Formanden for Danske Skoleelever Vera Rosenbeck mener ikke, der findes pædagogiske begrundelser, som kan gøre megaklasserne okay
Formanden for Danske Skoleelever Vera Rosenbeck mener ikke, der findes pædagogiske begrundelser, som kan gøre megaklasserne okay

Elever: Kommunerne kan opfinde begrundelser til megaklasser

Undervisningsministeren har i dag forsvaret, at hun har givet samtlige skoler lov til at bryde klasseloftet, selvom hun gik til valg på max 24 elever i klasserne. Formanden for Danske Skoleelever Vera Rosenbeck frygter, at kommunerne kun danner megaklasser for at spare.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini forsvarede på et åbent samråd i dag, at hun som minister ikke har givet et eneste afslag på ansøgninger om større klassedannelser i folkeskolen, selvom hun tidligere har påpeget, at kommunerne kan 'opfinde' pædagogiske begrundelser for dispensation.

Danske Skoleelevers formand Vera Rosenbeck var tilhører til samrådet. Hun mener ikke, at det er blevet sværere at få dispensationer til at danne større klasser under den nye regering, og hun er bange for, at kommunerne vil udnytte situationen.

"Jeg frygter, at kommunerne opfinder pædagogiske begrundelser for at udnytte muligheden for at spare. Al respekt til de ansatte ved kommunerne - jeg er ikke i tvivl om, at de vil danske skoleelever det bedste - men jeg synes, man er nødt til at tænke mere langsigtet. Det er eleverne, der skal bære landet videre i fremtiden, så man bør ikke udvande deres læring på grund af en presset økonomi", siger hun.

Der findes ingen gode begrundelser
Hun mener, det er alt for let at opfinde pædagogiske begrundelser til dispensationsansøgningerne - begrundelser, som ikke giver mening for hende.

"Der er en grund til, at klasseloftet er der. Jo færre elever, desto mere tid med lærere per elev og desto mere læring til den enkelte. Elever i de store klasser har det ikke godt - og de fleste skoler har slet ikke de fysiske rammer til det. Jeg kan ikke se nogen pædagogiske begrundelser, som kan gøre det her okay", siger hun.

I maj 2011 beskyldte Christine Antorini den daværende regering for at indføre megaklasser ad bagvejen gennem dispensationerne. Hun mente, klasseloftet burde sænkes til 24 elever. Vera Rosenbeck kan dog ikke se en forskel på den forhenværende og nuværende regerings holdning til klassestørrelserne.

"Jeg kan ikke forstå, at ministeren giver dispensationerne. De indfører megaklasser ad bagvejen præcis som VK-regeringen. I dag sagde hun, at hun ikke havde ændret holdning til klasseloftet, og at regeringen ingen intentioner har om at hæve eller fjerne loftet. Men så kan jeg heller ikke se nogen begrundelse for, at hun giver dispensationerne".

Powered by Labrador CMS