Marie Elmegaard

Profilbillede af Marie Elmegaard

Lærer, Formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion

Tåsingeskolen, afd. Lundby

Folkeskolelærer, efterskolelærer, kursusholder, konferencedyrker, læsehest, skrivenørd og formand for Dansklærerforeningens bestyrelse for grundskolen. Mange titler, men helt igennem danskmenneske og med et hjerte, der brænder for danskfaget. Dannelsesbegrebet fylder i disse år i min praksis som lærer og frivillig i Dansklærerforeningen og min tro følgesvend er altid K. E.Løgstrup: "To ting gælder det om for læreren. Det ene er at indtage et standpunkt og forfægte det, så elever ved, hvor de har læreren. Det andet er at lade der være plads til et afvigende standpunkt ved siden af, så ingen elev kyses fra at tag stilling til tingene og skræmmes fra at komme frem med sin mening. De to holdninger betinger hinanden. Forsvinder den ene, går der fordærv i den anden." (1981)

0   21

Har du snor i faget?

Skolevægring og elever med massive skrive- og læsevanskeligheder er blandt ugens debatområder. De er vigtige, fordi de peger direkte på den problemstilling, at danskfaget er reduceret til at være brugbar, omsættelig og fremadrettet. Men dansk skal være mere end det. Jeg spørger; har du snor i dit fag som dansklærer?

0   17

De ting som skal komme…i dansktimerne

Katja Gottliebs seneste blogindlæg på www.folkeskolen.dk gav inspiration til mandagens dansktimer i Kim Larsens folkekære ånd. Ord som nationalklenodie, mangfoldighed og samfundsrevser var bagtæppet til nynnende børn, der lod sig rive med af Kim Larsens poesi.

0   8

Dufter din danskundervisning også som en flagermusprut?

Larvefødder, kejserens gebis, dyrepassertis og flagermusprut. Lige om lidt foldes Marianne Iben Hansen ud i min danskundervisning. Og jeg lover så meget, at det kommer til at lugte fantasifuldt. Fantasi og børnelitteratur er en del af min DNA som dansklærer. Spørgsmålet er, hvor lang tid den prut får lov til at hænge i luften, når de politiske vinde virkelig blæser?

2   11

Man mærker gnisten blandt lærerstuderende

I denne uge besøgte Dansklærerforeningen Campus Carlsberg og mere end 100 lærerstuderende lyttede og talte med, da bestyrelsesmedlemmer fra foreningen fortalte om det først og fremmest at uddanne sig til og dernæst at være dansklærer. Konklusionen var, at det i dag kræver masser af mod, begejstring og faglig bagage at være dansklærer.

0   14

Fordybelseritualet

Det er nu. Lige om lidt. Eleverne samles i skolegården og bevæger sig i samlet flok ind i klasseværelset. Hvad er der mon forandret hen over sommeren? Lokalet? Dansklæreren? Eleverne? Den største forandring er, at alle vægge i klasselokalet er sprængfyldt med litteratur. Det nye skoleår er nemlig litterær fordybelsesår.

0   20

Kloderne triller rundt om Ryslinge Højskole

I går aftes var jeg til Fællessang i Ryslinge Højskoles Foredragssal og i poesiens forunderlige verden fandt jeg afløb for tanker om dansk og dannelse.

1   18

Lempede Fælles Mål - med varsomhed og vovemod

Med Jeanette Sjøbergs ord, Didaktik frem for teknik, tak!, ønsker jeg alle en snarlig god sommerferie. Det er tid til at rydde ud, gøre klar og anskue et nyt skoleår fuld af varsomhed og vovemod.

0   15

Hold kæft, det bliver fedt at gå i skole i fremtiden :-)

Når Michael Ziegler brænder for en sag, ja så er der ingen begrænsninger for de sproglige udfoldelser. En artikel i Weekendavisen gav anledning til tanker om det gode dansk- og skoleliv, hvor der er plads til mere end nytteværdi og præstationsræs.

0   13

Grundlovsfest er danskfest

Grundlovsdag betyder for mig en festdag i dansktimerne. Her dyrkes og gnistrer samtalen. Her har alle en stemme – alle et forpligtende ansvar for at bidrage til den skøn- og faglitterære samtale. Kan du se, at det demokratiske livssyn blomstrer?

1   20

Fra Ritter Sport til kanelgifler

Onsdag, den 2. maj henholdsvis efter kl. 12.30 og 17.30 lander en stor stak skriftlig fremstilling fra en masse håbefulde, gnistrende og svedende 9. og 10.klasses elever landet over på bordet hos en gruppe beskikkede censorer. Dansklæreren er forsvundet i denne rejse fra afgangsprøvens stille altopslugende timer til censorens "røde" pen.

0   18

Gnister i dansk

En begivenhedsrige uge i Dansklærerforeningen og det betyder en masse danskfaglig efterglød.

0   19

Drømmeslottet

Fredagsroen sænkede sig på Rathsacksvej og efterlod åndehuller til masser af erinderinger om det gnistrende, forandrende møde med børnelitteratur.

0   17

Et julekort fra Dansklærerforeningen

I disse tider summer det af julestemning og skrivelyst blandt mine elever i 4.klasse. Klassens pakkekalenderen har budt på julekort til at sende julehilsner til nær og fjern. Det inspirerede til et julekort til alle mine fremragende danskkolleger, der trods Pirls, pisk eller gulerod står last og brast i at formidle et danskfag, der sprudler og begejstrer.

0   13

Rygende pistoler mod litteraturen

Midt i frustrationer over det dannelsesmæssige underskud i de betingelser, vi giver for danskundervisningen, så må jeg bare dele ugens højdepunkt. Johan Wayne fyrede sin pistol af midt på biblioteket.

3   13

Dansklæreren til motionsdag

12 km blev distancen sammen med Marcus til fredagens motionsdag. Forpustetheden har lagt sig, men det har refleksionerne langt fra.

0   11

Ånd og liv er skoleliv

Et nyt skoleår og hvor er det bare fedt. Det har affødt en masse refleksioner om ånd, liv og dermed også skoleliv. Jeg håber, at alle haft en skøn skolestart.

0   18

Farvel og goddag

Skolestarten venter lige om hjørnet og på min vej til et nyt skoleår har jeg mødt Susanne, der siger farvel til et helt dansklærerliv og går på pension. Det blev til et lille blogindlæg.

0   17

Dansk giver sved på panden

Det er ikke blevet til mange blogindlæg over den sidste måneds tid. Her en lille eftertanke på min ”optagethed” i en verden af mundtlige prøver.

2   13

Vi skal makke ret - eller skal vi?

Kundskaber skal der til - eller skal der kun kundskaber til? Jeg har fundet antologien, Med varsomhed og vovemod" frem og det blev til et lille blogindlæg om læring, undervisning, dannelse og ønske om rum for kreativitet i danskfaget.

0   9

iPrøve, søgemaskiner og links

En lille refleksionsrejse i iPrøven og tanker om udfoldelsesmuligheder for elever og dansklærere i et landskab af søgemaskiner, links og megabytes.