”Jeg har personligt ikke noget problem med, hvis det kommer til at være i Herning. Jeg er valgt dér. Jeg bor dér. Men for mig er det ikke det vigtigste, om den ligger i Herning, Hillerød eller Haderslev", lød det fra Kristian Jensen.

Forslag om fri læreruddannelse vedtaget: Udvalg skal bestemme, hvem der skal stå bag

Flertallet bag en privat læreruddannelse vedtog her til eftermiddag, at det endelige valg af en ny læreruddannelse skal tages i uddannelsesudvalget. Historisk katastrofe og skævvridning af magtens tredeling, lød det fra modstanderne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er nu åbnet for, at Danmark kan få en ny fri læreruddannelse. Det ligger fast efter, at Folketinget her til eftermiddag andenbehandlede beslutningsforslaget om at pålægge regeringen at fremsætte et lovforslag om at etablere en fri læreruddannelse.

Forslaget blev stemt igennem uden om regeringen af Venstre, de Konservative, De Radikale, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Alternativet og løsgænger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Her blev der også som noget nyt tilføjet til beslutningen, at det skal være op til uddannelses- og forskningsudvalgets at afgøre, hvem der skal stå bag en ny uddannelse.

Initiativtager bag fri læreruddannelse: Elbæks kritik skyder langt over målet 

For at en ny fri læreruddannelse kan blive en realitet, skal mindst én skolekreds ansøge udvalget om lov til at oprette en ny læreruddannelse, forklarede De Radikales Marianne Jelved fra talerstolen.  

"I Danmark er der i størrelsesorden 500 frie skoler. De er blevet til på den måde, vi nu prøver at lave fri læreruddannelse på. Så vi har ret meget erfaring med det. De, der er interesseret i at være med, skaber en skolekreds, som man også kan kalde for et repræsentantskab. Den skolekreds ejer eller forvalter institutionen. Det er dem, der ansætter lærere, de ansætter en leder, og de har ansvaret for undervisningen. Vi overfører alle vores over 100-årige erfaring med, hvordan man skaber frie skoler", sagde hun og afviste, at beslutningen om at oprette en ny uddannelse bør betragtes som et eksperiment.

Jelved: Derfor jeg er blevet her så længe

I sidste uge annoncerede Marianne Jelved, at hun er i gang med sin sidste Folketingsperiode. Den beslutning fik en bemærkning med fra talerstolen.

"Det her er en stor sejr for mig, at vi er nået så langt, vi er. Det er derfor, at jeg er blevet ved herinde så længe, fordi vi gerne har villet det her", fortalte hun.

Svar gør Elbæk sikker i sin sag: Privat læreruddannelse en full-blown skandalesag 

Ifølge Marianne Jelved vil en fri læreruddannelse skabe, hvad hun betragter som en "ædel kappestrid" mellem de offentlige læreruddannelser og den kommende frie læreruddannelse.

"Hele ideen er at få en udfordring til professionshøjskolernes uddannelser. Et alternativ, en inspiration. Prøve kræfter på en anden måde. Det er jeg fuldstændig tryg ved. Det foregår i Danmark. Vi har meget stærke traditioner med hele måden at gøre det på".

Elbæk: "Vi vrider tredelingen af magten"

Ligesom ved førstebehandlingen udviklede behandlingen sig til en længere affære. Diskussionen i folketingssalen forløb i næsten 1,5 time med en debat, hvor repræsentanter fra Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten gang på gang gav udtryk for stor modstand, og at de oplever, at det står hen i det uvisse, hvad den nye læreruddannelse skal indeholde, hvor den skal placeres, og hvordan den skal drives.

De tre røde partier havde denne gang fået selskab af medlem af partiet Frie Grønne Uffe Elbæk, der på folkeskolen.dk har kaldt forslaget for en "full-blown politisk skandalesag".

Censorformand siger farvel: Fri læreruddannelse kan bryde skadende monopol 

I folketingssalen kaldte han her til eftermiddag forslaget for en "parlamentarisk skandale". Uffe Elbæk påpegede, at han blandt andet er stor modstander af, at forslaget bliver vedtaget, uden der bliver taget stilling til nogen konkret uddannelse.

"Det her er en oppefra og ned proces. Det er ikke sådan, at der er en skolekreds i Danmark, der er kommet og vist, at de har en læreruddannelse, de gerne vil have og fortalt os, hvordan de tænker den". 

Han fortalte også, at han langt fra er tilhænger af den nye tilføjelse om, at uddannelsesudvalget skal sagsbehandle eventuelle ansøgninger.

