Bodil Christensen

Profilbillede af Bodil Christensen

lektor

Læreruddannelsen Aalborg

0   3

Kysymys! Finsk er et nemt sprog.

Når man læser sig ind på et andet sprog, så bliver man opmærksom på sit eget. Dansk lyder jo enormt let og indlysende for en dansker, mens det for alle ikke-danske er et rødgrød-med-fløde-og-kartoffel-sprog. Det er således ikke for at blive flydende finsktalende, at det giver god mening at se på gloser og grammatik i det finske sprog. Det er først og fremmest for at se det fælles og det forskellige i to sprog. Finsk har en anden sprogstamme. Hvor dansk tilhører den indo-europæiske sprogstamme, så tilhører finsk den uralske sprogstamme.

0   3

Norden i Skolen? Så er det Nordeniskolen.org

”Det er vigtigt, vi lærer det. Hvis vi er på rejse i Norden, så kan vi forstå, hvad de siger”. Sådan udtrykker Maria fra femte klasse sin erfaring med det nordiske arbejde. Norge, Sverige, Finland, Island, Danmark, Færøerne og Grønland har meget tilfælles. Kulturen, historien og sproget.

0   11

Finsk skolehverdag på Päivänkehrä Skole

Den finske skole ser ud til at turde tro på de klassiske dyder for god undervisning: Rutine, forudsigeligehed – og et stort fagligt engagement fra lærernes side. Timen begynder i 3. klasse. Så står alle elever i 3. klasse bag stolene. ”Godmorgen 3. klasse. Og så sætter vi os ned.”Og det gør de så. Så trækker Laassi et nummer fra posen til julekalenderen. Det er en elektronisk julekalender, der viser Det historiske museum i Helsingfors. Her under låge nummer 4 er der et spørgsmål: ”Hvem er lille, bevæger sig rask, lever mest om natten og får en fire- fem unger?” Svaret er ….. ”rödräv”. Og så ser vi en lille sødeste film om en lille rævefamilie.

0   6

Det kan vi lære af den finske skole

”Den finske skole søger altid at fastholde kreativitet og initiativ. Forskellen mellem finske studenter og andre er, at i Finland får man lov at tænke selv. Skolesystemet fremmer den analytiske tænkning, der ikke styres af færdige og givne svar. Vi skal være stolte af, hvad vi har opnået, men vi skal aldrig være tilfredse.” Sådan siger Peter Vesterbäcka, der er manden bag spillet ”Angry Birds”.

1   3

Imse, Vimse, Vindel - og Lille Peter Edderkop

De nordiske lande har meget tilfælles. Også sproget. Lille Petter Edderkopp, Imse, Vimse, Spindel og den danske Lille Peter Edderkop har heldigvis alle optimismen i behold. De er altid klar til at klatre igen, når solen skinner.

0   4

Norden i skolen

Svensk sprog er andet og mere end Astrid Lindgren og ABBAs tekstunivers. Det er også nye børnebøger af Viveka Sjögren, det er eksperimenterende lyrik på kassebon’er, og det er historien om mere end tusind års sameksistens i Norden. Unge kommende lærere fra Læreruddannelsen i Aalborg forsøger at læse, oversætte og tolke teksten på bedste vis. Svensk (og specielt finlandssvensk) kan være en udfordring, men det går langt bedre, når teksten læses her i Sverige på Foreningen Nordens højskole på Biskops Arnö. Her er smukt på en særlig svensk måde. Og øen og skolens bygninger har sin helt egen historie.

0   2

Billednoveller - en genre hvor billeder og tekst følges ad

Billednoveller er, skriver forlaget: korte fortællinger med meget på hjerte, skabt af nogle af de allerbedste forfattere og illustratorer”. Det kan de have ret i. De fire tekstforfattere har skrevet mange børne – og ungdomsbøger, der bliver læst i skolen og i fritiden. De skriver alle i et sprog, der henvender sig til børn og unge med respekt og forståelse. De skriver ”i øjenhøjde” med læseren samtidig med at man som læser bliver overrasket undervejs, netop fordi sprogets spændvidde viser sig, når disse forfattere fortæller.

