Jens Raahauge

Profilbillede af Jens Raahauge

0   4

Demokratiets dag?

Kommunalvalget bliver i dag promoveret af en stor TV-paneldebat under overskriften: Demokratiets dag. Så brug din blyant, sæt dit kryds, men lad det ikke blive ved det. Der kommer nu 3 år, hvor en fornuftig dialog burde være mulig, inden der atter går genvalg i dagsordenen.

0   12

Må man læse med mad i hånden?

Der har just været messe for bogfolket i det store BellaCenter. Og hvilke tanker kunne det så sætte igang, når man endelig havde kæmpet sig gennem maddunsten ved indgangen til bøgerne Hal C?

0   11

Men jeg må indrømme....du har sgu din charme!

I går præsenterede Dansklærerforeningens Forlag sin anden bogpakke i 2017. En dommeropgave hos en folkeskoles lyrikskrivende 5. klasser gjorde det klart, at elever, der bliver ordentligt undervist, kan det uventede. De to begivenheder gav hinanden mening.

0   16

Lavt niveau og høje karakterer i læreruddannelsen i dansk?

Hvordan hænger det sammen? Det fagfaglige niveau i dansk er lavt, siger censorerne. Men karaktererne er høje, siger de, der afviser censorernes kritik.

0   20

Dansklærere skal ikke kun stå på mål for det målbare!

Danskundervisningen er på vej til at tage næste skridt imod at blive et rent kommissærfag, hvis det lykkes ministeriets embedsværk at få afskaffes fiktionsskrivningen efter 4. klasse og få fiktionslæsningen endegyldigt instrumentaliseret.

0   19

Børns rettigheder er vigtigere end Paris Saint-Germain!

Denne konstatering kom Anton fra Borgerskolen i Taastrup med, da han trak skolens rettigheds-t-shirt over sin PSG-fodboldtrøje på vej ind i FN Byen til Danmarks første topmøde for børn fra landets UNICEF-rettighedsskoler. Her er et par input fra dagen - input som måske kan indgå i skolens bestræbelser på at modvirke mobning og elevutryghed.

0   12

Blank, frifarvet og dansk skriftsprog

Slavehandel og reformation smeltede på utilsigtet, men tankevækkende vis sammen, da Kompagnisalen (Lærerstandens Brandforsikring) dannede rammen om et H.C. Andersen-arrangement.

0   26

Knockout og deform

Det er tid for aflusning af dårligdomme gennem navneforandringer, men måske er der snarere brug for at kalde tingene ved rette navn.

0   12

Modbydelighed, der driller

Det undrer mig, når sansen for ords valør forsvinder fra elevers aktive ordforråd. Kan det skyldes den kommisæropragende læringsfilosofi?

0   14

Idealismeudsugning

Dansklærerforeningen har udsendt sit seneste nummer af tidsskriftet DANSK; denne gang sammen med Selskabet for børnelitteraturs KlodsHans. Bladets tema er Børne- og ungdomslitteratur - i en tid hvor skolen og bibliotekerne er under pres. Og det er vel værd at huske her op til kommunalvalget. Her er tidsskriftets leder om idelismeudsugning - et præcist ord!

0   11

Så fokusér dog

Hvad er det, der forstyrrer os sådan i denne flimmertid?

0   9

WPP - der er igen i år noget at komme efter

Igen i år er de udvalgte billeder i udstillingen World Press Photo, som lige nu og frem til den 15. oktober kan ses i Politikens Hus, en gave til undervisning i fotojournalistik. Her er stærke billeder og etiske dilemmaer i hobetal.

0   10

Eventyr Kipling nok ikke hørte

I mine gemmer har jeg fundet et bog med burmesiske dyreeventyr, som er indsamlet af Nils Hartmann. De er kiplingske, finurlige og et herligt supplement til de kendte, som findes i antologier og på portaler.

1   16

Rettigheder og jordforbindelse

Paradisbakkeskolen i Nexø holdt fest i fredags, fordi de i et hug startede arbejdet på at blive UNICEF Rettighedsskole og fik et megastort grønt flag for deres arbejde med haver og kompost og mad. Og hvilken opbakning de fik fra borgmester og lokale fødevareproducenter.

0   10

Vi må videre, men måske var det på tide at skifte gangart

"Vi må videre" er titlen på den en ny digtsamling af poeten Peter Poulsen, der efter sigende er formand for Anonyme Melankolikere, Østkredsen. Han trykker på så mange tankeknapper, at tankerne bare VIL videre - og tegner smukke, urinfarvede mønstre i det pædagogiske snelandskab.

1   11

Barndommens gade

I Nexø hedder skolen nu Paradisbakkeskolen, men for mig er den nu engang stadigvæk Nexø Skole, fordi Nexø er noget helt særligt. Og derfor arbejder skolen intenst på at blive UNICEF Rettighedsskole.

1   19

En opladning

En tur til Christiansø Skole sætter tanker i gang omkring nærhed, aldersintegreret undervisning, lejrskoler, en el-oplader....

0   12

Hovsa - det havde jeg ikke lige set komme

En god overraskelse kan åbne for et nyt syn på det kendte. Den kan springe ud af undervisning og kunst, der rykker, eller af folk, der rykker lidt på kunsten og undervisningen.

0   16

Chinese! Japanese! Dirty knees! Look at these!

og "these" var den 13 årige genbodrengs McDonald-bryster, når han remsede til den seks år yngre udenlandske Jesper Wung-Sung, som var kommet til Houston, Texas. Remsen sad i hovedet på mig på vej gennem Rønne.

0   12

Der er bøller ude ved Svenskehavn

Hvorfor er Ole Lund Kirkegaard stadigvæk populær i den asfaltbelagte, velfriserede skole, hvor hele hans persongalleri ville blive sendt til udredning - undtagen Carl Emil?