Jens Raahauge

Profilbillede af Jens Raahauge

0   7

Metafor 4. At være fra snøvsen

I går døde Benny Andersen, der i 1967 var med til at løfte dansk børnelitteratur op til hidtil usete højder med romanen om Snøvsen. Og han selv var en snøvs i alle det ords betydninger. Tak for Benny!

0   9

Metafor 3: gå i kage

Et nyhedsfoto af afslutningen på DFs sommermøde fremkaldte den gamle metafor om at noget "går i kage". Hvad dækker metaforen over?

0   9

Metafor 2. Dansk er alle fags moder

Berlingske citerer Bertel Haarder for at have sagt, at faget dansk er alle fags moder. Dejlige ord i dansklærerører! Men hvordan har moders mål det selv?

0   66

Den store danske filosof, Peter Kemp, er død

Familien har i dag oplyst, at Peter Kemp er død. I Danmark har vi mistet en af vore største filosoffer. I Sophia har vi mistet en ven og inspirator. Peter er død, men hans dannelses- og verdensborgertanker peger fremad.

2   26

Metafor 1

Når man griber til metaforer, skyldes det, at man vil sige noget - og noget mere. Derfor gælder det om at have styr på "det mere". I den kommende tid vil jeg kigge lidt på metaforer i den pædagogiske debat.

0   30

Som æg fra lumpen gøg

Sommeren er ved at være lige så lang som OK18-forhandlingerne. Varmen giver tørke, men jeg beder til at Per B. Christensen og hans gruppe modsat hertil kan skabe noget frugtbart.

0   36

Liv i Tanggaards garage

Tre inspirerende interviews i Folkeskolen om dannelse giver mod på at få licens til Tanggaards garage. Men en let omskrivning af TV2s Det Satans Liv bør man synge: Så kys den nu, den Satans dannelse.

0   11

Med Ordet Fanger - på klimasafari

Læseprojektet Ordet fanger inviterer i ugerne 37, 38 og 39 - sammen med Ørsted (rettet 30.7.2018) til en klimasafari, hvor målet er at få eleverne til at forstå, at de skal behandle vores klode bedre, end vi har gjort. Også gennem skrivning og læsning.

0   9

Hvilket sommerferiehold er du fan af? Vedligeholdet

Syv børnebogsforfattere tilbyder gratis bøger til sommerferielæsning. Det er noget af en gave til de børn, der risikerer at få slatne læsemuskler i løbet af sommerferien. Og vedligeholdet er kun et klik væk.

1   16

Det danske sprog er hjertesprog

Knud Lindholm Lau har analyseret det sprog, der bliver anvendt i den danske udlændingedebat, og der er alt for mange paralleller til sprogbrug og -mønstre som kendes fra 30ernes Tyskland. Derfor denne sang om modersmålet.

0   11

En trebenet gris

Lige før pinse fik jeg en trebenet gris fra Chile - og med den fulgte den fantastiske beretning fra en ildsjæl, som giver gadebørn adgang til at læse litteratur.

0   8

Giv sproget krop

Et samarbejde mellem Aarhus Teater og seks lokale skoler har vist sig at være 'Ej blot til lyst' - det kan vise veje ind i en danskundervisning, der får flere af de stille eller læsesvage elever med, fagligt og socialt.

0   9

10 år på nettet

den2radio har10 års fødselsdag den 1. maj. Den leverer public service i dette ords egentligste forstand - med mange udsendelser der egner sig til undervisning, til forberedelse eller til tilfredsstillelse af nysgerrighed.

0   19

Solidaritet og frihed

Dagens debat får mig til at tænke på et citat, der i 1985 gjorde, at jeg kun formåede at læse én bog, mange gange - ud over dem til den almindelige forberedelse.

2   27

Folkeskolen og den usynlige læring

Slut med de 5 mørke år under Mette Frederiksens L409. Nu må der være lys og luft til at se på alt det folkeskolereformen negligerer: De 80% af det, der sker i klassen, som ikke er synlig læring!

0   27

Lad os få nye folk på banen

Hvem skal løsne for de mål, som skal gælde for undervisningen i fagene, når nu læringsmålstyringens korset er kastet? Det må være spørgsmålet efter professor Lene Tanggaards inspirerende fremlæggelse af rådningsgruppens arbejde.

0   26

Metafore metafore

En metafor er et sprogligt virkemiddel, der kan visualisere en kompleks virkelighed, men som også kan have utilsigtede konsekvenser - især hvis billedskaberen er et upoetisk gemyt.

0   16

HCA og CPR

Den 2. april er på flere måder en dansk mærkedag. Således har et par af dem, der har sat spor, fødselsdag. Og hvor er de forskellige!

2   16

Bologna, Stavanger, Nordisk Råd og læselyst

Jeg har mødt en dreng, der skal pille alt fra hinanden, men aldrig får det samlet igen. Han minder meget om en litteraturundervisning, der hakker i stykker, men ikke formår at bygge op. Fortolkning kræver empati.

1   10

Det sker i Hest pferd horse cheval love

Mette Vedsø modtager i morgen Kulturministeriets Forfatterpris for Børne- og Ungdomslitteratur for sin skønne hesteroman, der sprænger alle fordomme om hestebogens muligheder. Derfor en lille hyldest på vers.