Lise Bostrup

Profilbillede af Lise Bostrup

Formand for Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds

Cand.mag. i dansk og tysk, lærebogsforfatter, forlægger, formand for Den Danske Sprogkreds, erfaring som lærer/lektor i dansk sprog på Københavns Universitet, universitetet i Münster og Falkonergårdens Gymnasium og Studieskolen i København.

1   6

Findes der en norm for dansk udtale?

Christian Braad Thomsen brokker sig over udtalen i dagens medier.

0   10

Til bords, til søs og til sengs

S'erne i her til lands, at komme til tops, at gå til bunds og til bords er uforklarlige i forhold til moderne dansk grammatik, lige som e'erne i at gå til grunde og drikke sig til døde.

0   8

Hvad står S'et i s-tog for?

I dag fejrer vi indvielse af den nye metrolinje Cityringen. Navnet er præget af dagens anglicistiske modestrømning. En bybane, en byring, Brian Mikkelsen-cirklen, en c-bane? Nej, lad os være fri: en cityring, det ved man, hvad er. Sjovt nok, er der bare ingen, der ved, hvad et s-tog er.

0   6

Microsoft tilbyder forslag til mere inkluderende sprog

Verdens mest udbredte tekstbehandlingsprogram, Microsofts Word, tilføjer i efteråret 2019 en funktion med titlen Ideas. Programmet har til formål at give brugerne ideer til at formulere sig mere hensigtsmæssigt. Programmet er allerede blevet skældt ud for politisk korrekthed, men måske har Microsoft alligevel en pointe.

1   13

Quiz for kendere af truede ord

Vælg det rigtige svar og se løsningen på søndag

0   6

Truede ord på Nivaagaard

Nivaagaard præsenterede den 11.9. en opdatering af udstillingen Reservatet for truede ord

1   6

H.C. Andersen og Dansk Vestindien

H.C. Andersen regnes i dag for Danmarks største forfatter, og hans eventyr er kendt over hele verden. Han elskede at rejse, men hans angst for søsyge forhindrede ham i at krydse Atlanterhavet, så han så aldrig skyggen af en vestindisk palme, mærkede aldrig den brændende tropiske sol på sin fine, lyse hud og så aldrig det tæmmede had i de sorte slavers øjne. Alligevel var han et barn af den danske kolonialisme.

0   8

Kom og Syng med

Koret Volvox synger sange om det danske sprog efter Den Danske Sprogkreds sangbog i eftermiddag (søndag den 25.8.) på scene ved Islands Brygges Kulturhus kl. 16.30. Gratis adgang

0   12

Fra Guldhornene til Yallahrup Færgeby - uden hoved og hale

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab har her i august udgivet bind 3 af Dansk sproghistorie, men den mangler struktur og retning

0   19

Børn af danske mødre lærer dansk

Børn, der vokser op i udlandet med en dansk mor og en udenlandsk far, ønsker ofte at lære deres "moders mål", når de bliver lidt ældre.

0   16

Ægte kærlighed?

Og så siger man, at det ikke er så vigtigt, om man deler et ord i to eller ej.

0   12

Når man mærker jorden brænde, kan man godt få kolde fødder

Det danske sprog er rigt på idiomatiske vendinger, som altså både har en konkret og en fast overført betydning. Bruges de begavet og kreativt udvider de sprogets udtryksmuligheder, men hvis de bruges uden respekt for udtrykkenes dobbeltkarakter, kan der opstå helt tossede modsætninger.

0   14

Der er intet fejet ind under gulvtæppet

Politikerne har frem til valget den 5. juni travlt med at trække kaniner op af hatten, at komme med nye indspark, spænde ben for hinanden og se alt på kortere og længere baner. De faste vendinger er virksomme i valgkampen, men de kan også give bagslag.

0   9

Ud med negre og hottentotter - et udtryk for moderne sprogrøgt?

Debatten om Forlaget Gyldendals redaktion af Halfdan Rasmussens Børnrim fra 1967 er et af mange eksempler på forsøg på at påvirke det danske sprog i vidt forskellige retninger.

0   14

Apostroffer eller fejl?

På dansk kan vi markere genitiv på tre forskellige måder, og det være dyrt at lave fejl, men de retskrivningsregler, Dansk Sprognævn har stået for siden 1955, kunne måske også have været lidt mere pædagogiske.

0   19

Dansk Sprognævn i Bogense

Interview med Dansk Sprognævns nye direktør Thomas Hestbæk Andersen

0   11

Vejen til sprogligt mesterskab

Når man sidder og retter skriftlige opgaver i dansk, kan man godt blive lidt frustreret over elevernes niveau. Jeg har fundet frem til en stil af H.C. Andersen fra hans skoletid, som måske heller ikke er så lovende.

0   9

Streetfishing er det nye sort

Ordet streetfishing er på vej ind i det danske sprog med kurs direkte mod Ordnet.dk. Læs et eksempel på, hvordan et nyt ord kan skabes og "brandes".

0   11

Metroen vækster

TV Lorry bruger i dag, søndag den 7. april, ordet vækste.  Vi kigger lidt nærmere på dette fremstormende ord.

0   8

H.C. Andersen fylder 214

Tirsdag den 2. april fejres H.C. Andersens fødselsdag over hele verden. Hvis den verdenskendte eventyrdigter ikke var død i 1875, ville han denne dag være fyldt 214 år.