Anmeldelse
Ungdom - stor og lysten
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I indledningen til denne antologi står der, at den især henvender sig til danskundervisningen i gymnasiale uddannelser, men også kan anvendes i folkeskolens ældste klasser, på tekniske skoler, handelsskoler, efterskoler og på seminariet.
Jeg vil tro, at den virkelig er velegnet til brug i ungdomsuddannelserne, men i sin helhed kan den ikke bruges til gennemgang af tekster, genrer og emner for en hel klasse i folkeskolen. Dette betyder imidlertid ikke, at alle folkeskolelærere bør kaste den fra sig med en foragtelig mine. Til inspiration for dansklærere i folkeskolen, som indsprøjtning til at gå nye veje og eventuelt til at vælge andre tekster og forfattere end de velkendte, er den glimrende.
Materialet består af et indledningsafsnit, en række digte, noveller, sagprosatekster og afsluttende afsnit med opgaveforslag. De fleste tekster i antologien er udgivet inden for de sidste fem år.
Indledningen giver et signalement af 90'ernes unge, som er udmærket, men som næppe kan overraske nogen. Kendetegn for 90'ernes unge er blandt andet individualisme, indadvendthed, deres væren sig selv nok og deres optagethed af at skabe deres egen identitet, kultur og livsstil i et samfund, hvor der ikke længere er faste normer at orientere sig efter.
I en bog om denne ungdomskultur passer Lisa Rosenmeiers flertydige fotos ind som en spændende provokation til at skabe egne fortolkninger og muligheder for indlevelse i forbindelse med arbejdet i klassen.
Temaerne handler om tabet af barndommens uskyld, mænds og kvinders verden, kærligheden, identitet og individ, skoletid og studenterliv og eventyrlængsel.
Til slut er der opgaver, som i høj grad er rettet mod gymnasiets danskundervisning. Nogle er traditionelle. Andre er inspirerende og overraskende og lægger op til meddigtning og procesorienteret skrivepædagogik.
Det er helt uoverkommeligt at nævne de mange kendte og mindre kendte forfatternavne og at gennemgå denne spændende variation af tekster, der er i antologien.
Det er lykkedes forfatteren at male et velkomponeret portræt af den nyeste tids ungdomskultur og litteratur. Der er gode og sprængfarlige tekster og igangsættende opgaver. Billeder, indbinding, teksters og bogstavers opsætning på siderne og layoutet i det hele taget bidrager til et helhedsindtryk af en meget indbydende og smuk bog, som lærere i folkeskolen kan få en god oplevelse og inspiration af at læse.