Debat

Ordblindetest – en skamplet!

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så har jeg igen-igen siddet sammen med en dybt ulykkelig og grædende teenager, der af en s.k. læsevejleder efter mindre end 20 minutters pc-test fik følgende besked: »Du fik 68 point, så du er ordblind!«

Hvordan i himlens navn kan en professionelt uddannet behandle en følsom ung sådan?

Tæppet blev trukket væk under hende, der gennem hele sin niårige skolegang har haft problemer med at stave. Nu får hun så efter mindre end 20 minutter en »dom«.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Hun læser rimelig fornuftigt - og gerne! Staver dårligt, men er ikke ordblind! Hun har nogle auditive vanskeligheder, som med fornuftige tiltag kan afhjælpes.

Det er forfærdeligt, når man i skolesystemet på grundlag af en usikker pc-test totalt fratager et barn tilliden til sig selv.

Må vi ikke få en anstændig faglighed kombineret med dybtgående viden ind i testning, »diagnosticering« og undervisning af elever med læse-/staveproblemer?

Her er vist noget at gøre i undervisningen af vore lærerstuderende og ved videreuddannelsen af folkeskolens lærere!