Lise Bostrup

Profilbillede af Lise Bostrup

Formand for Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds

Cand.mag. i dansk og tysk, lærebogsforfatter, forlægger, formand for Den Danske Sprogkreds, erfaring som lærer/lektor i dansk sprog på Københavns Universitet, universitetet i Münster og Falkonergårdens Gymnasium og Studieskolen i København.

0   4

Den Danske Sprogkreds´ julekalender den 11. december: At have antennerne ude

De fleste idiomatiske udtryk tager udgangspunkt i den menneskelige krop og dyrene og naturen omkring os, men der findes også en del, der tager udgangspunkt i elektricitet og elektronik.

0   2

Den Danske Sprogkreds´julekalender den 10. december: At kaste nogen under bussen

Mange af de danske idiomatiske vendinger er flere hundrede år gamle. Andre er ret nye. At kaste nogen under bussen hører til de nye.

0   4

Den Danske Sprogkreds´julekalender den 9. december: At have hul i hovedet

Idiomatiske vendinger er ofte knyttet til tabubelagte emner, og et af dem er intelligens.

0   9

Den Danske Sprogkreds' julekalender den 8. december

Ordet røv er et af de mest frekvente ord i det danske sprog i dag, og udtrykket røvsyg vurderes som uformelt talesprog af Den Danske Ordbog.

0   11

Hvorfor lyder det bedre at sige fugl og fisk end fisk og fugl?

Den danske Sprogkreds´julekalender den 7. december

0   4

Den Danske Sprogkreds´julekalender den 6. december

Udtrykket "at bøje noget" i neon rummer elementer fra vidt forskellige traditioner.

0   7

5. december: At gøre en myg til en elefant

Hvor nogle faste udtryk udelukkende er knyttet til et bestemt sprogområde, findes andre i mange forskellige sprog.

0   5

Den Danske Sprogkreds´ julekalender den 4. december

De seneste år er der kommet flere forskellige hatte ind i det danske sprog. Ja-hatten er en af de mest populære.

0   5

I dag ville Ludvig Holberg være fyldt 335 år

Ludvig Holberg forsvarede brugen af fremmedord i det danske sprog

0   8

3. december: At gøre sine hoser grønne

Dagens udtryk i Den Danske Sprogkreds+ julekalender er et meget gammelt udtryk, der lever i bedste velgående.

0   7

Den Danske Sprogkreds' julekalender 2. december

Når et menneske står og glor med halvt åben mund uden at forstå, hvad der sker omkring ham, kalder vi ham en torsk, siger, at han er torskedum, at han ser torsket ud, måske ligefrem er en klaptorsk, og politikere og andre kendte mennesker, der går noget virkelig dumt, risikerer at blive stillet i pressens gabestok som årets nytårstorsk. Illustrationen er udført af Gert Ejton.

0   11

Den Danske Sprogkreds' julekalender 1. december

Velkommen til Den Danske Sprogkreds´ julekalender. Her vil vi hver dag frem til den 24. december bringe et illustreret dansk udtryk, som stammer fra bogen "Tag tyren ved hornene", der udkommer her op til jul. Vi lægger ud med "at bage rævekager". Illustrationerne er udført af Gert Ejton.

1   8

Idiomatiske vendinger og sproglig kraft

Idiomatiske vendinger er faste udtryk med en konkret og en overført betydning. Brugt med omtanke giver de tekster saft og kraft . brugt med hovedet under armen, gør de skribenten til grin. Lad eleverne prøve at eksperimentere med de faste udtryk.

0   8

Tyren skal tages ved hornene – ikke ved halen

Det danske sprog er ikke blot et blot et kommunikationsmiddel, der overfører et indhold fra den ene person til den anden. Sproget er i den grad præget af det samfund, det er opstået i, og der er næppe andre sprog i verden, hvor der springer så mange fnysende tyre og buhende køer rundt.

0   7

H.C. Andersens zombie

I weekenden var Danmark fyldt med små udklædte zombier med hvid og sort make-up. Mange tror, at forestillingen om zombier er kommet hertil fra Amerika inden for de seneste år, men det er ikke rigtigt. H.C. Andersen kendte også til zombier.

0   7

H.C. Andersens sjælsveninde i de danske kolonier

H.C. Andersen var, som vi alle har hørt, en fattig dreng fra Odense, der kom til København. Han løb de rige folk på dørene. En af dørene tilhørte familien Wulff.

0   14

DR læser Folkeskolen.dk

I onsdags blev jeg kontaktet af en journalist fra DRs Kulturnyt. Han havde læst min blog på Folkeskolen.dk og ville gerne interviewe mig. Det blev en noget speciel oplevelse.

1   11

Findes der en norm for dansk udtale?

Christian Braad Thomsen brokker sig over udtalen i dagens medier.

0   15

Til bords, til søs og til sengs

S'erne i her til lands, at komme til tops, at gå til bunds og til bords er uforklarlige i forhold til moderne dansk grammatik, lige som e'erne i at gå til grunde og drikke sig til døde.

0   10

Hvad står S'et i s-tog for?

I dag fejrer vi indvielse af den nye metrolinje Cityringen. Navnet er præget af dagens anglicistiske modestrømning. En bybane, en byring, Brian Mikkelsen-cirklen, en c-bane? Nej, lad os være fri: en cityring, det ved man, hvad er. Sjovt nok, er der bare ingen, der ved, hvad et s-tog er.