Debat

Stop beton-kanonen, statsminister – og giv folkeskoler frihed

Selv små grader af mere lokalt selvstyre i folkeskolen har krævet årelange drøftelser med Mette Frederiksens modvillige socialdemokrater. Og rigtig meget af den frihed, vi har givet kommuner og skoler, har vi kun kunnet give på forsøgsbasis, fordi Socialdemokratiet blokerer for alle tilløb til lokal frihed og afbureaukratisering. Så tak fordi du et øjeblik satte betonkanonen på pause, statsminister – men hvor længe varer det?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nu får to af landets 98 kommuner mulighed for at tænke frit, når det gælder folkeskolen - et af velfærdssamfundets vigtige hjørner. Og Holbæk er den ene af de to kommuner.

I Holbæk er vi selvsagt glade for, at vi nu får en mulighed for at tænke mere frit med vores folkeskole. For vi har masser af ambitioner. Vi har masser af ideer. Vi har masser af dygtige skoleledere, lærere og pædagoger – og masser af engagerede forældre og elever. Vi glæder os til at prøve vores ideer og ambitioner af i praksis. 

Både i Folketinget og i Holbæk Kommune vil Venstre gøre, hvad vi kan for at den frihed, vi bliver lovet, bliver så stor og reel for kommuner og skoler som muligt. 

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Venstre ønsker et samfund, hvor vi kombinerer velfærd med valgfrihed. Fordi mennesker er forskellige, familier er forskellige, og skoler og kommuner er forskellige – og har forskellige ønsker og behov. 

Men vores glæde over, at statsministeren nu varsler en lille sprække i den socialdemokratiske beton, får os ikke til at række armene højt i vejret.

Hvorfor er det kun to kommuner, der ”får lov” til at arbejde friere med folkeskolen? Og hvorfor er det kun på et enkelt hjørne af velfærdssamfundets kerneydelser, at vi får mulighed for at tænke frit og tænke nyt?

Statsministeren startede sin gerning med at annullere alle Venstre-regeringens frikommuneforsøg og forsøg med selvstyre-skoler og selvstyre-institutioner, som kunne forny den offentlige sektor og give danskerne værdi i hverdagen. 

Fra velfærdsområde til velfærdsområde har Venstre indført valgfrihed og givet danskerne mulighed for at vælge mellem forskellige løsninger, når de har brug for børnepasning, skoler, sundhed, genoptræning og ældrepleje. Ja også sociale tilbud. 

Men Socialdemokratiet stritter instinktivt imod alle tilløb til afbureaukratisering og frie valg for danskerne. 

På skoleområdet har Venstre gennem de seneste seks år med alle midler kæmpet for at bløde op på folkeskolereformen og tillade mere frihed og selvstyre til kommuner og skoler. 

Selv små grader af mere lokalt selvstyre i folkeskolen har krævet årelange drøftelser med Mette Frederiksens modvillige socialdemokrater. Og rigtig meget af den frihed, vi har givet kommuner og skoler, har vi kun kunnet give på forsøgsbasis, fordi Socialdemokratiet blokerer for alle tilløb til lokal frihed og afbureaukratisering. Derfor tør vi næsten ikke tro på løftet i åbningstalen. 

Så tak fordi du et øjeblik satte betonkanonen på pause, statsminister – men hvor længe varer det?  

Af Stén Knuth, folketingsmedlem (V) og næstformand for Folketingets børne- og undervisningsudvalg,  og Camilla Hove Lund, borgmesterkandidat (V) i Holbæk Kommune

Powered by Labrador CMS