Danskerne skal skære ned på det såkaldte røde kød og istedet vælge mere fisk og kylling.

Fødevarestyrelsen arbejder på kostråd om kød

Undersøgelser peger på, at stort indtag af kød kan øge kræftrisikoen. Den viden har fået Fødevarestyrelsen til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på, om man skal ændre på anbefalingerne for kød. Arbejdet ventes færdigt i sommeren 2011.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Målet er, at vi får en officiel mængdeanbefaling, og at vi går sammen med dem, vi plejer at samarbejde med - Kræftens Bekæmpelse og andre - om, hvordan vi kommunikerer det," siger kontorchef i fødevarestyrelsen Else Molander til Altinget.dk.

World Cancer Research Found anbefaler, at man kun spiser 71 gram rødt kød om dagen. World Cancer Research Fund er på vej med flere forskningsresultater.

"Det skal gennemgås i forhold til den danske kost. Der er både fordele og ulemper - risiko og nytte - ved kød", siger Else Molander og påpeger, at danske kvinder gennemsnitligt kun spiser 83 gram af det såkaldte røde kød om dagen. Mens mændene i gennemsnit spiser 140 gram om dagen.

"Dt er normalt kvinder, der reagerer på den type råd, så vi er nervøse for, om nogle vælger det helt fra," siger Else Molander, der peger på, at en del kvinder i forvejen får for lidt jern.

Mere fisk og kylling i butikkerne

Hos Kræftens Bekæmpelse er projektleder Morten Strunge Meyer meget glad for de nye udmeldinger.

"Vejen frem til en anbefaling skal ikke være en demokratisk proces, men en beslutning baseret på fakta. Vi er dog også opmærksomme på, at man ikke kun kan fastsætte anbefalingen for at mindske kræftrisikoen mest muligt. Man skal også sikre, at kvinder og ældre mennesker får jern nok i deres daglige kost, hvilket kød bidrager til. Den balance skal findes," siger projektleder i Kræftens Bekæmpelse Morten Strunge Meyer til Altinget.dk.

Han påpeger, at det er vigtigt, at butikkerne støtter op om anbefalingerne og gør det lettere for kunderne at vælge fisk og kylling i stedet for det røde kød.

Landbrug og Fødevarer: Det er mængden der er problemet

Landbrug og Fødevarer er heller ikke afvisende over for, at der laves et kostråd om kød.

"Vi vil gerne samarbejde om at udforme og melde kostrådene ud. Det er vigtigt, at det bliver forståeligt. Og der skal ikke sættes stempler på, at noget kød er sundt eller usundt, men at det er mængderne, folk skal være opmærksomme på," siger Winnie Pauli, der leder afdelingen Mad, Måltider & Ernæring i Landbrug & Fødevarer.