0   4

At læse er at se..... på billeder og ord

”Drengen med sølvhjelmen” er bragt tyve år frem, samtidig med at temaet er almengyldigt: Hvem har ret til et liv? Og hvem beslutter, hvad der er normalt? Og skal man lade andre bestemme over sit livs værd? Rasmus Meisler og Hanne Kvist er et fremragende makkerpar. De har tilsyneladende samme humor, samme alvor og samme glæde ved at fortælle for børn.

0   12

Kan man få en brugt eBog?

”Det er nok en god bog”, sagde en ung låner på skolebiblioteket på Horne Skole om en noget slidt udgave af ”Skammerens datter”. ”Man kan jo se, at der er mange, der har læst den". Sådan lød begrundelsen for valget. Det var en god begrundelse. Mange (ubekendte) læsere havde jo anmeldt bogen godt gennem det slid, de efterlod på bogen.

0   6

Døde dyr, motorvejskøer og Folkeskolens Formål

Når man i trafikradioen får forklaringer på bøvl og besværligheder i trafikken, så forsvinder køen på motorvejen ikke, men man kan læne sig tilbage i forsædet og vide, at der er en grund til, at man åbenbart ikke når frem som aftalt. Sådan er det også i skolen. Læser man Folkeskolens Formål og får man en begrundelse for dagens og fagets undervisning af læreren, så ved man, at der er en mening med det, man bruger dagen på. Måske bliver man ikke gladere for hverken grammatik eller procentregning, men man kan slå sig til ro med, at alt sammen bidrager til Folkeskolens Formål.

0   12

Findes verden i sig selv? Findes tiden? Findes tallene?

I filosofi søger man efter et svar. Det særlige ved filosofien er så, at der ikke er et svar, men det er vejen og samtalen om svaret, der er … ja, der er svaret. Nysgerrighed og evnen til at undre sig over verden er et vigtigt grundlag for al læring. Derfor er det godt, at der netop nu er udkommet en bog med titlen ”Filosofi i skolen” af Louise Nabe-Nielsen. Her gives gode og konkrete eksempler på, hvordan man kan arbejde filosofisk i skolens mange fag. Ikke blot i dansk, men også i billedkunst, naturfag og matematik.

0   5

Glæden ved Go Gaming, CS:GO

”Ace, Aim, Anchor, Assist, QWPer, Call-outs, Clutch, Deagle, Defuse, Eco.-runde, Entryfragger, Flashbang, Frag, GG, HP, IGL; Kit, Lurker, Major, Minor, Molotov, Nade, Pistol-runde, Smoke, Strat, Support.” Hvis disse ord og forkortelser forekommer indlysende og giver gode billeder på nethinden, så er man sikkert en rutineret spiller af computerspillet Counter-Strike. Hvis man ikke begriber noget af fagordene her, så kan man blive klogere, hvis man læser serien om ”Go Gaming”, der handler om fem gutter, der spiller på samme CounterStrike-hold.

0   5

Norden i skolen og Norden på Læreruddannelsen i Aalborg

Det er også en del af lærerkompetencerne, at man magter at planlægge, gennemføre og evaluere en temauge, thi i folkeskolen afholdes et utal af temauger, tværuger og fagdage. I år fylder Foreningen Norden 100 år, og det var et godt afsæt for en uge med ”Norden i Skolen” som tema. En gruppe, bestående af studerende og undervisere, havde lavet et fremragende nordisk program for ugen før efterårsferien. Det var et program, der søgte at omfatte mange af læreruddannelsens fag.

0   6

Litteratursamtale i et møde med Seminarieskolens 10. klasse

Formiddagens undervisning er det første møde mellem 10. klasserne og de lærerstuderende, der har læst sig ind på ”litteratursamtalens teori” (Mathias Bengtsson bacheloropgave fra juni 2019 har været det teoretiske bagtæppe), og nu skal de se, om teori og praksis hænger sammen. De lærerstuderende på Aalborg Læreruddannelse har haft til opgave at undervise Seminarieskolens fire 10.klasser i dansk. Temaet er ”litteratursamtale” – et begreb, der er ganske nemt at skrive teoretisk om, men som i virkeligheden kan være ganske svær.

