Det faglige netværk for danskundervisning er for alle, der underviser i danskfaget.

(16.143 følger) Se alle medlemmer

For at du kan oprette indlæg i Danskundervisning kræver det at du har en profil og er logget ind.

OPRET PROFIL
0   14

SKAT & skole

Reformerne i SKAT blev indført for hurtigt og hen over hovedet på de erfarne medarbejdere, lyder det nu i tidligere skatteminister, nuværende finansminister Kristian Jensens overvejelser ved udsigten til at blive undersøgt. Er der mon ligheder med folkeskolereformens tilblivelse? Ja, og den nuværende undervisningsminister bløder op, mens den forhenværende Antorini stadig forsvarer sit (hast-/mak-)værk med tale som speed fra en spædkalv!

0   1

Kora om Pisa Etnisk: Usædvanligt, at første- og andengenerationselever klarer sig lige godt

I den danske udgave af Pisa 2015 klarer førstegenerationsindvandrerelever sig på samme niveau, som andengenerationselever, der født og opvokset i Danmark. Det er overraskende, siger analysechef i Kora, men en stærkere forældrebaggrund er måske forklaringen.

0   0

Gratis webinar om teknologibaseret læsning og skrivning

På tirsdag eftermiddag byder Ordblindenetværket på gratis webinar om teknologibaserede læse- og skrivestrategier med særligt fokus på mulighederne for at arbejde med den iterative didaktiske model i undervisningen af ordblinde. Oplægget varer cirka 45 minutter, hvorefter man kan sende spørgsmål og kommentarer til oplægsholder Helle Bundgaard Svendsen fra læreruddannelsen og hf i Nørre Nissum.

0   4

iPrøvens mange øjne

Opgavekommissionen har afviklet deres første landsdækkende iPrøve i skriftligt dansk. Hvordan tilgodeser man 65.000 elevers forskellige behov, hvordan godkendes prøvesættet og sker der en evaluering af prøven efterfølgende? Efter selv at have haft prøven inde på livet, er min nysgerrighed vakt omkring den, og derfor har jeg talt med Charlotte Rytter (medlem af opgavekommissionen) om tilblivelsen og de mange øjne, der kigger med i processen.

5   6

Pisa Etnisk: Andengenerationsindvandrere halter fortsat efter

Pisa Etnisk 2015 er netop offentliggjort. Trods beskedne fremskridt blandt elever med indvandrerbaggrund klarer de sig stadig markant dårligere end de etnisk danske elever. En bred samfundsudfordring, siger undervisningsministeren.

0   0

Skoleklasser i konkurrence om egen danmarkskanon

Ministrene Merete Riisager og Mette Bock offentliggør i dag et nyt undervisningsmateriale om de danske kerneværdier for folkeskolens ældste elever og elever på ungdomsuddannelserne. Samtidig lancerer de konkurrencen #klassenskanon.

0   7

Danskprøve-kommission: Iprøven har været undervejs siden 2009

Den nye iPrøve - skriftlig dansk med adgang til internettet, har fået en blandet modtagelse. Men den er faktisk ikke ny, forklarer formanden for Opgavekommissionen bag prøven, Jørgen Reeckmann, i dette interview.

ANMELDELSE
0   3

Rørende, fandenivoldsk og ikke bange for noget-figur

Men lad ikke børnene alene med den barske historie.

0   12

Logik for burbørn

Når man jubler så højt over at have indført "åben skole", så overhører man i glædesbruset, at de resterende 80% må være "lukket skole".

0   5

Så kom den søde, glade, lyse eksamenstid

Hvordan har læreruddannelsen det? Hænger den sammen med folkeskolens liv og undervisning? Jeg har nogle gange om året mulighed for at kigge med på sidelinjen som beskikket censor i dansk, og det er inspirerende og lærerigt.

0   1

Ordforslag hjælper ordblinde til bedre resultater i retskrivning

Nu bliver det permanent, at ordblinde elever kan bruge ordforslagsprogrammer ved folkeskolens prøve i dansk retskrivning. Evalueringen af et forsøg viser, at ordforslag kan hjælpe ordblinde elever, uden at de får en fordel i forhold til andre elever.

0   4

Computerspil ind i dansk

Netforbindelsen går ned, der er ikke nok forlængerledninger og tekniske spørgsmål, som du ikke kan svare på, flyver gennem luften. Det er måske skrækscenariet, som trænger sig på hos den lærer, der er nysgerrig efter at inddrage computerspil i undervisningen, og så alligevel ikke får det gjort. Men lektor Thorkild Hanghøj, der forsker i computerspil og literacy på Aalborg Universitet i København, mener, at der er store potentialer i at inddrage computerspil i faget dansk – og at det faktisk også er muligt at gøre, uden at det bliver for teknisk kompliceret. Kristiane Hauer fra Nationalt Videncenter for Læsning mødte ham til en snak om dette.

1   4

Privatliv er kontrol over egne data

Når man spørger børn og unge, om de interesserer sig for privacy, kan man få det indtryk, at det gør de ikke. Men spørger man dem om de ønsker at kontrollere, hvem der ved hvad om dem hvornår er der ingen tvivl. Lærerstandens Brandforsikring støtter nye folkeskoleforedrag om digitalt selvforsvar og digital identitet.

0   17

I mesterlære som menneske

Vi kender nok alle den uinspirerede unge kassemedarbejder, der lørdag formiddag sidder og emmer af bagskid ved kasselinjen i netto, og med et blankt blik i øjnene holder knoldsellerien frem mod én og spørger: Hvad hedder så’n en? Det er fint med mig. Men at forestille sig, at det kan lade sig gøre, at drive hospitaler, politistationer, børnehaver og ikke mindst landets skoler med mennesker, der er ligeglade, fordi det bare er et job, de har, det kan man vel næppe?

0   5

Studieforberedende vejledning

Inden længe starter de mundtlige prøver hos 9. klasseeleverne landet over. I dansk mundtlig er der stadig fri mulighed for, om den enkelte skole vælger prøveform A eller B.

2   6

Er læringsgrammatik et begreb, der sælger godt?

Reklamer for De Fænomenale Multilingvisters Metode byder sig lige nu til for en god gang sprogiagttagelse, der trumfer de fleste grydeklare og testrettede øvelser.

ANMELDELSE
0   2

En stram form og et poetisk univers

Dette hæfte kan være en inspiration til at arbejde med haiku og andre stramme digteriske former i folkeskolens undervisning.

2   10

En bøssedreng et skældsord?

En ordbog, der udkom i perioden 1881-1918, leder tankerne hen på, at et sprog i brug er levende i den forstand, at ord kommer til, ord dør hen og ord ændrer betydning. Blandt andet derfor skal vi i skolen have sprog i spil, se på hvad ord kan.

3   19

Lektor: Modersmålsundervisning fik ikke en chance

Modersmålsundervisning har ingen gavnlig effekt, slog Merete Riisager fast i sidste uge på baggrund af et forsøgsprogram. Men modersmålsundervisning kan aldrig virke under de forhold, som politikerne byder den, lyder kritikken fra lektor.

0   6

"Et græsstrå i vinden" - om nyttige og unyttige tekster i danskundervisningen

Skønlitteraturen er under pres. Hvilken nytte er den til? Og hvilke tekster er de vigtigste, når man skal vælge indhold til danskundervisningen?