ERNÆRING OG SUNDHED er for ernæringsuddannede og lærere, der underviser i madkundskab, sundhed og ernæring. 

I samarbejde med Madkundskabslærerforeningen

(3.996 følger) Se alle medlemmer

For at du kan oprette indlæg i Ernæring og sundhed kræver det at du har en profil og er logget ind.

OPRET PROFIL
0   1

Ny madpakkekonkurrence skal give næring til læring

Madpakken er en vigtig grundpille i mange elevers hverdag. En ny landsdækkende konkurrence sætter fokus på at tænde de yngste skolebørns madpakkeinteresse.

0   4

Tips til øvelser i grundsmagene

Kun en ud af fem voksne kan identificere de fem grundsmage. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har udført for Arla. Det samme gælder børn, lyder erfaringer fra Madlejr.

0   0

Danskere ryger og drikker mest i Norden

Danmark indtager en kedelig førsteplads som det land i Norden, hvor flest voksne ryger dagligt og oftest drikker alkohol, skriver DTU Fødevareinstituttet. En ny undersøgelse viser, at hver femte voksen i alderen 18-65 år i Norden ryger og én ud af syv tænder smøgen hver dag. Andelen af rygere stiger i takt med, at uddannelsesniveauet falder.

0   1

Forbrugerrådet Tænk fylder 70

Forbrugerrådet Tænk fylder 70 år idag. Det fejres blandt andet med et fødselsdagsnummer af medlemsmagasinet. "Vi vil fortsat arbejde for forbedringer for forbrugerne ved at give politikerne og erhvervslivet mere viden og med- og modspil", siger formand Anja Philip i en pressemeddelelse.

0   0

Internationalt skolesundhedsnetværk flytter til UC Syd

Netværket Schools for Health in Europe flytter fra Holland til Haderslev, når UC Syd overtager organiseringen af netværket for 45 landes arbejde med sundhed i grundskolen, skriver Det Syddanske EU-Kontor. Det bliver Jesper von Seelen, lektor og ph.d., og chefkonsulent Anette Schultz som bliver ankerpersoner i det danske sekretariat. Begge skriver på bloggen Kost, motion og sundhed på folkeskolen.dk.

0   0

Danskerne køber mere færdiglavet mad

Danskerne tyr oftere til helt eller delvis færdiglavet mad, når de står ved køledisken. Mere end halvdelen af danskerne har ingen eller kun lidt interesse i de råvarer, der bruges i maden og råvarernes sæson spiller ikke ind, når man vælger råvarer. Til gengæld er madspild kommet i fokus, viser Madkulturens Madindeks, der offentliggøres i dag. "Vores oplevelse af, hvad der udgør et hjemmelavet måltid, flytter sig. Hvad der var convenience i går er hjemmelavet i dag", forklarer direktør Judith Kyst i et nyhedsbrev.

1   9

Forskere: Lovgivning bør styrke måltider i skolen

Elever der deltager i skolemadprojektet Loma får større viden om råvarer og grøntsager. Men selv om de har deltaget i pilotprojektet svarer 60 procent, at de ofte er sultne om eftermiddagen i skolen. Forskere bag projektet anbefaler større fokus på måltider i skolen.

0   1

Måltidsproblemer hos hver femte børnehaveklassebarn

Sundhedsplejerskerne noterer i 20 procent af børnehaveklassebørnenes journal bekymringer om eksempelvis manglende morgenmad, for lidt frugt og grønt eller for meget sukker. Det fremgår af en ny rapport fra Databasen Børns Sundhed. "Vi ved fra undersøgelser, at børns ernærings-, mad- og måltidsvaner er vigtigt for barnets sunde udvikling", siger projektleder Anette Johansen til et nyhedsbrev fra Statens Institut for Folkesundhed.

0   28

Åben skole: Fra skrot til wok

Hver dag smider supermarkeder mad ud, der kun lider af skønhedsfejl. På et valghold i Strøby samarbejder eleverne med Brugsen – de tilbereder og spiser den frasorterede mad.