0   4

Billednoveller - nogle tekster er bare bedre med billeder

Sarah Engell og Rasmus Bregnhøj står bag: "Det vi har mistet" Det er en billednovelle, der er skrevet til unge. ”Stærke temaer, udfordrende fortællinger og dynamik mellem tekst og billeder” – sådan står der på bagsiden. Det er helt rigtigt. Det er en stærk novelle, der er endnu bedre her, hvor billederne fortæller med. Carlsen og Gyldendal (og flere andre forlag) udgiver gode bøger i genren billednoveller eller billedromaner. Det er godt.

0   6

"Et dukkehjem" hos Ibsen, SKAM og Pryds Helle

”Nora! Nej, glem det! Færdig. Nej!! Sådan er Williams replik til Noora i den norske SKAM-serie, hvor man gennem fire sæsoner fulgte nogle unge gymnasieelever i Oslo. Noora i SKAM møder ikke Thorvald Helmer, hun møder William, der viser sig (og tak for det) at være langt mere end blot en ”player” og ”rich kid”, han er tro mod sig selv og tager ansvaret for sine handlinger, mens Noora viser sig at være mere sårbar, end hun selv troede.

0   18

Vi må lære at se med den andens øjne

Filosofi, kunst og litteratur kan give indblik i, hvordan livet er, når det bliver "set med den andens øjne". ”Så jeg lærte at se mig selv i et nyt lys: ikke blot som et meget intelligent barn, men som et produkt af sociale faktorer, der skaber ulighed.” Det er den amerikanske filosof Martha Nussbaum, der fortæller sådan om sin opvækst med en meget racistisk far og en hjemmegående mor iet socialt miljø langt over middel, skolegang i en privatskole kun for piger og med masser af muligheder for at vælge en universitetsuddannelse.

0   3

Sortesøen og andre sagn i smukt sprog

Det er fremragende med den slags fortællinger, der overrasker. Som læser forventer (og ønsker) man at de skyldige rammes af en velfortjent hævn. Man venter, at det går de modige og arbejdsomme hovedpersoner godt i livet, men det sker ikke. De bliver myrdet, de brænder inde, og de taber kampen mod tilværelsens tilfældige skalten og valten med liv. Det er fortællinger, der må tales om. Man kan diskutere, hvad der retteligen burde være sket? Man kan diskutere, hvad hovedpersonerne kunne have gjort, hvordan ville forskellige samfund reagere og er der forskel på velfærdsdanskernes liv og disse fortællingers liv?

0   8

Velkommen til Julie og Daniel og de øvrige nye studerende på Læreruddannelsen i Aalborg

Hvert år spørges alle nye studerende om baggrund og motivation for at søge uddannelsen, så derfor ved vi en hel del. Og nej, de bliver ikke yngre og yngre. Måske bliver lektorerne ældre og ældre, men studerende holder et alderssnit, der ligger ganske stabilt på 23 år. I år ved vi for eksempel, at den ”gennemsnitlige studerende” er en kvinde på 23 år, der er fra Aalborg, har en kort universitetskarriere bag sig, - og hun har ingen børn. Hun har en STX - eksamen. Hun hedder Julie. Eller Marie. Var hun en mand, så hed han Daniel.

0   14

Venter du på mig i fjeldet?

Bogen om ”Ivalu” fortæller den historie, der næsten ikke kan sættes ord på. Faderens overgreb på Ivalu, søsterens viden om, at der ikke er nogen udvej for hende selv, den håbløse fremtid, det smukke land, de store isfjelde, det forsumpede hjem og de to søstres venskab bliver alt sammen skildret i tegningerne af Lars Horneman. Bøger behøver ikke være fyldt med ord for at fortælle gode historier, man ikke kan glemme. Billedbøger kan fortælle med uforglemmelige billeder. ”Ivalu” er lige udkommet på forlaget Cobolt. Forsiden er helt koboltblå.