"Læreruddannelsen mangler noget holdning til, hvordan man skal være lærer" 

"Vi vrider tredelingen af magten, så vi nu skal til både at lovgive og udøve i udvalget. Jeg synes, at det er dybt, dybt problematisk", lød det fra Uffe Elbæk.

Den kritik blev blandt andet bakket op af Enhedslistens uddannelsesordfører Bruno Jerup.

"Det er virkelig, virkelig en skandale i politik, at vi lægger sagsbehandlingen ned i udvalgene", sagde han og kaldte forslaget for en historisk katastrofe.

Minister: Aldrig sket før

Også uddannelses- og forskningsministeren gjorde det klart, at hun mener, at vedtagelsen af beslutningsforslaget er historisk dårlig.

"Det er aldrig sket før, at man etablerer en offentlig eller privat videregående uddannelsesinstitution uden at vide, hvad man siger ja til. Det oprindelige beslutningsforslag beder jo mig som minister om at udskrive en blankocheck, hvor vi hverken ved, hvor den nye private uddannelse skal ligge, hvem der skal stå bag den, hvilke fag der skal undervises i eller noget som helst andet", lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Fri læreruddannelse tæt på en realitet: Men den skal måske ikke ligge i Herning 

I løbet af den intense debat påpegede de røde partier et hav af gange, at de oplever en uenighed mellem Venstre og de Radikale i forhold til, om uddannelsen kan placeres i Herning eller ej.

"Vi står med et historisk nybrud. Vi står med en beslutning om at oprette uddannelser nede i et udvalg. Det er et anseeligt millionbeløb, der er tale om. Og flertallet bag kan end ikke blive enige om, hvor den ikke skal ligge. Hvad så med al indholdet? Det virker da ret voldsomt at bede Folketinget om at træffe en beslutning på så løst et grundlag, når man end ikke kan finde ud af at blive enige om, om den skal ligge i Herning eller ej", lød det blandt andet fra socialdemokratiske undervisningsordfører Jens Joel.

I spidsen for ny fri læreruddannelse: Man kan uddanne lærere på en ny måde 

Jelved tvivler på Herning

Det fik Marianne Jelved til igen og igen at understrege, at hun ikke forventer, at der vil tikke ansøgninger ind om en læreruddannelse i Herning.

"Jeg tror ikke, at den situation vil opstå. For der står i vores betænkning til beslutningsforslaget, at skolekredsen blandt andet skal sikre sig, at man kommer i kontakt med de uddannelsesinstitutioner, der ligger i området. De skal i kontakt med dem og samvirke med dem. Så skolekredsen har ikke gjort sit arbejde, hvis det sker", sagde hun.

Underviser i Jelling: Vi kan meget af det samme som en fri læreruddannelse 

Det er tidligere finansminister og Venstres nuværende friskole- og efterskoleordfører Kristian Jensen, der står i spidsen for beslutningsforslaget. Ifølge ham kan uddannelsen godt ende i Herning.

"Jeg har personligt ikke noget problem med, hvis det kommer til at være i Herning. Jeg er valgt dér. Jeg bor dér. Men for mig er det ikke det vigtigste, om den ligger i Herning, Hillerød eller Haderslev. Det vigtigste for mig er, at vi får lavet et nationalt tilbud om at lave noget særligt", sagde han og fortalte, at han forventer, at uddannelsesudvalget kommer til at skulle forholde sig til ansøgninger fra mere end én skolekreds.

Kristian Jensen medgav, at det er utraditionelt, at forslaget ikke bygger på et konkret udspil fra en initiativgruppe ude i samfundet.

"Jeg skal gerne indrømme, at det er utraditionelt, at der ikke i forvejen er en skolekreds, der ligesom kan komme med et bud", sagde han og slog fast, at han ikke giver meget for de røde partiers forsøg på at udpege en splid mellem Venstre og de Radikale.

"Jeg synes faktisk, at det er meget hyggeligt, at modstanderne er kommet så langt ud i deres argumentationer, at nu er det en hypotetisk uenighed mellem Marianne Jelved og jeg om en hypotetisk placering fra en hypotetisk skolekreds, der bliver ført frem som det store modargument. Man er så langt ude i desperation og dårlig i sin argumentation, at man bruger et tredobbelt hypotetisk spørgsmål til at forsøge at fremkalde en modstand".

Folkeskoleforlig: Lærere fra fri uddannelse må ikke undervise i folkeskolen

Powered by Labrador CMS