Penge til alvorligt syge

Gruppelivsordningen giver engangsbeløb til medlemmer med bestemte sygdomsdiagnoser

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En diagnose på en alvorlig og livstruende sygdom udløser et beløb på 50.000 kroner til medlemmer af gruppelivsordningen. Det var ét af de elementer, der kom med i den nye overenskomst.

Hvis diagnosen er stillet efter 1. oktober 1999, har medlemmet krav på beløbet, og alle medlemmer er via deres ansættelse i folkeskolen omfattet af gruppelivsordningen. Beløbet stiger fra den 1. april i år til et engangsbeløb på 100.000 kroner.

For at få udbetalt beløbet skal medlemmet have en diagnose på for eksempel kræft, blodprop i hjertet, dissemineret sklerose, muskelsvind, aids, eller vedkommende skal have gennemgået en bypassoperation i hjertets kranspulsårer eller have været igennem en større organtransplantation. Forsikringen gælder helt bestemte diagnoser for kritisk sygdom.

Hvis den pågældende dør inden for tre måneder efter udbetalingen af pengene, bliver de modregnet i dødsfaldsdækningen.

Medlemmet kan selv bestemme, hvad pengene skal bruges til. Der er ingen begrænsninger. Man kan vælge at bruge dem til speciallæge, alternativ behandling, indkøb af hjælpemidler, en rejse, eller hvad man ellers kunne have lyst til. Beløbet kan kun udbetales én gang.

Penge til kolonihave

Lærer Frank Heesche fra Århus fik den 20. december 1999 stillet diagnosen dissemineret sklerose og fik kort tid efter udbetalt de 50.000 kroner. Det var Frijsenborgkredsen, der gjorde ham opmærksom på muligheden i gruppelivsordningen.

'Det var ikke lige min gruppelivsforsikring, jeg tænkte på i situationen. Faktisk vidste jeg slet ikke, hvad den dækkede, men man skal da være et utaknemmeligt bæst, hvis man ikke bliver glad for pengene', siger Frank Heesche.

'Jeg er 45 år og troede, at jeg havde 15 år tilbage på arbejdsmarkedet. Nu ved man det jo ikke'.

Han var syg første gang i 1985 uden at vide, hvad han fejlede, men så sidste år blev han alvorligt syg. Han har været sygemeldt siden 1. november sidste år og er blevet varslet fyret af Hinnerup Kommune, hvor han arbejdede.

'Jeg kommer ikke til at arbejde almindeligt igen, men jeg har netop talt med min bopælskommune - Århus - om muligheden for at komme i fleksjob', fortæller Frank Heesche.

'Midt i moradset er pengene et klap på skulderen. Først virker 50.000 kroner som mange penge, men set over den årrække, jeg ellers kunne have arbejdet, så er det jo ikke meget. Jeg har sat dem i banken til en dag, hvor jeg vil gøre noget godt for mig selv. Måske vil jeg købe en kolonihave. Det kunne jeg godt tænke mig'.

Frank Heesche er glad for, at han allerede har været i Himalaya, i Andesbjergene og på Kebnekaise, for dét giver sygdommen ham ikke mulighed for at gøre igen.

'Jeg har lige købt en lille klapsammen-cykel, fordi jeg har lidt problemer med at gå. Det går bedre med at cykle, og den vil jeg tage med mig til Italien, næste gang jeg skal derned. For jeg ved, at jeg kommer til Italien igen. Det vil jeg'.

Beløbet er skattefrit

Hvis man har fået en diagnose på en kritisk sygdom efter 1. oktober sidste år, skal man henvende sig til kommunen, kredsen eller tillidsrepræsentanten for at få et ansøgningsskema til Forenede Gruppeliv. Heri skal man give sin tilladelse til forsikringsselskabet om at indhente journaloplysninger fra læger og hospital.

Beløbet på 50.000 kroner - efter 1. april i år 100.000 kroner - er skatte- og afgiftsfrit.

Yderligere oplysninger i forbindelse med kritisk sygdom kan læses på Forenede Gruppelivs hjemmeside: www.fg.dk