Judith Kyst

Profilbillede af Judith Kyst

Direktør

Madkulturen

Madkulturen arbejder for bedre mad til alle gennem et fokus på kvalitet, vækst i fødevareerhvervet og velfærd til danskerne. Madkulturen er koblingsboks for alle aktører, der arbejder profes­sionelt med mad og måltider. Madkulturen etablerer og formidler et validt vidensgrundlag, og skaber metode- og konceptudvikling ved at involvere på tværs af alle led i værdikæden. Madkulturen samler fødevaredanmark på kryds og tværs for at sikre bedre mad til alle. Madkulturen giver hjemkundskabsfaget i folkeskolen et tiltrængt løft, hjælper kommunerne med innovation af vækst og velfærd med afsæt i måltidsområdet, arbejder målrettet for et større udbud af kvalitetsfødevarer, skaber fremtidens madlejrskole, øger kvaliteten i fødevareuddannelserne, udbreder skolehaver som læringsrum, sikrer et validt vidensgrundlag - og meget mere – sammen med en lang række professionelle. Madkulturen er en selvejende organisation under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Læs mere på madkulturen.dk

0   17

Madkulturen i dag – og i fremtiden?

Et stærkt samfund kræver en stærk madkultur. Derfor er det afgørende, at vi som befolkning kan finde ud af at lave velsmagende, sund og bæredygtig mad til os selv.

0   3

Hindbærroulader over skærmen

Kriser kræver ofte kreativ omstilling, ikke mindst i køkkenet, hvor coronanedlukningen såvel som tidligere kriser har tvunget os til at være innovative. Det gælder også for Madkamp.

0   1

Grønne madvaner kræver råvarekendskab og køkkenfærdigheder

Bælgfrugter er blevet en del af mange unges madrepertoire, men kendskabet til almindelige danske grøntsager i sæson er til gengæld lavt, ligesom manglende madlavningsevner er en barriere.

1   10

Til kamp for klimaet med madkundskab

Hvis vores børn skal have en jordisk chance for at gøre deres madforbrug mere bæredygtigt, skal der endnu mere madkundskab på skoleskemaet – og det haster.

0   6

Åben skole om fødevarer? Selvfølgelig, men…

Åben skole samarbejde med virksomheder er en fantastisk mulighed for eleverne . Men det at tage imod skoleklasser kræver ofte mere, end man lige forestiller sig.

2   16

Brug knolden!

Den taler til både hjerne, krop og tunge, gør den, knolden. Kartoflen, der plejede at være folkeeje, bliver i stigende grad overset, glemt og misforstået. I Danmark er vi simpelthen ved at miste interessen for kartoflen, og det er en skam af flere grunde, ikke mindst ernæringsmæssige. Den udvikling forsøger Madkulturen nu at vende.

0   11

Tørsvømning i køkkenerne

Madkundskab uden råvarer er som svømning uden vand. Hvis faget skal tages seriøst, kommer vi ikke uden om at gøre madkundskab til et prøvefag, mener direktøren i Madkulturen.

0   8

Forstå, hvad du spiser

Kan du læse en varedeklaration og forstå den? Og hvad med produktionsmetoderne bag dine dagligvarer, kender du dem? For at kunne tage stilling til det, vi spiser, er vi nødt til at forstå, hvad vi spiser. Med andre ord, vi er nødt til at kunne tale madens sprog for at kunne følge med i samtalen. Og det kræver en dygtig underviser.

1   16

Madkundskab er mere end madlavning

Madkundskab er desværre et underprioriteret og ofte misforstået fag i folkeskolen. Det er ærgerligt, fordi madkundskab i mange henseender kunne være et forbilledligt eksempel på folkeskolereformens intention om mere varieret undervisning og en tæt kobling mellem teori og praksis. Men det kræver, at man som lærer også insisterer på fagets teoretiske del og ikke reducerer det til frikadellesløjd.

0   614

"Hvad kan jeg blive?" - Meget mere end du tror

Har man som ung fået smag for at arbejde med mad og fødevarer, står alle døre åbne. Fødevareuddannelserne byder nemlig på rigtig mange spændende karrieremuligheder med tusindvis af jobs i en af de største eksportbrancher i Danmark. Desværre er der bare ikke så mange, der ved det.

0   1148

I røg og damp for madkundskab

Faget som sikrer madglæde, råvarekendskab og færdigheder i hjemmekøknerne, rummer også et unikt læringspotentiale. Derfor skal det prioriteres i folkeskolen. Med indsatsen Madkamp – DM i madkundskab arbejder vi for at styrke madkundskabsfagets status og giver eleverne et livslangt madmod.