Jens Raahauge

Profilbillede af Jens Raahauge

0   14

Hvad skal vi med idealer....

For 10 år siden stod jeg på Karl Johan i Oslo og blev overbevist om vores menneskelige forpligtelse til at bekæmpe umenneskelighed. Menneskehavet, talerne, sangene og Henrik Ibsen bed sig fast.

0   20

Et kraftigt hurra for Dorte Karrebæk

I dag fylder Dorte Karrebæk 75 år - og et kraftigt hurra i den anledning er velanbragt. Tænk, at leve i en tid, hvor hun åbner øjne for så meget, der søger at putte sig!

0   8

Dødsensfarlig flokimmunitet

Når selv Danmarks Public Service-station par exellence er med på den vogn, der bliver trukket af mindretalsstigmatisering, er smitten blevet mainstream. Forleskolens formålsparagram tilsiger os at koble den kritiske sans til.

0   13

Sprog smitter

En superalgoritme har afdækket hadefuld tale i facebooks kommentarspor og oplistet, hvem yndlingsofrene er. Det må da mane til eftertanke.

0   19

Jesper Wung-Sung flyder 50 år i dag. Tillykke!

Skønt, at Jesper Wung-Sung bliver 50 år i dag; endnu bedre at der kommer meget mere fra hans tastatur, for han kan ikke lade lade være!

0   35

Dobbeltblik som halvdannelsens modgift

Et par ungdomsromaner, der bygger på antropologens indsigt, kan skabe det spejl og det vindue, som løfter læseren ud over sig selv. En kim til dannelse er det!

0   12

Inde i skolens dagligdag - fra før reformen

"Af og til lykkes det jo", er den mildt optimistiske undertitel på den roman, som læseforskeren Erik Håkonsson har skrevet. Her får vi et kig ind i en skolekultur, der var engang, men som også vil kunne inspirere.

0   48

Folkeskolens fedtlag

Hvad er forskellen på folkeskolen og svineavlen? Blandt andet udviklingen af fedtlaget! Og hvor er DLF i dette fedtspil?

0   16

YTR? YTR! YTR?

Ombudsmanden har gjort det klart: Lærere har ytringsfrihed, som alle andre, når blot de ikke bryder tavshedspligten omkring elever og kolleger. Men derfor kan man jo godt tænke sig om.

0   10

Dannelse - udsat pga. covid 19!

Når vi nu bliver lukket ud i virkeligheden igen, er der tilsyneladende noget, vi skal være opmærksomme på, noget vi måske har aflært, for at få øje på det, der rækker ud over os selv.

1   27

YTR! YTR? YTR!

Dagligt minder jeg mig selv om ytringsfrihedens dilemmaer ved at kigge på mit kaffekrus med Peter Poulsens kraftfulde digt, som ses i uddrag på illustrationen.

0   13

Sex fra a til å

Teater V indbyder til digitalt teater om sexualundervisning. Det er et bud på et afsæt for en undervisningsopgave, der ofte føles akavet af både elever og lærere. Der er mange stole, vi kan sætte os imellem.

2   15

Genåbning - også af øjnene

Det er herligt at komme væk fra skærmen og ud i den analoge verden. Samfundet lukker op - og det gør øjnene også, når verden pibler frem. Det kan gøre det sjovere at være lærer.

1   19

Dannelse: Hæve til humanitet

At have dannelsen for øje i sin undervisning består i at hæve til humanitet gennem kultur. Men er der et lavpunkt, hvorfra det bliver vanskeligt at hæve noget. Et ord satte tanker i sving.

1   14

Nedfind den obligatoriske kanon!

Den obligatoriske kanon har en historik, som historien er løbet fra. Men dens eksistens har det med at kalde på lapperier. Så lad os nedfinde den og tage debatten om, hvordan vi styrker litteraturen i undervisningen.

0   20

Læs og tænk!

I en kronik i Politiken filosoferes over, hvorfor man skal lære at læse, hvis man ikke kan tænke. Svaret her er filosofi som selvstændigt fag i skolen. Mit forslag er mere tænkning i de fag, vi allerede underviser i.

16   37

Til kamp for dannelsen

En artikel i Grundtvigsk Tidende har bestyrket min begrundelse for at holde af folkeskolen - og fået mig til at kaste et blik på et billede af paradokset Bertel, her gengivet i Allan Stochholms streg.

0   17

Under sprogets overflade

Tidsskriftet Sprogkræsen udkommer i dag med det 10. nummer. Heri har jeg en anmeldelse af en bog om idiomatiske udtryk, som jeg i revideret form bringer her - for at henlede dansklæreres opmærksomhed på både tidsskriftet og de idiomatiske vendinger.

0   12

Vejarbejde på nettet

Ekstra Bladet lukker det kommentatorspor op 'nationen', som har været leveringsdygtigt i nogle af de mest grænseoverskridende og hadefulde beskeder med anonym afsender. Endelig - og må andre følge eksemplet!

0   17

Vanvidskørsel på nettet

Hadet skyldes ikke coronaen, men bliver givetvis forstærket af den. En farligere virus synes dog nok så slem, her i en dansk mutation. Hvad gør vi?