Sinne Smed

Profilbillede af Sinne Smed

Lektor

Fødevareøkonimisk Institut ved Københavns Universitet

Sinne Smed er lektor ved Institut for Fødevare og Ressource Økonomi på Københavns Universitet

0   8

Koster det virkelig kun 15 kroner om dagen at spise sundt?

”Jeg hører nogle gange, at det er meget dyrt at spise sundt. Jeg havde en fornemmelse af, at det ikke helt kunne passe. Så jeg tog det som lidt af en udfordring«” Følgende citat stammer fra Politiken 17. august 2014 hvor Las Olsen, der er privatøkonom i Danske bank, har regnet på hvor meget det koster om dagen at spise sundt. Han finder frem til at 15 kroner om dagen er nok. Spørgsmålet er, hvordan udfordringen føles hvis man aldrig har mere end 15 kroner om dagen at spise for, og hvad det betyder for kostens sundhedsmæssige kvalitet på længere sigt.

1   490

Bliver bøffen for dyr, eller er den faktisk for billig? - Etisk råds forslag om en afgift på oksekød

Når vi diskuterer afgifter på fødevarer ud fra sundheds- eller klimamæssige hensyn hører vi altid de samme argumenter, fra de samme mennesker og organisationer. Men frem for at fortsætte med at kaste med mudder fra hver vores ringhjørne, bør vi diskutere hvad der skal være den grundlæggende præmis for prissætning af vores fødevarer. være den grundlæggende præmis for prissætning af vores fødevarer.

0   493

Hvordan flytter vi sundhed fra hjernen til rygmarven?

Når vi snakker om sundhed, fokuserer vi oftest på hvad det enkelte individ kan gøre for at træffe et sundere valg. Men langsigtet sundhed kræver at sundheden ligger på rygmarven, og ikke kun findes som et krav fra hjernen. Hvis sundhed er en ambition blandt mange andre ambitioner, er det nemlig meget svært at holde fast når andre krav trænger sig på.

1   1046

Ummmm, nybælgede ærter!!

Når vi snakker om sund kost, fokuserer vi oftest på kalorier, sukker og fedtindhold. Men måske ville det være lettere at spise sundt, hvis vi i stedet fokuserede på glæden ved god veltillavet mad og stimulering af vores sanser under et måltid?

0   862

Fokus på sundhed, en stressfaktor i det daglige liv?

I en stresset hverdag kan det være svært at finde ressourcerne til at udøve den selvkontrol, der er nødvendig for at kunne fastholde beslutninger om at ændre madvanerne i en sundere retning. Samtidig er der i dagens samfund et stærkt fokus på individets eget ansvar, for at opretholde det sunde og slanke kropsideal. Det kan være medvirkende til at øge stressniveauet, og derfor, i stedet for at fremme sundhedsadfærden, gøre det endnu sværere at finde ressourcerne til at udøve den nødvendige selvkontrol.

0   832

Fristelsen og det svære valg

Selvkontrol er en væsentlig faktor for, hvor godt det lykkes for os at leve op til de mål vi sætter for os selv. Men hvor gode vi er til at kontrollere os selv er måske ikke kun en medfødt eller i barndommen tillært evne, men kan også afhænge af, hvor mange andre ting vi har at slås med i hverdagen. Dette kan have betydning for, hvordan vi bør tænke på regulering af sundhedsadfærd.

0   502

Sundhedsdebatten der blev væk, en føljeton i flere akter

Den ene dag udtrykker politikerne begejstring for priserne som reguleringsinstrument, for den næste dag at mene at priserne ingen betydning har. Hvilken betydning har det for befolkningens tillid til politikerne og i sidste ende for folkesundheden?

0   739

Nekrolog over fedtskatten

- hvilken effekt kan vi sige den har haft