0   19

Forsker: Mad i skolen må ikke blive elitært

Skal eleverne uddannes til husholdere, håndværkere eller gastronomer? Igennem 118 år har mad været på skemaet i skolen. Nu har ph.d. Jette Benn skrevet en bog om, hvordan undervisningen og faget har ændret sig undervejs.

0   3

Evaluering: Madkamp har styrket presset fag

Madkundskab har ikke har megen lokal bevågenhed. Der er stor variation i køkkenfaciliteter og tildeling af penge til indkøb af mad. Madkamp har styrket faget og givet lærere mulighed for kurser, som de eller ikke er forvænt med, viser evaluering.

0   1

Københavns Lærerforening har lavet film om jul i skolekøkkenet

På Københavns Lærerforenings hjemmeside har der i løbet af december været en julekonkurrence. I fire små film bager otte børn julekager på forskellige københavnske folkeskoler. Mens der bliver frembragt knasende julekager, taler børn på forskellige klassetrin, om deres forhold til skolen. Eksempelvis spørger Rosa "Hvad nu hvis vi ikke havde skolen?", Og Storm svarer prompte: "Så var der nok mange, vi ikke havde fået som venner".

0   1

Ny kosthåndbog: Sådan omsættes kostanbefalinger til måltider

I dag lanceres opslagsværket 'kosthåndbogen.dk', som giver bud på, hvordan de officielle kostanbefalinger omsættes til opskrifter. Målgruppen for bogen er blandt andre professions-bachelorer i ernæring og sundhed.

0   2

Nordisk samarbejde giver madkundskabslærere nye muligheder

Karelske pirogger, lussekatter og frikadeller. Et nordisk samarbejdsprojekt udvikler madkundskabsfaget ved at give lærere og elever mulighed for at hente inspiration fra nabolande.

5   37

Lærer: Det er ikke kun forældrene, der spytter i kassen – vi gør også

Kalenderlyset til klassen, madpakken på ekskursionen, bukkehornsfrøene til krydderihylden i madkundskab. Lærere giver løbende små økonomiske bidrag til undervisningen og den gode stemning i skolen.

0   1

Arla Madlejr udvider i Tønder

En lang række aktører sikrer, at elever som kommer på Arlas Madlejr nu får nye muligheder. Madlejr vil fremover blive afholdt både i Helsnæs på Sydfyn og som noget nyt også i Højer i Tønder kommune.

3   2

Professor anbefaler karakterer i de kreative fag

Kreativiteten og de vilde ideer skal tilbage i klasseværelset, lyder det fra professor, dr.phil Kirsten Drotner. Skolen har fået alt for stort fokus på de målbare færdigheder. Hun opfordrer til massiv efteruddannelse af lærerne i undervisning i kreativitet og afgangskarakterer i de kreative fag. "Det er selvfølgelig ikke uproblematisk. Hvis man hele tiden skal måles på, hvor kreativ man er, vil det jo i sig selv lægge en dæmper på kreativiteten, og derfor skal det ske med måde. Men jeg mener ikke, at der er nogen vej udenom, hvis vi vil reformere det eksisterende læringsparadigme. Hvis kreativiteten skal tages alvorligt af både elever og lærere, er det afgørende, at der også gives karakterer i de produktive fag - eventuelt kun ved afgangsprøven i 9. klasse", siger hun til Politiken.

0   6

Elever i Gladsaxe er mestre i klimavenlig madlavning

Gladsaxe-elever har de seneste par måneder skulle opfinde CO2-venlige måltider, og i fredags dystede de tre bedste klasser i en storslået finale med et særligt dommerpanel.

0   5

Børn elsker madskolerne- mandskabet mangler

Både børn og forældre er vilde med madskolerne, viser en ny evaluering. Efterspørgslen på de sunde kurser er høj, men der mangler frivillige for, at det bliver muligt at lave endnu flere kurser.

0   6

Kun håndværk og design-lærerne får mere efteruddannelse blandt de praktiske fag

754 lærere har været på kurser i håndværk og design sidste år mod kun 92 året før. Men hverken billedkunst, musik, idræt eller madkundskab har oplevet en reel stigning."Vi bliver altid prioriteret sidst", siger billedkunstlærernes formand.