Anmeldelse

Rejsen til Konstantinopel

En lærerig oplevelse

Storylineforløb gør historie til fortælling og sætter faget i tværfaglig sammenhæng.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi ved alle, at elever oplever sammenhænge, når de deltager aktivt i den faglige fordybelsesproces. Og når de oplever sammenhænge, lærer de bedst, også i tværfaglig kontekst. 

Fakta:

Titel: Rejsen til Konstantinopel

Forlag: Clio Online

Tankegangen bag storyline udspringer af denne tanke. Clio Online har med dette for øje netop udgivet et storylineforløb for mellemtrinnet, hvor eleverne kommer på rejse gennem den europæiske middelalder. Rejsen forløber over 12 faser, såkaldte læringsstationer, hvor eleverne alene eller i grupper og ved at følge en virkelig velfungerende narrativ, historisk fortælling får indblik i, erkendelse af og forståelse for en af den europæiske histories vigtigste epoker: middelalderen, og nærmere bestemt bevægelsen mod Konstantinopel, metropolen i det Østromerske rige.

Gennem de 12 læringsstationer arbejder eleverne sig frem mod dette mål, der ikke blot giver dem konkret historisk viden, men også anledning til at arbejde erfarent og kompetent med et væld af helt centrale læremidler som faglige artikler, billeder, kort, grafer, historiske genstande, film- og lydklip. Det er alt sammen aktiviteter, der kræves kendskab til i de øvrige kulturfag, og som udvider elevernes verdensforståelse og deres ordforråd. Hvad er for eksempel et dronningebrev, og hvordan udtales de nordfranske byer? Og det sætter deres fantasi, empati og stillingtagen i spil.

Med andre ord bliver eleverne med dette i historien rammesatte storylineforløb i stand til selv at sætte historien på fortælling, hvilket kan overføres til og sættes i relation til kulturfag som dansk, samfundsfag og kristendomskundskab. For hvordan levede man i år 1411, hvad betød kirkegang for dette liv og det næste, og hvilken indflydelse havde kirke og stat på det enkelte menneske på den tid?

Meget kan læres via læsning, men endnu mere kan læres via oplevelser.