Jens Raahauge

Profilbillede af Jens Raahauge

5   33

Sover Bertel?

Lærerne har fået mere frihed, siger Merete Riisager i sin selvevaluering. Men hvor er det oprør, som Bertel Haarder førte til sejr over instrumentalismen i læringsmålenes forløber i Dansk 1976?

3   25

De personligt praktiserende lærere

Deprivatisering af lærerarbejdet er blevet et omdrejningspunkt i debatten om udvikling af skolen. Men det er i bund og grund et præcist undertrykkelsesbegreb.

4   13

Gør plads eller hak af!

Hvorfor kan mange dansklæreretilsyneladende ikke få ind i deres faglige knop, at litteraturundervisningen kan indpasses i læringsmålenes univers? Fordi de har et formål med deres arbejde. Og fordi dannelse, etik, indblik og udsyn er langt mere end kompetencer!

0   20

"Har De en fisk, der passer til denne krog?"

Overskriften er et citat fra dagens blad i årets Storm P kalender. Han legede med streg og ord, og ofte bider ens tanker på krogen, som når Tanggaards Vanebrud rimer på forfatterskolens børnelitterære Skud.

0   17

At læse avis med næsen

Jeg er i et par uger blevet hanhundelufter, og et par norske venner har spurgt, om han nu også er en ihærdig avislæser, altså snuser sig frem til spændende 'nyheder' på sin vej. Og ja, hans adfærd er som vores - især på sociale medier!

0   23

Karseduft i kisten

Ramt af en særlig duft af karse blev min tanke fyldt af friske ligkister på række - og i en af dem legede jeg skjul med skolereformen.

0   7

Metafor 8. Gå stille med dørene

Et opslag på en dør ved administrationen på en bornholmsk skole giver et herligt billede af listedørtyve. Hvad er der mon at se, når dørene er "listet af".

0   8

Metafor 7. At kalde en spade for en spade

Ærlighed varer længst, siger man. Men Svend-Bent i Fupz' novelle om "Verdens uartigste dreng" må alligevel på lyveskole for at få fodfæste i tilværelsen. Tilværelsen er ikke enkel, men kan nemt forenkles af spade-sprog.

0   11

Metafor 6. Et spadestik dybere

Hvad har H.C. Andersen og det nye besøgscenter ved Hammershus med hinanden at gøre? Måske blot lidt spadegraveri i mine hjernevindinger? Eller?

0   16

Metafor 5. Højrebensfortolkningen

"højrebensfortolkningen sparkes ind mellem ørerne på eleverne", var en metafor som stod at læse i en klumme dagens avis. Det var en god sætning, der stimulerede mine tanker om litteraturundervisningens betydning.

0   27

Metafor 4. At være fra snøvsen

I går døde Benny Andersen, der i 1967 var med til at løfte dansk børnelitteratur op til hidtil usete højder med romanen om Snøvsen. Og han selv var en snøvs i alle det ords betydninger. Tak for Benny!

0   10

Metafor 3: gå i kage

Et nyhedsfoto af afslutningen på DFs sommermøde fremkaldte den gamle metafor om at noget "går i kage". Hvad dækker metaforen over?

0   10

Metafor 2. Dansk er alle fags moder

Berlingske citerer Bertel Haarder for at have sagt, at faget dansk er alle fags moder. Dejlige ord i dansklærerører! Men hvordan har moders mål det selv?

0   68

Den store danske filosof, Peter Kemp, er død

Familien har i dag oplyst, at Peter Kemp er død. I Danmark har vi mistet en af vore største filosoffer. I Sophia har vi mistet en ven og inspirator. Peter er død, men hans dannelses- og verdensborgertanker peger fremad.

2   28

Metafor 1

Når man griber til metaforer, skyldes det, at man vil sige noget - og noget mere. Derfor gælder det om at have styr på "det mere". I den kommende tid vil jeg kigge lidt på metaforer i den pædagogiske debat.

0   30

Som æg fra lumpen gøg

Sommeren er ved at være lige så lang som OK18-forhandlingerne. Varmen giver tørke, men jeg beder til at Per B. Christensen og hans gruppe modsat hertil kan skabe noget frugtbart.

0   36

Liv i Tanggaards garage

Tre inspirerende interviews i Folkeskolen om dannelse giver mod på at få licens til Tanggaards garage. Men en let omskrivning af TV2s Det Satans Liv bør man synge: Så kys den nu, den Satans dannelse.

0   11

Med Ordet Fanger - på klimasafari

Læseprojektet Ordet fanger inviterer i ugerne 37, 38 og 39 - sammen med Ørsted (rettet 30.7.2018) til en klimasafari, hvor målet er at få eleverne til at forstå, at de skal behandle vores klode bedre, end vi har gjort. Også gennem skrivning og læsning.

0   9

Hvilket sommerferiehold er du fan af? Vedligeholdet

Syv børnebogsforfattere tilbyder gratis bøger til sommerferielæsning. Det er noget af en gave til de børn, der risikerer at få slatne læsemuskler i løbet af sommerferien. Og vedligeholdet er kun et klik væk.

1   16

Det danske sprog er hjertesprog

Knud Lindholm Lau har analyseret det sprog, der bliver anvendt i den danske udlændingedebat, og der er alt for mange paralleller til sprogbrug og -mønstre som kendes fra 30ernes Tyskland. Derfor denne sang om modersmålet.