Gruppearbejde i salen på Geocenter
foto Helle Lauritsen
Tal om geografien i et billede
Geografforbundet havde 50 års jubilæum under covid-19-nedlukningen, så jubilæet blev fejret fredag med en konference. I workshops arbejdede deltagerne med at finde geografien i et billede – forstå sammenhænge, se mønstre og menneskers levevilkår.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Geografi er nøglen til meget og kan sætte gang i mange samtaler. Derfor er det bekymrende, at faget har så få timer og så lav status, lød det fra flere oplægsholdere på fredagens konference i Geocentret i København.
"Vi er bekymrede for geografifaget. Vi ser en stadig stigende naturvidenskabelighed i undervisningen, hvor geografi er en del af naturvidenskaben i folkeskolen. Der er ikke noget galt med naturvidenskab, men i samarbejdet med de andre fag i folkeskolen oplever vi, at mange har svært ved at se, hvad der er geografi", lød det fra Geografforbundets formand Lars Bo Kinnerup.
Han fremhævede fagets fire grundsten: rumlighed, at afdække mønstre, at se og forstå sammenhænge og menneskenes levevilkår.
Han fremhævede fagets mulighed for at lave autentisk undervisning med dilemmaer, der kan motivere eleverne, og hvor undersøgelsesbaseret undervisningsmodeller indgår.
"Og så skal eleverne bagefter op til en helt traditionel eksamen. Det er et mærkeligt system. Det må vi tale med Undervisningsministeriet om", sagde han, og anbefalede Geografforbundet at styrke lobbyarbejdet for faget.
Konferencen indeholdt også oplæg om permafrost i Arktis, vandets betydning i klimaforandringerne, undersøgelser om madspild og et oplæg om Verdens Bedste Nyheder.