Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
16.403 andre er allerede tilmeldt

For at du kan oprette indlæg i Danskundervisning kræver det at du har en profil og er logget ind.

OPRET PROFIL
0   6

Knockout og deform

Det er tid for aflusning af dårligdomme gennem navneforandringer, men måske er der snarere brug for at kalde tingene ved rette navn.

ANMELDELSE
0   3

Kaliber af en vis karat

Scenariebaseret, progressivt dansksystem til udskolingen. "Kaliber" fra Alinea er grundigt og interessant – med få væsentlige mangler.

0   10

Sociale medier ind i årsplanen

Unge og sociale medier. Det er noget af en mundfuld at forholde sig til. De unge – er som unge altid har været – søde, sjove, sociale, udfordrende, egoistiske, selvstændige – og alt muligt mere. Men i dag er de unge også på sociale medier – og det er en ny virkelighed, som vi (og de) skal forholde sig til. Og igen kommer danskfaget i spil – for det handler også om afkodning, kildekritik, kommunikation – og dannelse.

1   9

Dansklæreren til motionsdag

12 km blev distancen sammen med Marcus til fredagens motionsdag. Forpustetheden har lagt sig, men det har refleksionerne langt fra.

ANMELDELSE
0   10

Fagligt, flot og forvirrende

Undervisningsministeriets længe ventede gratis inspirationsmateriale til arbejdet med den sproglige udvikling i fagene er nu tilgængeligt. 13 udførlige og fagligt stærke forløb ligger på Emu'en - lige til at hente ned. Sådan da.

0   2

5.b og de 148 sommerbøger

»Jeg overtog klassen lige før sommerferien i maj måned, da deres forhenværende dansklærer gik på barsel. Forinden havde jeg fået en invitation til at være med i ’Sommerbogen’, som er en læsekonkurrence for alle danske folkeskoleelever op til 6. klasse. Det viste sig, at min nye klasse havde vundet konkurrencen sidste år, og forventningerne til dette års konkurrence var derfor høje.

1   16

Kulturkløften mellem lærernes og forskernes vurdering af læremidler

Bogen "Læremidlernes danskfag", omtalt i sidste nummer af Fagbladet Folkeskolen, er en værdifuld og inspirerende analyse af læremidler til dansk, men den indeholder også indbyggede problemer, det er værd at reflektere over.

ANMELDELSE
0   13

Træning af grammatik. Analogt eller digitalt?

Her trænes grammatiske færdigheder grundigt afpasset til 3. og 4. klassetrin i engangshæfter. Hvornår går forenklingen af begreber ud over den faglige kvalitet? Hvornår skal der trænes digitalt, og hvornår på papir?

2   6

Mellem linjerne...

Litteraturen bliver aldrig nyttig. Men det gør den ikke mindre nødvendig...

0   9

Modbydelighed, der driller

Det undrer mig, når sansen for ords valør forsvinder fra elevers aktive ordforråd. Kan det skyldes den kommisæropragende læringsfilosofi?

0   0

Samtaleark og test til nyankomne elever

Et nyt materiale med tekster på 27 sprog, samtaleark med videre skal hjælpe lærere og skoler med at afdække skolekundskaberne hos børn, der for nylig er ankommet til Danmark fra et andet land. I samarbejde med Rambøll vil ministeriets læringskonsulenter præsentere materialet på syv regionale møder rundt om i hele landet.

34   29

Danskfagets læremidler uddanner børn til funktionærer

Forskere fra DPU ved Aarhus Universitet har undersøgt danskfagets læremidler. Deres konklusion er klar: Stavning, repetition og analyse fylder for meget, mens der er for lidt dannelse og kritisk tænkning.

13   36

Skoleledere: Disse værdier værdsætter vi hos vores ansatte

I forrige uge talte jeg med en del lærere rundt om i landet, og fik dem til at sætte ord på gode kvaliteter og værdier hos deres ledere. I denne uge har jeg kastet bolden videre til skolelederne, og bedt dem om at beskrive, hvilke værdier de værdsætter ved deres ansatte.

ANMELDELSE
0   12

Hemmeligheder, gemmelege og scener fra et ungdomsliv …

Der er som altid noget vigtigt på spil, når forfatteren Anders Johansen udsender en ny ungdomsroman: store spørgsmål, realistiske, vedkommende, interessante og autentiske historier.

ANMELDELSE
0   11

Tam lyd

Undervisningsbog til lydformater, radiodrama og podcast er for enkel og uden blik for den smukke kakofoni af moderne lydproduktioner.

ANMELDELSE
0   16

Kritik af skolen i børnehøjde

Med humor og kant skæres folkeskolereformen i småstykker i ny børnebog.

0   132

Bachelor: Hvorfor ikke bare kalde det for samleje?

En del muslimske elever bliver hjemme, når klassen har seksualundervisning, og nogle forældre støtter deres børns udeblivelse ud fra en forkert opfattelse af, hvad undervisningen indebærer, fortæller Samira El Bouhari. Derfor er det vigtigt at samarbejde med forældrene, mener hun.

0   135

Bachelor: MinUddannelse overinformerer forældre

Regering, KL og regionerne lægger op til, at forældre og skole skal kommunikere mere digitalt. Men der er forældre og lærere, der er skeptiske. MinUddannelse fokuserer snævert på læring. Hvorfor hedder den ikke MinDannelse eller måske VoresDannelse, spørger Charlotte Beyer.

0   3

Se, høre, røre og gøre kan være vejen frem for elever med læsevanskeligheder

Lærere i de yngste klasser efterspørger ofte materialer til elever, som er i risiko for at udvikle ordblindhed. Under sidste uges internationale ordblindeuge gav læsekonsulenten i Holstebro en prøve på læseundervisning, som kan hjælpe eleverne på vej.

4   44

Nye resultatvisninger i nationale test

Ministeriet har lyttet til kritikken af nationale test og har svaret ved at give lærerne langt flere og mere relevante oplysninger om elevernes besvarelser. Det er rigtig godt. Og det gør det nok endnu mere tydeligt for den enkelte lærer hvor mange kilo gran salt man skal tage resultaterne med.