Debat

Slagtebænk skolebibliotek

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Konsekvenserne af Overenskomst 2008, hvor skolebibliotekarernes arbejdstid blev bunket sammen med en masse andre ting i puljen »andre opgaver«, viser sig nu i deres fulde omfang: Massive besparelser på skolebibliotekerne.

Tre eksempler:

I én kommune beskæres »andre opgaver« med 50 procent i én stor rundbarbering. Konsekvens: Skolebibliotekernes åbningstid beskæres med 50 procent, og skolebibliotekarernes vejledning af kolleger og elever reduceres kraftigt.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

I en anden kommune beskæres skolebiblioteksresursen med små 40 procent generelt og på enkelte skoler med yderligere ti procent. Der er skolebibliotekarer, der ønsker at blive løst fra deres arbejde på skolebiblioteket på grund af de umulige arbejdsforhold. Det bliver dem nægtet!

I en tredje kommune skæres udlånstimetallet ned fra 25 timer per uge til fem timer per uge på en skole med over 520 elever. Der tildeles heller ikke administrationstimer.

Der er mange flere eksempler.

Ingen af stederne er kommunernes planer for skolebibliotekerne nedjusteret.

Jeg husker tydeligt ordene fra DLF i forbindelse med Overenskomst 2008 om, at ingen af aftaleparterne var i tvivl om, at skolebibliotekarernes arbejde i skolebibliotekernes åbningstid var undervisning, og der selvfølgelig (!) skulle tildeles forberedelsestid og administration.

Jeg har også hørt medlemmer af Skolelederforeningens hovedstyrelse sige det.

Besparelserne står som en stadig højere skamstøtte over alle de dyre ord om skolebiblioteket som skolens læringscenter. Skolebibliotekarerne bliver reduceret til »ud af hylden« og »ind på hylden«. Men ikke på den ovennævnte skole med kun fem timer. Der har skolebibliotekaren fået at vide, at det skal elever klare.

Powered by Labrador CMS