Faglig konsulent, lærer, ph.d.
Center for Uddannelse og Pædagogik (CUP), Lyngby-Taarbæk Kommune
LÆREREN ER DEN VIGTIGSTE FAKTOR FOR ELEVERNES UDBYTTE AF UNDERVISNINGEN - både af den enkelte lektion og af skolegangen generelt. Den bedste og mest effektive måde at gøre vores elever dygtigere på er, at give vores lærere mulighed for selv at blive dygtigere. Det giver vi dem ikke ved at sende dem på skolebænken eller ved at dele farvelagte modeller ud til dem. Ud med egne og andres spekulative nyopfindelser (der sjældent er så nye alligevel). Fokus på årtiers systematiske forskning i og udvikling af undervisning og uddannelse af lærere. Dygtigere lærere giver bedre undervisningspraksis, men ny og bedre praksis forudsætter ny og bedre viden -- om forholdet mellem undervisning og læring. Forskningen og årtiers erfaringer er utvetydig: Den viden kan man som lærer kun tilegne sig i forbindelse med studier af egen og kollegers praksis. I denne blog præsenterer og diskuterer jeg emner og ideer, der har fokus på, at give vores lærere mulighed for at blive dygtigere og få mere ud af deres arbejde.
En åben lektion kan være et stærkt format til deling og i fælles refleksion over forholdet mellem undervisning og elevernes læring.
Et forsøg med at lade elever selv opdage regnereglen.
Når en japansk lærer rejser om på den anden side af jorden og underviser en klasse, han aldrig har mødt før og ikke deler sprog med, foran snurrende kameraer og under observation af langt over hundrede lærere, lærerstuderende, læreruddannere, forskere, skoleledere m.fl og ovenikøbet efterfølgende stiller sig til rådighed for at diskutere forholdet mellem undervisningen og elevernes læring, er det så udtryk for udenadslære eller skills?
I Japan har man en lang tradition for at lægge de didaktiske udviklingsarbejde i de rette hænder: Lærernes.
Om (mis-) forhold mellem kompleksiteten i hhv. undervisningen og bevæggrundene for undervisningsudviklende indsatser.
I Japan har lærere og forskere igennem flere årtier indsamlet viden om, fx. hvilke problemer, der er mest hensigtsmæssige for elevernes arbejde og læring - hvorfor er det ikke os, der ved det?
Didaktisk videndeling i praksis - kom og vær med
Erfaring - min egen og mange fagfællers - siger, at fagteammøder sjældent kommer til at dreje sig om selve fagets kerne: Didaktikken.
...i nærmeste zone for udvikling
Kom med til en åben lektion med en af Japans mest anerkendte matematiklærere.
Om at blive set, hørt og anerkendt for sin faglighed.
Gennem observation og diskussion af hinandens undervisning, kan lærere effektivt dele ideer og viden i direkte relation til praksis.
om lærergerningens særegenskaber i det pædagogiske felt og udvikling heraf.
om lærergerningens særegenskaber i det pædagogiske felt og udvikling heraf.
Om japanske læreres fælles udvikling af fagdidaktik gennem lektionsstudier.