siger Jan Lillelund.

En livredder er bedre

Den holdning kostede Jan Lillelund en skriftlig irrettesættelse:

'For at undgå eventuelle fremtidige fortolkningsproblemer skal jeg oplyse dig om, at der aldrig og uden undtagelse deltager to lærere i svømmeundervisningen', skrev kommunaldirektør Poul Erik Bach til Jan Lillelund i december 1999.

'Det har ikke været vores hensigt at anfægte Jan Lillelunds råderum. Han har det pædagogiske ansvar på skolen, men nu bevæger vi os over i en svømmehal, hvor en professionel livredder vil være bedre til at vurdere behovet for sikkerhed', siger Poul Erik Bach.

Irettesættelsen fik Jan Lillelund til at henvende sig til Danmarks Lærerforening, der rejste sagen over for Undervisningsministeriet. Og ministeriets afgørelse er klokkeklar:

'Hvorvidt en ansættelse af en livredder er tilstrækkeligt til sammen med en lærer at udøve fornødent tilsyn, må efter bekendtgørelsen om tilsyn med eleverne i skoletiden være overladt til skolelederens konkrete vurdering', skriver Undervisningsministeriet. Og fortsætter: 'Netop fordi tilsynet skal afpasses efter situationen, er det efter vor opfattelse ikke i overensstemmelse med bekendtgørelsen, at kommunalbestyrelsen fastlægger så præcise rammer for tilsynets omfang, at det ikke giver skolens leder mulighed for at udøve et konkret skøn'.

Ikke længere et krav

Ikke desto mindre fastholder kulturudvalget i Sydthy Kommune ordningen med en livredder i stedet for en lærer - dog med den forskel, at politikerne ikke længere kræver, men henstiller til skolelederne, at de følger ordningen.

'Vi fortsætter som hidtil, men hvis den enkelte skoleleder kan finde penge til det, vil vi ikke forhindre ham i at sætte flere lærere af til svømmeundervisningen', siger Poul Erik Bach.

Den beslutning kan Jan Lillelund godt leve med - også selv om han ikke får tilbageført de penge til lærerløn, som han blev frataget i 1998.

'Jeg jubler selvfølgelig ikke over den økonomiske side af sagen, men jeg er glad for, at jeg har fået fjernet de snærende bånd på min ledelsesret', siger Jan Lillelund.-Henrik Stanek er freelancejournalist