Lærer, faglig rådgiver og meningsdanner
Næstved Kommune
Lærer, meningsdanner og Folkeskolens faglige billedkunstrådgiver. Til dagligt underviser jeg på en folkeskole i Næstved, hvor jeg altid forsøger at inddrage praktisk/musiske elementer i min undervisning. Derudover er jeg en del af Folkeskolen.dk's netværk af faglige rådgivere, hvor jeg repræsenterer faget billedkunst. Som rådgiver blogger jeg om undervisning i billedkunst, lægger op til debat og diskussioner omkring faget, stikke til måden vi tænker ’billedkunst’ på. Jeg er altid nysgerrig og meget opsat på selv at blive rystet lidt, så jeg opsøger jævnligt og aktivt debatter og andres tanker, så jeg bliver tvunget til at tage stilling til, hvorfor jeg gør som jeg gør i min undervisning. Billedkunst er et lille fag, så det fylder ikke altid meget i debatten. Men jeg har ofte meget på hjertet, så derfor har jeg også en blog under eget navn, som handler om lærerliv, arbejdsliv og skolepolitik. Her deler jeg oplevelser, erfaringer og aha-oplevelser. Du er altid velkommen til at kontakte mig pr. mail, hvis du vil dele oplevelser, erfaringer, undervisningsforløb, gode idéer, udfordringer, når teori støder sammen med virkelighed eller bare strøtanker. Går du rundt og har så mange tanker og holdninger til faget billedkunst, og kunne du godt tænke dig at blive blogger, så kan du også sende mig en mail på sarahurgaard@live.dk eller finde mig som administrator for gruppen @kundskabogkaos billedkunst i folkeskoeln på Facebook . Venlig hilsen Sarah
Før mine elever blev sendt på påskeferie, foldede vi sammen 3D huse. Efterfølgende fik de til opgave at indrette huse og videofilm en housetour.
I denne uges udgave af "Billedkunst i den virtuelle skole" foreslår jeg, at man arbejder tværfagligt med matematik. 5.klasse har tegnet perspektivtegninger med deres navne som motiv.
Nu begynder idéerne til, hvad man kan lave hjemmefra, uden en masse materialer, altså snart at halte en smule. Vi holder ud lidt endnu, og jeg sender endnu en simpel opgave gennem skærmen i den virtuelle undervisning.
UgeSex 2021: tværfagligt arbejde med billedkunst. I denne uge har 5.klasse arbejdet med kønsnormer, kønsforventninger, normer generelt, LGBT+ miljøet og personer. I billedkunst tager vi fat på kønsforvetninger og fordomme.
Når man konserverer, så putter man noget på glas eller dåse, hælder et beskyttede lag væske over, og på den måde holder det sig friskt, så vi kan tage det frem og nyde det langt ud i fremtiden. Syltede kirsebær, agurker, ferskner og meget mere. Hvad med kærlighed, godt helbred, kram og solskin? Kunne det ikke være dejligt at nyde, når du en dag står og mangler? Forløbet sender eleverne ud i den abstrakte forestilling om alt det uhåndgribelige, som ikke kan købes for penge. Og samtidig kan man diskutere, hvad der er kunst.
Idé # 3 til billedkunst i den virtuelle skole. Denne gang handler det om em kombinationen af HD og billedkunst i den virtuelle skole. De har designet og lavet en mockup af først en stol, og senere møbler, som passer til. I billedkunst skal de lave en person/figur, som kan interagere med deres møbel.
Idé # 2 til billedkunst i den virtuelle skole. Denne gang handler det om den klassiske billedanalyse. Eleverne vælger deres egen favorit, som analyseres i en Google slide skabelon, inden den fremlægges virtuelt i grupper af 2, 4 eller for hele klassen.
Nu er vi her igen. Den virtuelle skoleklokke har ringet ind. Denne gang skal mange undervise i alle fag og i fuldt skema. Det kan udfordre især de praktisk musiske fag, men der er også potentialer. Jeg laver en række indlæg med overskriften "billedkunst i den virtuelle skole", det først handler om fabeldyr.
Nu er vi her igen. Coronaskolen er åben, men det er ikke som i foråret. Nogle elever undervises i fuldt skema også i de praktisk-musiske.
Graffiti er en kunstform og subkultur udført med spraymaling på store flader som vægge og mure. Graffitimalerne er kendt for at male deres "pieces" og "tags" i det offentlige rum, hvor det er ulovligt, vi nøjes med tuscher på A3 papir.
De amerikanske skoler har længe lavet juledøre og udsmykningskonkurrencer. Nu har den tradition fundet vej til Danmark.
I år må mine elever undvære. De får jul ind på så mange andre tidspunkter, at jeg næsten tror, at de bliver jule-mætte, og gerne vil lave noget helt andet, bare engang imellem. Det bliver så i billedkunst. Lige nu arbejder vi med streetart; grafitti.
Efteråret er en smuk og farverig sæson, og det er nu man skal benytte sig af naturens smukke farver, til at skærpe elevernes fokus på farver, nuancer og lys. Jeg har indsamlet et par smukke og farverige idéer til arbejdet i billedkunst.
Jeg har et ambivalent forhold til sæsonbestemt billedkunst, men mine elever elsker det. Jeg udfordrer mig selv, ved at finde teknikker, materialer og teori, som kan passe til elevernes ønsker, og det jeg gerne vil rette undervisning imod.
Helt lavpraktisk betyder det, at eleverne har indflydelse på indhold, form og struktur i deres undervisning. Jeg har det overordnede ansvar og jeg er deres guide.
Det er urimeligt at forvente, at den virtuelle corona-undervisning i de praktisk-musiske fag, kunne være undervisning, der levede op til fagenes mål. Vores fokus var på andre kernefag, for det var dét, vi var blevet bedt om at have. Nu fortæller PRT os, at eleverne havde krav på praktisk-musisk nødundervisning, og derfor bør kunne gå til eksamen til sommer.
Jeg samler på sjove og inspirerende idéer til et billedkunstlokale. Del din bedste idé og få i bytte et rengøringstip til en gammel vask fyldt med malerpletter.
Det er en fluffy arbejdstidsaftale de har forhandlet os frem til. Eller i virkeligheden er det en forpligtende SAMARBEJDSaftale vi ser, når vi nærlæser den. Er vi klar til at forpligte os, uden et sikkerhedsnet og værn?
At skabe sammenhæng i faget fra 0. til eksamen i 8. er ikke en helt nem opgave. Samtidig er det en opgave der kan løses på mange måder. Min kollega og jeg, har lavet et udsnit fra 4.-6. Klasse.
I denne uge arbejder min 4.klasse med et tværfagligt, projektorienteret forløb med FISK, som det overordnede tema. Der var selvfølgelig også et kreativt element.