Folkeskolens leder:

Statistik-politik

Underrubrik

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolen presses kraftigt på grund af et stærkt stigende antal elever, sagde Jan Olsen fredag i sidste uge til Aktuelt.

Jan Olsen er cheføkonom i Kommunernes Landsforening (KL),og ifølge avisen mener KL, at skolen har brug for 'yderligere mindst to milliarder kroner', og når Landsforeningen i denne uge mødes med regeringen, lægger man op til 'en gigantisk pengeoverførsel' til folkeskolen.

Det lyder jo godt. Det er på høje tid, at erkendelsen melder sig, kunne man tilføje. Tilsyneladende passer det også med regeringens meldinger om folkeskolen.

Men så kan det glade budskab heller ikke holde til mere, hvad Jan Olsen da også bekræfter over for Folkeskolen.

For den 'gigantiske pengeoverførsel' betyder gigantiske nedskæringer på daginstitutionsområdet. Prognoserne viser, at mens elevtallet stiger, falder børnetallet i vuggestuer og børnehaver, derfor skal der ifølge Jan Olsen i løbet af de næste ti år flyttes omkring 1,7 milliarder kroner over til skoleområdet.

For at klare børnefamiliernes behov og for at leve op til regeringens og kommunernes pasningsgaranti er der i årevis blevet fyldt børn ind på stuerne, langt ud over hvad der har været pædagogisk og sundhedsmæssigt rimeligt. Resultatet har været ringere betingelser for både børn og pædagoger. Der er grænser for, hvad man kan præstere, når man deler vilkår med burhønsene.

Når så børnetallet gør det muligt at begynde at tænke i kvalitet i institutionerne, så reagerer kommunernes forening med nedskæringer! Forældre og politikere skulle prøve at klikke ind på kommunernes hjemmesider og tjekke de mange fine ord om udvikling og kvalitet.

Ordene bliver der nok ikke skåret i! Men måske er det faktisk det, politikerne skulle overveje - gerne inden efterårets kommunevalg. Og så sige det, så det ikke er til at misforstå: 'Vi prioriterer omfartsveje, parkeringspladser og indkøbscentre. Det med børns udvikling og undervisning mener vi ikke mere. Fremover kan vi kun garantere opbevaring, og ligesom med stumtjeneren på værtshuset sker brugen af institutioner og skoler helt på eget ansvar!'

Hvis det var den besked, kommunalpolitikerne gav, var der da i det mindste en vis sammenhæng mellem ord og handling.

Alternativt kunne deres udmelding være, at når børnene alligevel skal stuves sammen i klasser med op til 28 elever i skolen, så kan de lige så godt vænne sig til store børnegrupper allerede i daginstitutionen. En eller anden logik ville der da i det mindste så være i den politiske linje. Det er ynkeligt, som det er nu, hvor økonomerne bliver brugt til at formulere statistik-politik, og politikerne gemmer sig bag et gardin af store ord.

-th

Læs side 41

Sig det højt: Ligesom med stumtjeneren på værtshuset sker brugen helt på eget ansvar

Powered by Labrador CMS