Marianne Zangenberg Lynggaard

Profilbillede af Marianne Zangenberg Lynggaard

selvstændig konsulent

Marianne Lynggaard, Madfærd

Jeg arbejder for mad og sundhed i folkeskolen. Min hovedinteresse er rammer for måltidet og kritisk tænkning

0   1

Hvordan skal vi forholde os til al den sundhedsinformation?

Læreren har en mening om det, forældrene har en mening om det, yndlingsbloggeren har en mening om det. Jeg snakker om MAD. Hver dag bliver eleverne bombarderet med meninger om hvad der er godt at spise, sundt at spise eller bare smager godt – eller dårligt. For at kunne navigere i junglen af madmyter og sundhedsråd burde vi alle konstant være opmærksomme på hvilke valg vi foretager os. Når vi er i supermarkedet, åbner køleskabet, står ved buffeten, smører madpakke og så videre. Men det er jo ikke muligt. Derfor skal vi ruste eleverne til kritisk vurdering, så de er klar over hvor de får deres viden fra og hvad de skal sortere fra.

0   8

Åben skole, den billigere version, der kobles til den enkelte skole

Argumenterne som ”læring i praksis” og ”oplevelser ud af skolen” rammesætter åben skole, og konceptet er blevet indskrevet i folkeskoleloven.

0   9

100 myter om mad

”Du skal stege grøntsager til aftensmad og skal nu vælge hvilket fedtstof, de skal steges i. Du vil gerne prøve at lave dem lidt sundere og har hørt, at olie skulle være bedre end smør. Men kan du bruge alle olier, eller er der nogle, der egner sig bedre?” Enten tænker du slet ikke over hvilken olie du bruger eller også lytter du til de mange myter, der florerer på internettet. Det gælder ikke kun valg af stegeolie, du kan komme i tvivl i køkkenet. Hvad med at genopvarme persillen eller lade vandet løbe, mens du piller løg for at undgå at tårerne løber. Mange tænker slet ikke over deres vaner i køkkenet, men fortsætter bare barndommens lærdom og rutiner og gør som deres mor: lader stegen hvile efter den har været i ovnen.

0   6

Vi skal prioritere sundhedsfremme

Mere end hver anden voksne dansker vejer for meget, og danskerne lever ikke op til anbefalingerne for fysisk aktivitet, rygning og kost. De nye tal fra den nationale sundhedsprofil er skræmmende, og de skriger på handling.

0   3

Madmyter

I dagens blogindlæg vil jeg slå en krølle om kostforvirrede børn, og hvordan man som lærer kan danne eleverne til at blive kritiske refleksive borgere.

1   4

Mad og dannelse i skolen

Maddannelse skaber læring og trivsel i skolen

0   8

Kostforvirring blandt børn

Efterhånden kan vi spise os kloge og lykkelige. Vi bliver konstant bombarderet med nye fødevaretrends og måder, vi skal spise på – eller ting, vi skal lade være med at spise. Men hvad er det, børnene bliver udsat for? Den ene dag må mor ikke spise brød, den næste dag skal far kun have røde bøffer, og i weekenden skal mor faste og stort set ikke spise noget.

1   590

Ny studieordning på Ernæring og Sundhedsuddannelsen

Alle sundhedsuddannelserne er i disse dage under revision – og det gælder også Ernæring og Sundhedsuddannelsen. Der sker mange spændende tiltag.

0   671

Mad og måltider på den pædagogiske dagsorden

Et projekt på Ernæring og Sundhedsuddannelsen i Aarhus vil sætte fokus på, hvordan man kan arbejde pædagogisk med mad og måltider i skolen.

8   938

Opråb! Ernæringsformidlere og madordninger

Sukker skader børns indlæring! Fiskeolie gør dit barn klogere! Påstandene flyver gennem luften. Men vær kritisk over for hvad du hører!

0   697

Vil et glas vand gøre børnene kvikkere?

Er børnene tunge i hovedet sidst på dagen og kan ikke helt koncentrere sig? Måske er der en simpel forklaring – de har ikke drukket nok vand.

0   1017

Vurdering af apps og online programmer til at beregne på kosten

Vi drukner i online programmer og apps til at beregne indholdet i vores mad, og programmerne lover guld og grønne skove. "ShapeUp Club vil hjælpe dig med at tage kontrol over din helbredssituation, tabe dig eller tage på i vægt for at opretholde en sund livsstil." Enhver kan i dag selv lege med tallene og finde ud af, om der nu er nok vitaminer i deres kost, og hvor mange kalorier de spiser. Men mange gange er data bagved dog hevet ud af den blå luft. I et udviklingsprojekt på VIA UC evaluerede vi de eksisterende programmer og lavede en bedst i test. Madlogvita vurderer vi bedst i test - tæt fulgt af Madital.